Gaisrą Alytuje gesinę ugniagesiai: po budėjimų jautėmės kaip daržovės | Kas vyksta Kaune

Gaisrą Alytuje gesinę ugniagesiai: po budėjimų jautėmės kaip daržovės

BNS 2019/10/31 16:46
DELFI / Kiril Čachovski nuotr.

Vidaus reikalų ministerijos Medicinos centre Vilniuje ketvirtadienį pradėta Alytuje padangų gaisrą gesinusių ugniagesių medicininė apžiūra. Jie pasakoja, kad jautėsi pavargę, kai kurie kosėjo krauju.

„Kolegos yra kurie tikrai skundžiasi, kiti girdėjau, net krauju kosėjo. Kiti tikrai turi daug, daug nusiskundimų, kiek žinau“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė Druskininkų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vyresnysis puskarininkis Tadas Mankevičius.

Pareigūnas sakė, kad jam skaudėjo galvą ir gerklę.

„Juokavo žmona, sako, gal tu padangas valgei, nes iš burnos buvo labai blogas kvapas“, – kalbėjo T. Mankevičius.

Vėliau šie simptomai T. Mankevičiui praėjo, medikų apžiūros metu jam sutrikimų nenustatyta.

„Aš dalyvavau dvi dienas, kaip savanoris. Pats dirbu Druskininkuose, bet ketverius metus dirbau Alytuje. Sužinojęs nenorėjau palikti kolegų ir atvykau“, – tvirtino pareigūnas.

Ugniagesys pasakojo, jog gaisro metu buvo labai daug dūmų, dirbę pareigūnai prieš milžinišką gaisrą jautėsi bejėgiais.

Vyras teigė, jog ilgiausiai jam teko dirbi 12 val., o kolegoms – ir visą parą.

„Toks darbas, visi žinom, kur atėjom ir, manau, visi norėjom. Kiek žinau, kolegos nesiskundė, kad pavargo, nes buvo toks įvykis, kad visi norėjo dirbti“, – pridūrė pareigūnas.

Anot jo, problemų su ugniagesių aprūpinimu nebuvo.

Blogiausia buvo pirmosiomis dienomis

„Po budėjimų jautėmės, kaip daržovės, nes visą laiką kvėpavome su kvėpavimo apartais“, – žurnalistams sakė Alytaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos budinčios pamainos ugniagesys–gelbėtojas Dainius Motiejūnas.

Jis sakė, kad ugniagesiai skundėsi galvos skausmais, pykinimu, o per pirmą gaisro dieną nuėjo 20 kilometrų.

„Baisu, kad įeisi ir kažkas gali nutikti“, – pasakojo pareigūnas.

„Vanduo, kur gesino padangas, jis buvo tokios temperatūros, kad stovint viduje per batus buvo karšta. Ten buvo dūmai, karštis, viskas susidėjo“, – sakė D. Motiejūnas.

Jis teigė, kad teko dirbti su sunkia technika, o blogiausiai jautėsi pirmosiomis gaisro dienomis.

„Buvo kitiems, kaip sako, gal plaučius skaudėjo, galbūt trachėja, kvėpavimo takus. Silpnumas, keistumas jautėsi ir man, toks išbalansuotas žmogus ir nuovargis, ir medžiagų gal išprakaituoji“, – teigė ugniagesys.

„Ko trūko buvo pristatyta, o ar greitai, vertinti negalėčiau. Pačiam buvo prakiuręs batas, bet greitai gavau kitus batus. (…) Buvo, kad pameti pirštinę, bet randi išeitį, kitas pasiimi“, – pridūrė jis.

Planuojama patikrinti 146 ugniagesius

„Šiandien vyks neplaninis sveikatos patikrinimas ugniagesiams, kurie gesino gaisrą Alytuje. Pirmieji 29 jau atvyko į Medicinos centrą“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė Vidaus reikalų ministerijos Medicinos centro vadovas Marius Buitkus.

Anot jo, bus patikrinti visi norintys ugniagesiai, šiuo metu planuojama patikrinti 146 pareigūnų sveikatą.

„Jeigu yra kažkokie specialūs nusiskundimai, ar dar kažkas tai. Yra budinčių gydytojų brigada, kuri laukia: pulmonologas, kardiologas ir kiti specialistai“, – kalbėjo įstaigos vadovas.

M. Buitkus tvirtino, kad pradžioje ugniagesių lauks vidaus ligų gydytojo konsultacija, kraujo, laboratoriniai tyrimai, rentgenas, kardiogramos ir kiti tyrimai.

„Padarinių gali būti įvairiausių. (…) Tampė žarnas, pylė vandenį, karštis didžiulis ir mes įsivaizduojame, kad jeigu bus dehidratacijos požymiai, elektrolitų sutrikimai. Mes irgi esame pasiruošę palašinti mineralų ir atstatyti jėgų pusiausvyrą“, – pridūrė jis.

Jis teigė, kad ugniagesiai taip pat gali skųstis stuburo skausmais, širdies, kraujotakos sistemos sutrikimais.

„Čia yra bendros sveikatos būklės sutikrinimas su ta, kuria mes tikriname nuolat. Iš 29 atvykusių didžioji dalis buvo prieš pusę metų, metus tikrinti. Pažiūrėsim, ar yra kažkokie bendrieji sveikatos sutrikimai. Kažkokių specialių sveikatos sutrikimų mes neieškosim, jeigu po patikrinimo papildomų sutrikimų atsiras, tada mes juos siųsim pas toksikologus“, – kalbėjo jis.

Vadovas teigė, kad esant reikalui, ugniagesiai galės būti gydomi stacionariai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA