Kauno pareigūnai tris mėnesius didesnį dėmesį skirs pėstiesiems | Kas vyksta Kaune

Kauno pareigūnai tris mėnesius didesnį dėmesį skirs pėstiesiems

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kiekvieną savaitę į gydytojų priežiūrą Kauno apskrityje patenka po 2–3 pėsčiuosius, kurie buvo sužaloti eismo įvykio metu. Beveik kas antras iš jų buvo sužaloti pėsčiųjų perėjose ir daugelis įvykių nutiko esant blogam matomumui arba tamsiu paros metu.

Kaip elgtis, ką daryti, kad išvengtume to? Pats pirmas veiksmas visai nesudėtingas – užsidėkime atšvaitą, kad būtume ryškūs ir matomi kelyje.

Kaip skelbiama pranešime spaudai, Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai kartu su socialiniais partneriais UAB „LT Advert“ ir UAB „Kesko Senukai Lithuania“ artėjančius tris mėnesius kauniečius, kėdainiškius, jonaviškius ir kaišiadoriškius ragins atkreipti dėmesį į jų saugumą kelyje.

Prasidėjusiu tamsiuoju laikotarpiu pareigūnai skatins gyventojų sąmoningumą ne tik įvairiomis prevencinėmis akcijomis, bet ir kartu su socialiniais partneriais įrengtais socialinės reklamos „Esu matomas, o Tu?“ stendais, kviečiančiais pėsčiuosius tapti ryškesniais kelyje.

Esu matomas, o Tu? / Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato nuotr.

„Bendraujant su policijos atstovais sužinojome, kad pėsčiųjų matomumo kelyje problema yra itin opi, ypač nuo spalio, kuomet vis tamsiau. Daugiau nei 10 metų padedame matomais tapti savo klientams, tad džiaugiamės galėdami prisidėti prie šio socialinio projekto, skirdami reklaminius plotus. Tikimės, kad šio projekto metu atkreipsime pėsčiųjų dėmesį ir jie taps ne tik matomesni, bet ir saugesni“, – teigia Andrius Labanas, UAB „LT Advert“ generalinis direktorius.

Prie šio socialinio projekto taip pat prisijungė ir stilingą įvaizdį kūrė „Stiliaus klasė“. Abejingu neliko ir pats vaikų turintis bei daugelį metų policijos pareigūnu dirbantis Naurimas Zaveckas, į šį projektą žvelgęs pro fotoaparato objektyvą.

„Informaciniai stendai greta judrių miesto gatvių – puiki priemonė atkreipti tiek pėsčiųjų, tiek vairuotojų dėmesį į tamsiuoju paros metu kelyje tykančius pavojus. Atšvaitas gali išgelbėti gyvybę, todėl džiaugiamės galėdami tęsti visuomenei itin prasmingą bendradarbiavimą su Kauno apskrities vyriausiuoju policijos komisariatu ir prisidėti prie dar vienos socialinės idėjos įgyvendinimo.

Tikimės, kad ši iniciatyva didins eismo dalyvių sąmoningumą ir atkreips visuomenės dėmesį į tamsiuoju paros metu svarbų aspektą – saugumą kelyje“, – komentuoja UAB „Kesko Senukai Lithuania“ rinkodaros direktorė Jurga Petrauskienė.

Tris mėnesius truksiančio socialinio projekto metu pareigūnai planuoja ne vieną akciją, skirtą tiek pėstiesiems, tiek ir vairuotojams bei dalinasi patarimais, skirtais eismo dalyviams.

Pareigūnai primena pėstiesiems:

Būkite ryškūs. Dėvėkite šviesius, ryškius viršutinius rūbus, prie kurių būtų pritvirtinti šviesą atspindintys elementai – ypač naktį.
Sustokite. Prieš eidami per perėją, įsitikinkite, kad vairuotojas jus pastebėjo ir stabdo automobilį – stabtelėkite ir pats, pabandykite užmegzti akių kontaktą su vairuotoju.
Kairė, dešinė, kairė. Net jei ir sustojote, nepamirškite apsižvalgyti. Pažvelkite į kairę, dešinę ir vėl į kairę pusę – tik įsitikinus, kad tikrai saugu ženkite į kelią.
Būkite budrūs. Dėmesį sutelkite ne į telefone gautą žinutę, skambutį, muziką ausinukuose, o į kelią.
Stebėkite ženklus. Kirskite kelią pėsčiųjų perėjose, jei jos reguliuojamos – tai tik tuomet, kuomet leidžiama. Ten, kur nėra perėjų – rinkitės tik gerą matomumą turinčias, o naktį gerai apšviestas vietas.
Skėtį aukštyn. Lyja ir esate prie pėsčiųjų perėjos su skėčiu? Tokia maža smulkmena, bet jei jis tamsus, jo dėka galite tapti vos matomi, todėl prie pėsčiųjų perėjos kilstelėkite jį aukštyn ir nepamirškite visų prieš tai išvardintų patarimų.

Vairuotojau, nepamiršk:

Sulėtinti greitį. Prieš kiekvieną pėsčiųjų perėją ir sankryžą mažink greitį tiek, kad prireikus nedelsiant sustotum.
Akys į kelią. Sakysite, o kur kitur? Na, atsakymų sulaukiame įvairių ir tai tikrai ne visuomet būna mobilusis telefonas.
Žiūrėti dukart. Prie pėsčiųjų perėjos reikėtų tikėkis ir pėsčiųjų. Stebėk abi kelkraščio puses, įsitikinkit, ar kitoje eismo juostoje sustojęs automobilis neužstoja einančio pėsčiojo. Stebėkite. Dukart.
Saugumas. Dažnu atveju, ypač esant blogoms oro sąlygoms, reikia rinktis ne maksimalų leidžiamą, o saugų greitį, kad prireikus suvaldytumėte automobilį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA