Ortopedine įranga prekiaujančios įmonės įtariamos dėl 1 mln. eurų vagystės: atliktos kratos Kaune | Kas vyksta Kaune

Ortopedine įranga prekiaujančios įmonės įtariamos dėl 1 mln. eurų vagystės: atliktos kratos Kaune

BNS 2019/10/25 13:07
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Penktadienį Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) pranešė, kad ortopedine įranga prekiaujančios įmonės galimai pasisavino 1 mln. eurų Valstybinės ligonių kasos (VLK) lėšų. Ligonių kasos stabdo ortopedinių prekių užsakymų priėmimą ir apmokėjimą.

Tyrimas atliekamas dėl galimo didelės vertės svetimo turto įgijimo apgaule, apgaulingo apskaitos tvarkymo ir dokumentų klastojimo.

Kratos atliktos Kauno, Vilniaus, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių regionuose, įtariamųjų gyvenamosiose vietose, automobiliuose ir įmonių patalpose.

FNTT Vilniaus apygardos valdybos viršininkas Valerijus Vincukevičius žurnalistams sakė, kad tyrimas atliekamas dėl ortopedinės įrangos išdavimo pacientams.

„Tos įmonės yra susijusios, vykdo tą pačią veiklą“, – kalbėjo pareigūnas.

„Buvo klastojami dokumentai, kad pacientams yra išduodami ortopediniai gaminiai: įtvarai, avalynė. Iš tikrųjų jie arba nebuvo išduodami, arba įkalbinėjami žmonės juos pasiimti, nors jiems jų nereikėdavo. Buvo atliekamos fiktyvios gydytojų konsultacijos“, – pridūrė V. Vincukevičius.

Jis tvirtino, kad buvo pacientų, kurie net nežinojo, jog jiems yra išduoti ortopediniai gaminiai.

Nustatyta, kad penkios įmonės nuo 2018 metų pradžios klastojo dokumentus, nustatytos formos prašymus, asmenų parašus apie neva pagamintus įtvarus, ortopedinę avalynę ir kitą ortopedinę įrangą ir pateikdavo juos VLK.

Apgaulingai tvarkydamos buhalterinę apskaitą, įmonės pasisavino ne mažiau nei 1 mln. eurų VLK skirstomų lėšų.

Anot pranešimo, gautas lėšas įmonių vadovai arba bendrininkai nuimdavo grynaisiais pinigais ir pasidalydavo, naudodavo įmonės reikmėms.

Šiame tyrime iš viso atlikta daugiau nei 20 kratų, rastas ir paimtas didelis kiekis tyrimui reikšmingų dokumentų bei duomenų.

„Įtariamieji stengėsi išvengti sulaikymų, sunaikinti tyrimui reikšmingus įrodymus, tačiau jiems to padaryti nepavyko“, – rašoma FNTT pranešime.

Apribota įtariamųjų turto vertė – per 300 tūkst. eurų.

Sulaikyti penki asmenys įmonių vadovai ir darbuotojai, šiuo metu įtariamieji paleisti į laisvę, jiems skirtos kitos kardomosios priemonės. Jiems pateikti įtarimai dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo, sukčiavimo stambiu mastu ir dokumentų klastojimo.

Šiuo metu tyrimas tęsiamas, įtariamųjų gali daugėti. Tyrimas pradėtas šių metų liepą. Ikiteisminį tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūra.

Ligonių kasos stabdo ortopedinių prekių užsakymų priėmimą ir apmokėjimą

Valstybinė ligonių kasa (VLK) penktadienį paskelbė stabdanti naujų užsakymų priėmimą ir apmokėjimą ortopedijos įranga prekiaujančiose bendrovėse, kurių veiklą tiria Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT).

„Šios įmonės negalės registruoti naujų užsakymų specialioje VLK sistemoje, taip pat jos negaus apmokėjimo iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų, kol nebus pabaigtas tyrimas“, – VLK pranešime cituojamas laikinasis įstaigos vadovas Viačeslavas Zaksas.

Visi pacientai, kuriems gali kilti klausimų dėl ortopedijos priemonių užsakymo vykdymo, kviečiami kreiptis į VLK.

„Norime nuraminti visus, kad pacientai tikrai neliks be reikiamos pagalbos, t. y. jiems reikalingų ortopedijos priemonių“, – sako VLK Ortopedijos technikos kompensavimo skyriaus vedėjas Giedrius Baranauskas.

Dėl kilusių klausimų apie ortopedijos priemonių gamybą, pacientai kviečiami kreiptis el. paštu ortopedija@vlk.lt arba bendruoju ligonių kasų telefonu (8 5) 232 2222.

VLK šiuo metu yra sudariusi sutartis dėl ortopedijos techninių priemonių gamybos ir pritaikymo su 28 ortopedijos įmonėmis Lietuvoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA