Naujas gatvės meno kūrinys Kaune neša ypatingą žinutę | Kas vyksta Kaune

Naujas gatvės meno kūrinys Kaune neša ypatingą žinutę

Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Vieną iš pilkų Juozapavičiaus prospekto namų sienų papuošė naujas gatvės meno kūrinys. Menininko Žygimanto Amelyno piešinys „Žiema baigės“ – tai dar vienas programos „Kauno akcentai“ projektas.

Ant 108 numeriu pažymėto Juozapavičiaus prospekto namo sienos nuo šiol praeiviai gali pastebėti senos močiutės veidą. Piešinys neša ir ypatingą žinutę. Juo menininkas tarsi klausia praeivio: „Ką matai, kai žiūri į seno žmogaus veidą?“.

Kiekvienoje raukšlėje Ž. Amelynas stengėsi įamžinti seno žmogaus per gyvenimą išjaustas emocijas bei patirtas istorijas, rašoma pranešime spaudai. Taip praeivis tarsi provokuojamas pažvelgti senam žmogui tiesiai į akis – juk kai portretas yra 12-os metrų aukščio, nusigręžti tampa nebe taip paprasta.

„Mūsų visuomenėje vyresnio amžiaus žmonės yra net ne antraplaniai, jie – trečiame plane, tylus fonas. O juk kadaise kūrė mūsų miestą. Jie yra verti mūsų dėmesio ir atidumo“, – teigė kūrinio autorius Ž. Amelynas.

Menininkas pasakojo, kad bepiešiant praeiviai taip pat jo teiravosi, kodėl piešinio herojė tokia sena, klausė, ar neišėjo nupiešti jaunesnės. Pasak Ž. Amelyno, tokie klausimai tik parodo šio piešinio reikalingumą vakarietiškos jaunystės iliuzijos visuomenėje.

„Žiema baigės“ / Kauno miesto savivaldybės nuotr.

„Reikėtų pamažu pradėti galvoti, kad grožis amžiaus neturi, su metais mes tik gauname patirties, išminties, o ne prarandame. Tuo pačiu sušildytume šiaurietišką abejingumą, – kalbėjo menininkas. – Pamojuokit bobulytei, kiauras dienas prikepusiai prie lango, padėkit nunešti jai stiklainius iki rūsio ar maišus iš prekybos centro ir tiesiog pakalbinkit ar pasiklausykit kokios įdomios istorijos. Arba priešingai – sugerkit tvirta krūtine burbėjimo ataką ir lyg niekur nieko palinkėkit geros dienos.“

Tiesa, piešinyje ant senolės sniego baltumo skaros yra nutūpusi ir zylė. Kam nepatinka veidas, sako menininkas, žiūrėkite į paukštį. O išties zylė primena, kad, kai aplink toks emocinis šaltis, visada yra silpnesnių, kam galime skirti savo rūpestį. Ir dar viena žiema bus įveikta.

„Žiema baigėsi“ – tai dar vienas programos „Kauno akcentai“ bei projekto „Gyvos sienos“ kūrinys. „Kauno akcentai“ – tai analogų Lietuvoje neturintis idėjų konkursas. Jo dalyviai savo darbais puošia įvairias Kauno vietas. Patvirtintų idėjų įgyvendinimą finansuoja Kauno miesto savivaldybė.

Nuo programos pradžios įvairiose miesto vietose jau atsirado 39 akcentai. Daugiau informacijos apie konkursą galima rasti čia.

Prie naujų profesionalių gatvės meno kūrinių atsiradimo mieste gali prisidėti ir kauniečiai, pilkas savo pastatų sienas atiduodami į menininkų rankas. Šiemet startavusi platforma http://gyvosienos.kaunas.lt menininkams ir sienų savininkams padeda surasti vieni kitus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA