Išrinko žinomiausius Lietuvos nusikaltėlius: lyderis iš Kauno | Kas vyksta Kaune

Išrinko žinomiausius Lietuvos nusikaltėlius: lyderis iš Kauno

Dailius Dargis

Žinomiausias nusikaltėlis Lietuvoje – Henrikas Daktaras, antrasis – Borisas Dekanidzė. Tai rodo Lietuvos gyventojų apklausa.

Iki gyvos galvos nuteistą Henriką Daktarą ir beveik tris dešimtmečius karaliavusią Daktarų gaują žino 87 procentai šalies gyventojų. Paskutinį kartą Lietuvos istorijoje myriop nuteistą Borisą Dekanidzę ir jo vadovaujamą „Vilniaus brigadą“ – 54 proc., o išskirtiniais žiaurumais pagarsėjusius ir iki gyvos galvos nuteistus Panevėžio Tulpinius – 48 proc, rašoma pranešime spaudai.

Ketvirtąja vieta sąraše tenkinasi šių laikų kriminalinės „įžymybės“ – Kauno Agurkiniai (42 proc.). Penktieji – visuomenę šiurpinę Klaipėdos Gaidjurginiai (28 proc.), juos vejasi Kauno Daškiniai – 27 proc., septintoji Kamuolinių gauja – 17 proc.

Saulius Velečka / Rašytojo Dailiaus Dargio nuotr.

H. Daktaro žinomumas didžiausias tiek tarp aukštąjį, tiek tarp nebaigtą vidurinį išsilavinimą turinčių šalies gyventojų – nuo 93 proc. iki 80 proc. Ir beveik vienodai didelis visose respondentų grupėse.

„H. Daktaro ir grupuotės vyrų nusikaltimų mastai, jo istorija, kai kurie vis dar neatskleisti veiklos epizodai perrašė šalies nusikalstamo pasaulio istoriją. Nė kiek neabejoju, kad jo gyvenimo istorija dar ne kartą nustebins“, – sako pirmą kartą šalies istorijoje nusikaltėlių žinomumo tyrimą užsakęs rašytojas Dailius Dargis.

Hendrikas Daktaras / Rašytojo Dailiaus Dargio nuotr.

Anot jo, idėja atlikti tokią apklausą gimė savaime, narstant vis naujus faktus apie šį legendinį ir ilgus metus karaliavusį Kauno nusikaltėlį.

„Neslėpsiu, tikėjausi gal kiek kitokių rezultatų. Toks aukštas žinomumas man buvo netikėtas, kaip ir visų kitų veikėjų, taip pat „Vilniaus brigados“, kuri sutriuškinta jau gan seniai, bet užima pakankamai aukštas pozicijas įvairiose respondentų grupėse“, – sako rašytojas.

Visuomenės nuomonės tyrimas atskleidė, kad aukščiausia – mirties bausme už žurnalisto Vito Lingio nužudymo organizavimą 1994 metais nuteisto B. Dekanidzės žinomumas svyruoja nuo 39 proc. tarp neturinčių vidurinio išsilavinimo iki 63 proc. turinčių aukštąjį išsilavinimą žmonių.

Panašiai visuomenė žino ir Tulpinius – nuo 35 proc. tarp neturinčių vidurinio išsilavinimo žmonių iki 53 proc. tarp baigusių aukštąjį mokslą.

Tulpiniai / Rašytojo Dailiaus Dargio nuotr.

Visuomenės nuomonės tyrimas, kurio metu šalies gyventojai buvo klausiami apie jiems žinomus Lietuvos nusikalstamo pasaulio lyderius ir kriminalinius susivienijimus, buvo atliekamas birželio mėnesį. „Baltijos tyrimų“ vykdytos apklausos metu apklausta 1000 šalies gyventojų nuo 18 metų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA