Pasiturinčiųjų kvartalą Kauno rajone terorizuoja itin įžūlūs nusikaltėliai | Kas vyksta Kaune

Pasiturinčiųjų kvartalą Kauno rajone terorizuoja itin įžūlūs nusikaltėliai

delfi.lt 2019/11/02 18:23

Šalia Kauno, Ringaudų gyvenvietės pašonėje esančio privataus „Medeinos“ kvartalo gyventojai eilinės nakties laukia su nerimu ir baime. Juos terorizuoja vis labiau įžūlėjantys nusikaltėliai.

Kauno pakraštyje, šalia Ringaudų esantis privatus „Medeinos“ kvartalas iš pažiūros atrodo tarsi ramiai gyvenančių, pasiturinčių žmonių oazė.

Aptverta teritorija, prie įvažiavimo įrengtas automatinis užkardas. Išpuoselėta aplinka, šiuolaikinės architektūros namai ir šalia jų stovintys nauji ar bent apynaujai automobiliai.

Tačiau tai tik fasadinė šio kvartalo pusė, jo gyventojai eilinės nakties laukia su nerimu ir baime. Jau kuris laikas juos terorizuoja itin įžūlūs nusikaltėliai.

Vaizdo kameros negelbsti, nusikaltėliai neslepia veidų

Vienas po kito naktimis apvagiami prabangūs kvartalo gyventojų automobiliai, naktimis po kiemus šmirinėja veidų neslepiantys nusikaltėliai.

Su tokia realybe jau kuris laikas susiduria Kauno rajone, Akademijos seniūnijoje esančio „Medeinos“ kvartalo gyventojai.

Per trumpą laiką „Medeinoje“ jau buvo apšvarinti keturi brangūs automobiliai. Visi jie stovėjo ne atokiose, mažai apšviestose vietose, bet privačių namų kiemuose.

Žmonės neslėpė – juos piktina ne tik brangius automobilius niokojančių nusikaltėlių daromi nuostoliai. Nerimą kelia ir tai, kad nusikaltėliai uždarame kvartale veikia nesislėpdami, tarsi nieko nebijotų. Beveik kiekviename name įrengtos aplinką stebinčios vaizdo kameros, tačiau jų užfiksuoti vaizdai žmones tik dar labiau baugina.

„Jūs neįsivaizduojate, kaip įžūliai elgiasi vagys. Jie net neslepia savo veidų, naktimis vaikšto gatvėmis, apžiūrinėja automobilius“, – DELFI žurnalistui sakė viena šio kvartalo gyventojų.

Bijo plėšimų ir smurtinių išpuolių

Paskutinis „Medeinoje“ apšvarintas automobilis – prabangus „BMW X6” visureigis. Įdomiausia tai, jog nusikaltėliai brangią įrangą išlupo neišlaužę durelių. Pasak gyventojų, šis visureigis buvo atrakintas specialia įranga imitavus automobilio beraktę sistemą.

„Tai ne šiaip sau eiliniai vagys. Jeigu sugeba įsigyti tokią įrangą, tai jau patyrę nusikaltėliai“, – sakė vagių terorizuojamo uždaro kvartalo gyventojai.

„Medeinos“ kvartalas išsiskiria ne tik jo gyventojų turtine padėtimi. Skirtingai nuo kitų priemiesčio gyvenviečių, jį administruoja ne savivaldybė, bet jį plėtojusi privati bendrovė. Jos vadovas neslėpė – pasiturintys gyventojai nuo vagių kenčia jau seniai.

„Vagystės vyko jau seniai, sunku pasakyti kiek metų atgal. Tačiau jos nebuvo tokios intensyvios, kaip dabar. Be to, pastebime, kad vagys pastaruoju metu labai įžūlėja.

Jūs neįsivaizduojate, kaip įžūliai jie elgiasi. Pasiima paspirtuką, juo važinėjasi po kvartalą, prožektoriumi pašviečia į namų langus. Elgiasi visiškai drąsiai, tarsi jokio baimės jausmo nebūtų. Dabar yra tokia situacija, tačiau nežinia kas bus ateityje. Baisiausia, kad neprasidėtų plėšimai, smurtiniai išpuoliai prieš žmones“, – sakė privatų kvartalą administruojančios bendrovės „GB projektai“ direktorius Simonas Mykolaitis.

Policininkai siūlo fotografuoti nepažįstamuosius

Baimėje gyvenantys žmonės pagalbos kreipėsi į policijos pareigūnus. Šie pradėjo tyrimą, užsiminė vykdantys platesnio masto operaciją, kurios detalės nėra viešinamos.

Norėdami nuraminti gyventojus, pareigūnai surengė susitikimą. Aptarus niūrias aktualijas, terorizuojamo kvartalo gyventojams siūlyta patiems imtis iniciatyvos apsaugant savo turtą – kiemuose įdiegti papildomas apsaugos sistemas, patiems patruliuoti naktimis.

Pareigūnai minėjo, jog svarbiausia – duoti aiškų ženklą nusikaltėliams arba jų pasamdytiems stebėtojams, kad šioje teritorijoje aktyviai veikia gyventojai. Vienas siūlytų prevencinių būdų, kvartale pastebėjus nepažįstamus, ar įtartiniau atrodančius žmones juos užkalbinti, pasiteirauti pas ką jie atvyko ir esant galimybei – veidus fotografuoti telefonu.

Tačiau toks siūlymas sulaukė skeptiško įvertinimo. Kvartalo gyventojai tikino – teritorijoje yra 100 namų, kiekviename jų gyvena po kelis žmones, atvyksta svečiai, tad pažinti visus kaimynus nepaprastai sunku.

„Realybė tokia, jog nuolatos, visą parą budinčio policijos ekipažo mes čia nepastatysime. Siūlome tapti policijos rėmėjais, padėsime patruliuoti, bet niekas turto geriau neapsaugos už jus pačius“, – susitikimo su gyventojais metu sakė policijos pareigūnai.

Mokestis už apsaugą pasirodė per didelis

Policininkai tikino – geriausia išeitis, samdyti privačią saugos tarnybą, kurios darbuotajai ne sėdėtų įrengtame poste, bet patruliuotų.

Kvartalą administruojančios bendrovės direktorius S. Mykolaitis portalui DELFI sakė, jog prieš kelis metus kvartalo gyventojams jau siūlyta samdyti fizinę apsaugą, uždaroje teritorijoje patruliuojančius apsaugininkus.

Tačiau susidurta su dalies gyventojų nenoru mokėti papildomus pinigus už šią paslaugą, be to vagystėms nuslūgus šis klausimas tapdavo ne tokiu aktualiu.

Buvo paskaičiuota, jog nuo 22 iki 6 val. uždarame kvartale patruliuojantis apsaugos bendrovės ekipažas vienam namui per mėnesį kainuotų apie 25 eurus.

“Tuo metu ši kaina gyventojams pasirodė per didelė, nors už beveik tą pačią sumą buvo galima ir namą prie apsaugos pulto prijungti. Dabar, kai vagystės vėl suintensyvėjo, gavome kitos bendrovės pasiūlymą, kuris atrodo labai patrauklus. Apie tai informuosime gyventojus, dar sunku pasakyti ką jie nuspręs. Tai pačių žmonių pasirinkimas“, – sakė „Medeinos“ kvartalą administruojančios bendrovės direktorius.

Laukia pačių gyventojų sprendimo

Verslininkas akcentavo – jo vadovaujama bendrovė, nors ir administruoja privatų kvartalą, rūpinasi infrastruktūra bei gerbūviu, renka mokestį, tačiau primesti žmonėms papildomų paslaugų, tokių, kaip apsaugos samdymas neturinti teisės.

„Manau, jog niekas kitas turto taip neapsaugos, kaip patys savininkai. Pats turiu užmiestyje sodybą, nors netoliese budi apsaugos ekipažas, aplinkui namą įsirengiau judesio daviklius. Tą patį siūliau padaryti ir mūsų kvartalo gyventojams. Juolab dabar esama modernių daviklių, kurie nereaguoja į šunis ar kates. Viena namui jie kainuotų kelis šimtus eurų, tai nėra daug“, – sakė S. Mykolaitis.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA