Greitieji kreditai – vieniems padeda, kitus sužlugdo | Kas vyksta Kaune

Greitieji kreditai – vieniems padeda, kitus sužlugdo

Dreamstime.com / Marcos Calvo Mesa nuotr.

Ne paslaptis, jog per pastarąjį dešimtmetį greitosios paskolos Lietuvoje tapo itin populiarios. Greitieji kreditai gali būti pravartūs – tiek jauni, ką tik studijas baigę asmenys, tiek ir garbūs, vyresnio amžiaus žmonės neretai išsisuka iš finansiškai keblių situacijų būtent greitųjų paskolų pagalba.

Tiesa, tokio tipo paskolos padeda toli gražu ne visados ir ne visiems – kartu su sparčiai augančiu greitųjų kreditų populiarumu taip pat daugėja ir tragiškų istorijų apie žmones, kurių gyvenimus greitieji kreditai visiškai sužlugdė.

Tad ar greitieji kreditai – geras būdas skolintis? Paskolų palyginimo platformos Financer Lietuva vadovas Augustas Šilanskas sako, jog su greitaisiais kreditais reikia būti atsargiam – finansų analitiko teigimu, skolinantis neatsakingai greitieji kreditai gali atnešti daugiau žalos, nei naudos.

Greitųjų kreditų paskirtis

A. Šilansko teigimu, kiekvienas paskolų tipas turi savo paskirtį. Ne išimtis – ir greitieji kreditai. Ekspertas sako, jog yra labai svarbu suvokti, kokioms situacijoms yra skirtos greitosios paskolos – pašnekovo nuomone, tinkamoje situacijoje pasirinkus greitąjį kreditą, tokio tipo paskola ne pakenks, o atvirkščiai – šis pasirinkimas gali nemenkai padėti ir asmenį ,,ištraukti‘‘ iš netikėtos finansinės kryžkelės.

Tad kokioms situacijoms greitieji kreditai – tinkamiausi?

A. Šilanskas sako, jog greitosios paskolos neretai tampa ,,paskutiniu šiaudu‘‘ jų prašantiems asmenims – anot jo, šio tipo kreditai ir yra skirti išspręsti netikėtai užklupusias, trumpalaikes finansines problemas, kurių kitais būdais spręsti paprasčiausiai nėra galimybės.

Dažniausiai tai yra tokios situacijos, kurios papildomų lėšų pareikalauja čia ir dabar – pavyzdžiui, greitasis kreditas puikiai tiks pritrūkus pinigų atostogų metu, netikėtai užklupus neatidėliotinoms sąskaitoms ar sugedus įrenginiui, kurį reikia nedelsiant pakeisti nauju.

Finansų analitiko teigimu, greitoji paskola gali būti geras įrankis išspręsti iškilusias trumpalaikes finansines problemas – anot jo, tikslingai ir apgalvotai šio tipo paskola pasinaudoję asmenys dažniausiai nesusiduria su jokiais papildomais nemalonumais.

Kita vertus, ekspertas taip pat pabrėžia, jog yra tam tikrų su greitaisiais kreditais susijusių pavojų, gresiančių tiems asmenims, kurie skolinasi neatsakingai.

Ko vertėtų saugotis?

Kaip jau minėjo A. Šilanskas, greitieji kreditai turi savo paskirtį ir yra labai svarbu, jog šio tipo paskolos būtų naudojamos tik tam tinkamose situacijose.

Pašnekovas pabrėžia, jog greitieji kreditai nėra skirti ilgalaikėms finansinėms problemoms spręsti, be to, jie taip pat nėra skirti periodiško vartojimo poreikių tenkinimui.

Finansų analitikas sako, jog nors ir greitieji kreditai gali pasirodyti patrauklūs dėl jiems būdingo trumpo ir palyginus nesudėtingo paskolos suteikimo proceso, tačiau šio tipo paskolos taip pat turi tam tikrų ypatumų, dėl kurių jas rinktis vertėtų tik išimtiniais atvejais.

Ne tik greiti

A. Šilanskas sako, jog šio tipo kreditams būdingas greitas suteikimas – tik viena medalio pusė. Anot eksperto, paskolos ieškantys asmenys dažnai nepasidomi greitųjų kreditų teikimo sąlygomis, o ypač – įkainiais.

Pašnekovo nuomone, jei žmonės įsigilintų į greitųjų paskolų sektoriuje vyraujančias palūkanų normas, jie iškart pastebėtų, jog greitieji kreditai yra ne tik ,,greiti‘‘, bet ir itin brangūs.

Paprastai tariant, greitieji kreditai neretai būna net kelis kartus brangesni už kito tipo paskolas, pavyzdžiui, vartojimo kreditus.

Anot eksperto, jei vartojimo paskoloms būdingos palūkanų normos dažniausiai siekia 6 – 12%, tai greitieji kreditai neretai yra teikiami taikant net ir 30% ar aukščiau siekiančias palūkanų normas (tam pačiam terminui).

Tai reiškia, jog jei norėtumėte pasiskolinti 3 000 eurų 1 metų laikotarpiui, tai pasirinkę greitąjį kreditą turėtumėte sumokėti 720 eurų daugiau, nei pasirinkę vartojimo paskolą.

Ekspertas taip pat pamini, jog prie sumokamų palūkanų taip pat prisideda ir sutarties administravimo bei sudarymo mokesčiai, kurie gali kaip reikiant pabranginti paskolą, tad yra labai svarbu, jog pasirinktos paskolos metinė palūkanų norma būtų kuo žemesnė.

A. Šilanskas tikina, kad jei iškilusi finansinė problema gali palaukti bent porą dienų – ypač, jeigu asmuo planuoja skolintis ilgesniam laikotarpiui, jam derėtų vengti greitųjų kreditų ir rinktis vartojimo paskolą, nes kai kuriais atvejais pasirinkęs vartojimo paskolą žmogus galės sutaupyti net ir ne vieną tūkstantį eurų.

Eksperto teigimu, pasirinkęs žymiai brangesnį paskolos tipą žmogus gali ne tik išleisti žymiai daugiau, bet ir susidurti su papildomomis finansinėmis problemomis ateityje, kai teks mokėti žymiai didesnes mėnesines įmokas.

Lengva pasiskolinti, sunku grąžinti

A. Šilansko nuomone, didelės greitųjų kreditų palūkanų normos nėra vienintelė priežastis, dėl kurios šio tipo paskolas pasirenkantys žmonės neretai susiduria su finansinėmis problemomis. Anot finansų analitiko, nemažiau svarbus rizikos faktorius yra ir tas, jog gauti šio tipo paskolas yra itin paprasta.

Ekspertas sako, kad neretai į besaikio skolinimosi liūną įkritę asmenys daug skolintis pradėjo būtent dėl to, jog paskolas jiems gauti buvo itin paprasta.

A. Šilanskas sutinka, kad žmogaus sprendimai bei jo gyvenimas yra paties žmogaus rankose, tačiau pašnekovas taip pat pabrėžia, jog galimybė gauti paskolą per keliasdešimt minučių sukuria paprastumo iliuziją ir sumenkina realų finansinio įsipareigojimo svorį.

Analitikas sako, kad finansinio įsipareigojimo rimtumo nematymo pasekmės neretai būna liūdnos – žmonės apsikrauna kalnu skolų itin didelėmis palūkanomis ir vargsta bandydami apmokėti mėnesines įmokas.

A. Šilanskas džiaugiasi, jog šiuo metu dauguma skolintojų vadovaujasi atsakingo skolinimo principais ir nesuteikia paskolų tiems, kuriems papildomi finansiniai įsipareigojimai gali smarkiai pakenkti, tačiau jis taip pat pastebi, kad greitas paskolų suteikimo procesas vis tiek kelia nemažą pavojų tiems, kurie neįvertina kiekvieno finansinio įsipareigojimo daromos įtakos jų gyvenimo kokybei ateityje.

,,Nemokamų‘‘ kreditų pavojai

A. Šilanskas sako, jog be aukštų greitiesiems kreditams taikomų palūkanų normų bei itin paprasto šio tipo paskolų suteikimo proceso yra dar vienas ypatumas, kuris neretai sukelia nemažų finansinių problemų neatsakingai pasiskolinusiems asmenims – tai yra ,,nemokami‘‘ kreditai.

Ekspertas sako, jog savaime ,,nemokamos‘‘ paskolos paslėptų kabliukų neturi – jei asmuo laikysis sutarties sąlygų, jam paskola nieko nekainuos ir jis turės grąžinti tik tiek, kiek pasiskolino.

Kita vertus, analitikas pabrėžia, jog asmeniui pažeidus sąlygas (tai yra, pavėlavus sumokėti paskolos įmoką), šios ,,nemokamos‘‘ paskolos gali gerokai išbrangti.

A. Šilanskas perspėja, jog pavėlavus sumokėti ,,nemokamos‘‘ paskolos įmoką, paskolai yra pradedamos taikyti aukštos palūkanos. Be to, kai kuriais atvejais asmeniui gali tekti sumokėti palūkanas ne tik už pavėluotą, bet ir už visą paskolos terminą – tai gali reikšti net iki kelių šimtų eurų papildomų išlaidų.

Analitiko nuomone, būtent tuo ir yra pavojingi ,,nemokami‘‘ kreditai – nors juos turėtų rinktis tik tie asmenys, kurie yra tikri, jog reikiamas įmokas sugebės sumokėti laiku, dažniausiai šio tipo paskolas pasirenka asmenys, kurie nėra finansiškai stabilūs ir stengiasi maksimaliai sutaupyti.

Ekspertas sako, jog taip žmonės neretai patys sau išsikasa duobę – pasiima ,,nemokamą‘‘ kreditą ir pavėluoja jį grąžinti, o po to nebesugeba susitvarkyti su juos užgriuvusiomis žymiai didesnėmis mėnesinėmis įmokomis.

Greitieji kreditai – skolintis, ar nesiskolinti?

A. Šilanskas teigia, jog nors greitieji kreditai ir turi tam tikrų trūkumų bei jie yra ganėtinai rizikingas skolinimosi būdas finansiškai pažeidžiamiems asmenims, tačiau vis dėlto šio tipo paskolos turi tam tikrą paskirtį, kurios replikuoti kito tipo kreditai paprasčiausiai nesugebėtų.

Eksperto nuomone, ar greitosios paskolos padės asmeniui, ar jam pakenks, priklauso tik nuo paties žmogaus – jo gebėjimo įvertinti savo poreikius, galimybes, bei realią situaciją.

Analitikas sako, jog svarbiausia yra neskubėti ir neimti paskolos karštosiomis – minutėlę stabtelėję ir atsitokėję jūs galite sutaupyti nemažai laiko ir pinigų ateityje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA