Nuo lapkričio Kaune asmeniniai asistentai neįgaliesiems | Kas vyksta Kaune

Nuo lapkričio Kaune asmeniniai asistentai neįgaliesiems

Kauno miesto savivaldybės info. 2019/10/30 21:03
Asociatyvi / Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Nuo lapkričio Kaune pradedama įgyvendinti naujovė – asmeninio asistento paslauga. Neįgalieji jos sulauks tiek namuose, tiek ir už jų ribų, mokantis, dirbant ar leidžiant laisvalaikį.

Kauno miesto savivaldybės pranešime spaudai rašoma, kad pagalbininkai bus pasirengę ištiesti pagalbos ranką septynias dienas per savaitę.

„Negalios paliesti žmonės dažnai atsiriboja nuo aplinkos užsidarydami namuose. Jiems reikalinga pagalba judant, o artimieji ne visada gali padėti čia ir dabar. Be to, nuolatinis pagalbos prašymas jiems neleidžia jaustis oriai. Asmeninio asistento paslauga svarbi ne tik žmonėms su negalia, bet ir tiems, kurie prižiūri ir rūpinasi neįgaliais šeimos nariais, artimaisiais. Taigi naujovė pakeis tiek pačių neįgaliųjų, tiek ir jų artimųjų gyvenimus, leisdama skirti daugiau laiko sau“, – kalbėjo Kauno mero pavaduotoja Rasa Šnapštienė.

Naujovė suteiks galimybę žmonėms su negalia naudotis asmeninio asistento paslaugomis iki 4 valandų per parą, 7 dienas per savaitę. Asistentai teiks pagalbą namų ir viešojoje aplinkoje, padės įgalinti žmonių su negalia savarankiškumą ir užtikrinti svarbiausias gyvybinės veiklos funkcijas. Planuojama, kad pagalba bus teikiama maždaug 300 kauniečių su fizine (judėjimo, regos, klausos ar vidaus organų sutrikimo) ir kompleksine negalia.

„Neįgalieji turės galimybę labiau išreikšti save ir savo gebėjimus. Kitaip tariant, turėdami asmeninį asistentą, jie galės pilnavertiškiau dalyvauti socialinėse veiklose, mokytis, aktyviau ir įvairiapusiškiau leisti laisvalaikį“, – pridūrė Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Jolanta Baltaduonytė.

Šiuo metu prioritetas gauti asmeninio asistento paslaugas yra teikiamas Kauno mieste gyvenantiems žmonėms su negalia nuo 16 metų, kurie lanko švietimo įstaigą arba ieško darbo. Taip pat ir kauniečiams, kurie nebegyvena stacionarios socialinės globos įstaigoje. Taip pat neįgaliesiems, kurie gyvena savarankiškai arba laukia eilėje gauti stacionarios socialinės globos paslaugas.

Norint gauti paslaugą, reikia pateikti laisvos formos prašymą socialinio darbo organizatoriui seniūnijoje pagal savo gyvenamą vietą.

Kauno miesto savivaldybė asmeninio asistento paslaugas teikti atrankos būdu patikėjo VšĮ Psichologinės paramos ir konsultavimo centrui.

Projektui įgyvendinti skirta 300 tūkst. eurų. Lėšos pasitelktos iš ES fondų investicijų 8 programos prioriteto „Socialinės įtraukties didinimas ir kova su skurdu“ pagal priemonę „Kompleksinės paslaugos šeimai“, įgyvendinant projektą „Kauno bendruomeniniai šeimos namai“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA