Tyrimas dėl Kauno policijos korupcijos atliekamas tarptautiniu mastu (atnaujinta) | Kas vyksta Kaune

Tyrimas dėl Kauno policijos korupcijos atliekamas tarptautiniu mastu (atnaujinta)

BNS 2019/10/30 12:11
Delfi.lt nuotr.

Tyrimas dėl Kauno policijos korupcijos atliekamas tarptautiniu mastu, trečiadienį Policijos departamente surengtoje konferencijoje sakė prokuroras Vytautas Kukaitis.

Konferencijoje generalinis policijos komisaras Linas Pernavas taip pat pranešė, kad nuo pareigų nušalinamas ir Kauno policijos viršininkas Darius Žukauskas.

„Tyrimas yra pasistūmėjęs į priekį. Pradėti trys nauji ikiteisminiai tyrimai dėl sunkių nusikaltimų padarymo: tarptautinio sukčiavimo, pinigų plovimo, veikiant organizuotai grupei kartu su užsienyje veikiančiomis grupėmis. Taip pat dėl kontrabandos“, – kalbėjo prokuroras.

Jis sakė, kad organizuotos grupės nariams suėmimai pratęsti vienam ir dviems mėnesiams, vėliau šios kardomosios priemonės bus tęsiamos.

„Paaiškėjo, kad daugiausiai duomenų buvo gauta iš užsienio valstybių. Kriminalinės policijos biuras tiesiogiai palaiko kontaktą su Prancūzijos žandarmerija, Ispanijos vidaus reikalų atašė, Belgijos, Danijos, Vokietijos teisėsauga“, – sakė V. Kukaitis.

Anot jo, paaiškėjo nusikalstamos veikos darymo būdas, užsienyje suklastotų dokumentų pagalba buvo įgyjamos įvairios prekės: alkoholiniai gėrimai, automobilių detalės.

„Turint ryšį su Kaune identifikuota grupe, šios prekės atgabenamos į Kauną ir realizuojamos Lietuvoje“, – tvirtino prokuroras.

Anot, jo užsienyje ir Lietuvoje įgytų prekių vertė yra daugiau nei 300 tūkst. eurų.

Šiuo metu penki asmenys yra suimti, iš viso įtarimai pateikti daugiau nei dešimčiai asmenų. Tarp įtariamųjų yra ir užsienio valstybių piliečių.

„Taip pat Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai po ikiteisminio tyrimo pradžios gauna papildomos informacijos apie automobilių detalių vagystes ir plataus masto jų pagrobimą užsienyje“, – sakė V. Kukaitis.

Užsienyje įgytos automobilių detalės buvo parduodamos Lietuvoje veikiant organizuotoje grupėje.

Jis sakė, kad didelės policijos pajėgos veiksmus atlieka visoje Lietuvos teritorijoje.

Atliekant šį tyrimą tęsiamos kratos, plečiasi ir įtariamųjų ratas.

Nušalinamas Kauno policijos vadas

„Šiandien pasirašysiu įsakymą dėl Dariaus Žukausko nušalinimo nuo pareigų“, – pranešė L. Pernavas.

Pasak jo, nušalinti D. Žukauską nuspręsta dėl įslaptintos informacijos saugumui kylančios grėsmės.

„Yra surinkta viešo ir neviešo pobūdžio informacija apie D. Žukausko dalykines savybes, veiklą bei ryšius. Iš minėtų duomenų mes matome, kad galimai kyla grėsmė dėl jam patikėtos įslaptintos informacijos saugumo“, – sakė generalinis komisaras.

L. Pernavas sako antradienį pavedęs Imuniteto valdybos pareigūnams pradėti patikrinimo procedūrą dėl D. Žukausko leidimo dirbti ir susipažinti su įslaptinta informacija.

Kauno policijoje – sisteminė korupcija

„Šiuo metu atliekamas auditas, yra tarpiniai rezultatai, akivaizdžiai matyti trūkumai. Apie juos visus kalbėti, deja, negalime, nes tai sudaro valstybės tarnybos paslaptį“, – sakė laikinasis Kauno policijos vadas Elanas Jablonskas.

„Akivaizdžiai matyti aplaidus darbas su dokumentais, prioritetų nustatymas ir aukštesnės institucijos nustatytų prioritetų ignoravimas“, – pridūrė jis.

Anot jo, tai galėjo lemti aplaidus vadovų požiūris. Jis sakė, kad į kitas pareigas bus rotuojamas dar vienas Kauno policijos skyriaus vadovas, tačiau jo tapatybės neatskleidė.

„Mes matome, kad vyravo galima subkultūra. (…) Turime suimtą vieną iš aukšto rango pareigūnų, tai vienas iš sisteminės korupcijos požymių. Faktas tame, kad nebuvo matomi akivaizdūs veiksmai, kai žmonės pašonėje veikia aktyviai, nebaudžiamai“, – tvirtino E. Jablonskas.

Jis sakė, kad dėl netinkamo darbo organizavimo nukentėjo pavaldinių kontrolė.

Pareigūnai įtariami dengę nelegalų verslą

Spalio pradžioje darbo vietoje buvo sulaikytas nelegalaus verslo dengimu įtariamas Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos trečiojo skyriaus viršininkas Donatas Karalukas.

Jis įtariamas paėmęs kyšių už daugiau nei 10 tūkst. eurų.

Tęsiant šios bylos tyrimą pirmadienį buvo sulaikytas verslininkas, jis įtariamas didelio kiekio svetimų prekių ženklų laikymu, disponavimu ir realizavimu.

Lygiagrečiai šiame tyrime atliktos kratos pas vieną Kauno policininką.

Šis pareigūnas dirbo tame pačiame padalinyje su anksčiau dėl korupcijos suimtu D. Karaluku.

Atliekant ikiteisminį tyrimą sulaikytas ir buvęs pareigūnas. Tai buvęs Kauno policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus viršininkas Aurelijus Banys.

Įtariant, kad Kauno apskrities policijos pareigūnas galėjo dengti nelegalų verslą, į komisariatą laikinai komandiruoti Policijos departamento Imuniteto valdybos ir Kriminalinės policijos pareigūnai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA