Parodė procesą, kaip gimsta drabužis naujai Kauno Kalėdų eglutei | Kas vyksta Kaune

Parodė procesą, kaip gimsta drabužis naujai Kauno Kalėdų eglutei

R. Tenio nuotr.

Nors iki gražiausių metų švenčių Šv. Kalėdų dar lieka pakankamai laiko, tačiau jau kuris laikas vykstantys parengiamieji šiųmetės Kauno kalėdinės eglutės gamybos darbai – šio antradienio dėmesio centre. Skaitykite apie procesą, kaip gimsta drabužis šių metų eglutei bei užsukite į eglutės kūrybines dirbtuves. 

Antradienio rytą portalo „Kas vyksta Kaune“ fotografas apsilankė Kaune veikiančioje įmonėje „Granplasta“, kurioje jau kuris laikas vyksta labai svarbus procesas – perdirbami praeitų metų Kauno Kalėdų eglutės papuošime naudoti plastiko šiaudeliai, iš kurių gaminama spalvota plėvelė. Iš įvairių spalvų storo plastiko plėvelės menininkų kūrybos dirbtuvėse už Kauno kuriamas išskirtinis šių metų Kalėdų eglutės drabužis.

Kaip ir pernai, sukurti išskirtinę eglutę Kaunui ir šiemet patikėta menininkei Jolantai Šmidtienei, kuriai ne vienerius metus yra pavykę įgyvendinti daugiausiai dėmesio ir pagyrų pelniusių šventinių miesto dekoracijų projektus. J. Šmidtienė eglutes Kauno Rotušės aikštėje su vos vienerių metų pertrauką kuria jau dešimtmetį, o apie šių metų puošmeną kalba labai paslaptingai.

„Pagrindinė idėja – kosmosas. Kol kas man sunku apibūdinti įspūdį, kurį lankytojai išvys, bet visais atvejais vaizdas bus iš fantastikos srities, sunkiai sulyginamas su anksčiau realizuotomis idėjomis“, – sako J. Šmidtienė.

Šių metų puošyboje itin daug dėmesio skiriama ekologijos temai, ypač – panaudoto plastiko antriniam panaudojimui. Kaip minėta, šių metų eglutės rūbas yra kuriamas iš pernykščio medžio papuošime naudotų plastiko šiaudelių, kurių perdirbimo ir gamybos procesas užfiksuotas nuotraukų galerijoje.

Kaip portalui „Kas vyksta Kaune“ sakė įmonės „Granplasta“ direktorius Rimas Sabaliauskas, perdirbti reikalingą kiekį šiaudelių užtruko beveik porą mėnesių, bet su dideliais sunkumais nebuvo susidurta. Pradžioje šiaudeliai buvo kruopščiai rankomis perrinkti, kad neliktų jokių vielučių ar kitų dekoracijų dalių. „Gavome pakankamai kokybiškai paruoštą medžiagą, tad didelio vargo tikrai nebuvo“, – sako R. Sabaliauskas.

Vėliau šiaudeliai buvo susmulkinti ir iš jų, pridėjus reikalingo spalvų pigmento, gaminamas eglutės drabužiui sukurti reikalingas kiekis plėvelės. Viso pagaminta penkių spalvų – raudonos, oranžinės, geltonos, mėlynos ir galiausiai – violetinės spalvos plėvelės. Šių ir baltos spalvos derinių kosminis drabužis ir apgaubs kuriamą Kauno eglutę.

„Jau esame sutarę, kad nupuošus šių metų eglutę mūsų pagaminta plėvelė vėl grįš į mūsų gamyklą antriniam perdirbimui“, – garantavo R. Sabaliauskas, kurio įmonė šiaudelių perdirbimą ir plėvelės gamybą eglutei garantuoja neatlygintinai.

„Tai mūsų prisidėjimas prie šventės kūrimo Kaune“, – sako direktorius.

Šių metų Kalėdų eglutės tema Kaune – „Paslaptinga planeta“. Eglutės įžiebimas numatytas lapkričio 30 d. 18.00 val., o eglutės konstrukciją planuojama pradėti statyti jau po trijų savaičių – lapkričio 23-iąją.

Numatyta, kad šių metų eglutė Kaunui kainuos pigiau nei pernai  – 61 tūkst. eurų. 2018-aisiais dėl papildomų karkaso įrengimo darbų ši kaina buvo pasiekusi 80 tūkst. eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA