Kauno apygardos teismas sumažino D. Gineikaitei už piktnaudžiavimą skirtą baudą (papildyta) | Kas vyksta Kaune

Kauno apygardos teismas sumažino D. Gineikaitei už piktnaudžiavimą skirtą baudą (papildyta)

BNS 2019/11/14 10:36
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Kauno apygardos teismas ketvirtadienį sumažino baudą buvusiai Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) vadovei Daivai Gineikaitei dėl piktnaudžiavimo siekiant nuslėpti girtumą byloje.

„Pašalinta aplinkybė, kad D. Gineikaitė sukurstė piktnaudžiauti tarnyba (buvusį Kauno klinikinės ligoninės direktorių) Gediminą Abeciūną, pašalinta aplinkybė, kad G. Abeciūnas nusikalstamus veiksmus atliko palenktas D. Gineikaitės“, – BNS informavo teismo atstovė Milda Bučnytė.

Teismas jai skyrė 13,2 tūkst. eurų baudą. Pirmosios instancijos teismas ją buvo nubaudęs 20,7 tūkst. eurų bauda.

Kitų nuteistųjų skundai buvo atmesti.

Buvęs Kauno klinikinės ligoninės direktorius G. Abeciūnas Kauno apylinkės teismo nubaustas 13,1 tūkst. eurų bauda, ligoninės direktoriaus pavaduotojas Kastytis Grigonis – 11,2 tūkst. eurų bauda. Jiems taip pat uždrausta vadovauti sveikatos priežiūros įstaigoms dvejus metus.

Gydytojas Artūras Šulnius nubaustas 6,4 tūkst. eurų, o slaugytoja Salomėja Skersienė – 3,7 tūkst. eurų bauda.

Skirtas bausmes skundė visi kaltinamieji. Jie teigė, jog buvo skirtos neadekvačios bausmės, nebuvo patenkinti vykusiu teismo procesu.

D. Gineikaitė 2015 metų pabaigoje neblaivi vairuodama automobilį susidūrė su kitu automobiliu. Bylos duomenimis, ji savo tuometiniam patarėjui Gintarui Jonui Furmanavičiui nurodė padėti nuslėpti jos girtumą ir taip išvengti už tai gresiančios atsakomybės.

G. Abeciūnas ir jo pavaduotojas K. Grigonis nuteisti dėl piktnaudžiavimo, kai buvo suklastotas D. Gineikaitės kraujo mėginys, kad nebūtų nustatytas neblaivumas.

D. Gineikaitę priėmė Priėmimo skubios pagalbos ir traumų skyriaus laikinasis vedėjas A. Šulnius, tą savaitgalį budėjęs kaip gydytojas, jis nurodė slaugytojai S. Skersienei paimti antrą D. Gineikaitės kraujo mėginį kitą dieną, o ši juos sukeitė.

A. Šulnius teisme prisipažino paprašęs seselės paimti antrą kraujo mėginį, o ši sako pati nusprendusi juos sukeisti. Kiti kaltinamieji savo kaltės nepripažįsta visiškai.

Tuometinė NŽT direktorei po avarijos buvo nustatytas vidutinis 1,69 promilės girtumas. Teismas ją pripažino kalta, skyrė baudą ir keleriems metams atėmė teisę vairuoti.

Papildyta 11. 28 val.

D. Gineikaitė išteisinta dėl epizodo, kuriame ji kaltinta savo tuometiniam patarėjui Gintarui Jonui Furmanavičiui nurodžiusi padėti nuslėpti jos girtumą ir taip išvengti už tai gresiančios atsakomybės.

Apeliacinės instancijos teismas konstatavo, jog toks situacijos vertinimas nesiremia faktinėmis bylos aplinkybėmis ir palaikė D. Gineikaitės byloje keltą versiją, kad G. J. Furmanavičiui ji skambino kaip senam pažįstamam, ieškodama pagalbos.

„D. G., atlikdama kaltinime nurodytus veiksmus, nesinaudojo jokiais įgaliojimais, kuriuos jai suteikė teisės aktai kaip Nacionalinės žemės tarnybos direktorei. Kolegija pritaria apeliacinio skundo argumentams, kad po įvykio nuteistoji D. G. buvo stresinėje būsenoje, siekė išsiaiškinti, kokiu būdu ir tvarka ji galėtų nuginčyti alkotesterio parodymus, išvengti žiniasklaidos dėmesio“, – teigiama teismo nutartyje.

Pasak Kauno apygardos teismo, pokalbių stenogramos patvirtina, kad D. Gineikaitė G. J. Furmanavičiui skambino kaip pažįstamam ir nedavė nurodymų piktnaudžiauti tarnyba.

„Galima daryti prielaidas, kad D. G. prašė G. J. F. pasinaudojant jo pažintimis, įtakoti kitus asmenis priimti neteisėtus sprendimus, bet tokie vertinimai išeitų už apeliacinio proceso, pateiktų apeliacinių skundų nagrinėjimo ribų“, – teigia teismas.

Kauno apygardos teismo teisėjų kolegijos vertinimu, nors etikos požiūriu D. Gineikaitės veiksmai gali būti vertinami neigiamai, tai nebuvo piktnaudžiavimas jai suteiktais įgaliojimais.

Taip pat iš kaltinimo jai pašalinta aplinkybė, kad ji sukurstė buvusį Kauno klinikinės ligoninės direktorių Gediminą Abeciūną.

Panaikinus šiuos du epizodus, sumažinta ir D. Gineikaitei paskirta bauda.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA