Suskaičiavo kiek A. Landsbergienės verslas uždirba iš kiekvieno vaiko | Kas vyksta Kaune

Suskaičiavo kiek A. Landsbergienės verslas uždirba iš kiekvieno vaiko

delfi.lt 2019/10/30 09:38
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Vaikų skaičius „Vaikystės sode“ ir Karalienės Mortos mokykloje – komercinė paslaptis. Tačiau Austėjos Landsbergienės įmonės gauna mokinio krepšelio dotacijas ir savivaldybės subsidijas, o šios sumos leidžia nustatyti bent apytikslį klientų skaičių. Remiantis 2018 metų finansinėmis ataskaitomis, abi įmonės iš vieno vaiko uždirbo vidutiniškai apie 860 eurų grynojo pelno per metus.

Seimo narys Gabrielius Landsbergis yra vienas turtingiausių politikų Lietuvoje. Anksčiau publikuoto žurnalo „Reitingai“ ir DELFI tyrimo duomenimis, kartu su sutuoktine A. Landsbergiene jie valdo 19,9 mln. eurų.

Ruošiant šią publikaciją, A. Landsbergienė atsisakė DELFI duoti interviu. „A. Landsbergienės veiklos sritis yra švietimas, verslu rūpinasi ir į jūsų klausimus galėtų raštu atsakyti už tai atsakingi darbuotojai“, – rašoma jos atstovės atsakyme.

Pateikus klausimus raštu, redakciją pasiekė toks laiškas: „Vadovaujantis Akcinių bendrovių įstatymo 34 str. 3 d., 37 str. 10 d., informacija apie bendrovių klientus, bendrovių plėtros planai, informacija apie kainodarą ir paslaugų kainas sudaro komercinę bendrovės paslaptį. Dėl šios priežasties teikti jūsų prašomos informacijos neturime galimybės.“

Gauna valstybės pagalbą

Tačiau „Vaikystės sodo“ ir Karalienės Mortos mokyklos finansinės ataskaitos pateiktos Registrų centrui. Jose nurodoma, kad darželiai 2018 metais gavo 5 mln. eurų pardavimo pajamų, uždirbo 764 tūkst. eurų grynojo pelno, o mokyklos gavo 3,6 mln. eurų pajamų, uždirbo 941 tūkst. eurų grynojo pelno.

Ataskaitų aiškinamuosiuose raštuose yra ir daugiau informacijos apie A. Landsbergienės įmonių veiklą. Nurodoma, kad 2018 metų pabaigoje „Vaikystės sodas“ turėjo 16 padalinių (sodelių), iš kurių 12 buvo Vilniuje, du Kaune, po vieną Klaipėdoje ir Panevėžyje. Karalienės Mortos mokykla turėjo keturis padalinius: du Vilniuje ir po vieną Kaune bei Klaipėdoje.

Dokumentuose taip pat galima rasti informacijos apie įmonių 2018 metais gautas dotacijas ir subsidijas. Rašoma, kad „Vaikystės sodas“ per 2018 metus gavo 697 900 eurų dotaciją (mokinio krepšelį), ir 779 400 eurų subsidiją (savivaldybės kompensaciją). Karalienės Mortos mokykla per 2018 metus gavo 684 500 eurų dotaciją (mokinio krepšelį), 73 700 eurų subsidiją iš Vilniaus miesto ir 15 200 eurų subsidiją iš Klaipėdos miesto ir rajono savivaldybių.

Registrų centro duomenys

Kaip DELFI paaiškino A. Landsbergienės atstovė, mokinio krepšelio lėšos Lietuvoje yra skiriamos visiems be išimties mokiniams, nepriklausomai nuo to, valstybinę ar privačią ugdymo įstaigą jie lanko.

Registrų centro 2018 metų duomenys

„Mokinio krepšelio lėšos nėra konkrečios ugdymo įstaigos pajamos ir gali būti panaudotos tik griežtai pagal teisės aktuose nurodytą paskirtį“, – rašoma laiške.

Kaip nurodoma 2018 metų Nacionalinės mokyklų vertinimo agentūros tyrimo ataskaitoje „Bendrojo ugdymo mokykloms skiriamos mokinio krepšelio ir ūkio lėšos“, mokinio krepšelio lėšos gali būti naudojamos pedagogų atlyginimams, vadovėliams, mokinių pažintinei veiklai, psichologinei pagalbai ir t. t.

Ataskaitoje taip pat nurodoma, kad 2018 metais vienam mokiniui tenkančios mokinio krepšelio lėšos miesto savivaldybėje sudarė vidutiniškai 1332 eurus. Remiantis šiuo dydžiu galima nustatyti, kad mokinio krepšelį „Vaikystės sode“ gavo apie 524 vaikai, o Karalienės Mortos mokykloje – 514 vaikų.

A. Landsbergienės atstovė dar paaiškino, kad kai kurių miestų savivaldybės (pavyzdžiui, Vilniaus ir Kauno) skiria 100 eurų subsidijas šeimoms, tačiau jas perveda nevalstybinėms ikimokyklinio ugdymo įstaigoms, kurios, savo ruožtu, galutinę kliento mokėtiną sumą už paslaugas mažina subsidijos suma.

„Tai reiškia, kad subsidijos naudą patiria ne ugdymo įstaigos, o vaikų tėvai. Nelikus subsidijos, tėvai už ugdymo paslaugas nevalstybinėse ugdymo įstaigose mokėtų 100 eurų daugiau. Kai kurių miestų savivaldybės (pavyzdžiui, Kauno) taiko kiek kitokią tvarką ir kompensaciją perveda tiesiai tėvams, o kai kurių miestų savivaldybės (pavyzdžiui, Panevėžio) tokios kompensacijos apskritai neteikia“, – rašoma atsakyme.

Finansinių ataskaitų aiškinamuosiuose raštuose nurodoma, kad 2018 metais „Vaikystės sodas“ ir Karalienės Mortos mokykla dotacijų ir subsidijų gavo iš Vilniaus ir Klaipėdos savivaldybių. Taip pat nurodoma, kad 12 iš 16 sodelių yra Vilniuje.

Remiantis šiais duomenimis, galima nustatyti, kad Vilniuje savivaldybės subsidiją gavo apie 650 „Vaikystės sodą“ lankančių vaikų. Jei visuose 16 „Vaikystės sodo“ padalinių vaikų skaičius yra apylygis, pridėjus mokinio krepšelį gaunančius vaikus, gaunamas apie 1390 šiai įmonei priklausančių vaikų skaičius.

Karalienės Mortos mokykloje savivaldybių kompensacijų suma kur kas mažesnė. Ją gauna apie 74 vaikai. Bendrai mokyklas 2018 metais galėjo lankyti apie 590 vaikų.

Apibendrinant, viename „Vaikystės sodo“ padalinyje pernai buvo apie 90 vaikų, o viename Karalienės Mortos mokyklos padalinyje – apie 150 vaikų.

„Vaikystės sodas“ ir Karalienės Mortos mokykla 2018 metais iš viso uždirbo 1,7 mln. eurų grynojo pelno. Šį skaičių padalijus iš apskaičiuoto 1980 vaikų skaičiaus, išeitų, kad vienas vaikas per metus A. Landsbergienei atnešė apie 860 eurų grynojo pelno.

Perdavė „Kibirkščiai“

Rugsėjį pranešta, kad įmonių „Vaikystės Sodas“ ir Karalienės Mortos mokykla valdymas perduodamas motininei įmonei „Kibirkštis“, kurios vienintelė akcininkė ir vadovė yra dr. A. Landsbergienė.

„Vaikystės sodas“ nuotr.

2019 metų rugpjūtį įmonių steigėja A. Landsbergienė padidino motininės įmonės „Kibirkštis“ įstatinį kapitalą iki 12,6 mln. eurų. Įstatinis kapitalas padidintas ne piniginiu įnašu, o įnešant įmonių „Vaikystės sodas“ ir Karalienės Mortos mokykla akcijas verslo vertintojų nustatyta akcijų rinkos verte.

„Kibirkštis“ yra prisiėmusi 20 mln. eurų vertės įsipareigojimus – 20 metų nuomoti naują mokyklos pastatą Kalnėnų mikrorajone Vilniuje, kuriame nuo 2020 metų sausio įsikurs Vilniaus Karalienės Mortos mokykla ir vienas „Vaikystės sodo“ tinklo darželių“, – rašoma pranešime.

Šią vasarą skelbta, kad buvo uždarytas Karalienės Mortos mokyklos padalinys Klaipėdoje, tad jų Lietuvoje liko trys – du sostinėje ir vienas Kaune. Beje, nors finansinėje ataskaitoje teigiama, kad „Vaikystės sodas“ turi 16 padalinių, įmonės tinklapyje šiuo metu galima rasti dviem mažiau – 14 adresų, iš kurių 10 yra Vilniuje, du Kaune ir po vieną Klaipėdoje bei Panevėžyje.

Nuo 2010 metų veikiančio „Vaikystės sodo“ padaliniai įsikūrę tokiose Vilniaus vietose kaip Gedimino pr. 34, Basanavičiaus g. 24, Konstitucijos pr. 21 ir kt.

Įmonės tinklalapyje galima rasti lankymo kainas. Pavyzdžiui, visos dienos 5 dienų per savaitę modulio kaina yra 527 eurai per mėnesį. Pritaikius savivaldybės kompensaciją, suma sumažėja iki 427 eurų per mėnesį. Vaikams taip pat taikomas vienkartinis ir negrąžinamas stojimo mokestis – 420 eurų. Antrasis tos pačios šeimos vaikas „Vaikystės sodą“ gali lankyti 10 proc., o trečiasis ir kiti – 15 proc. pigiau.

Karalienės Mortos mokykla Kaune

Nuo 2013 metų veikiančioje Karalienės Mortos mokykloje šiuo metu galimi trys pasirinkimai. Pradinė mokykla (0–4 klasės) kainuoja 597 eurus per mėnesį, pagrindinė (5–8 klasės) – 659 eurus per mėnesį, o gimnazija (9 klasė) – 699 eurų per mėnesį. Taikomas 420 arba 480 eurų stojamasis mokestis. Taip pat kai kurie vaikai gali tikėtis gauti stipendiją (nuolaidą ugdymo mokesčiui).

Įmonės tinklalapyje rašoma, kad pirmaisiais Karalienės Mortos mokyklos abiturientais bus galima didžiuotis 2023 metais.

„Sodros“ duomenimis, „Vaikystės sodas“ spalio 23 dieną turėjo 228 darbuotojus, kuriems rugsėjį mokėtų atlyginimų vidurkis „popieriuje“ buvo 847,18 euro (maždaug 564 eurai į rankas).

Karalienės Mortos mokykla spalio 23 dieną turėjo 153 darbuotojus, kuriems rugsėjį mokėtų atlyginimų vidurkis popieriuje buvo 1407,13 euro (maždaug 886 eurai į rankas).

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA