Teismas baigė įrodymų tyrimą I. Strazdauskaitės nužudymo byloje: paaiškės bausmės | Kas vyksta Kaune

Teismas baigė įrodymų tyrimą I. Strazdauskaitės nužudymo byloje: paaiškės bausmės

BNS, DELFI 2019/10/24 11:27
DELFI nuotr.

Kauno apygardos teismas ketvirtadienį baigė įrodymų tyrimą didelio atgarsio sulaukusioje Ievos Strazdauskaitės nužudymo byloje.

„Šiandien įrodymų tyrimas buvo baigtas“, – BNS informavo teismo atstovė spaudai Milda Bučnytė.

Baigus įrodymų tyrimą, kitame posėdyje bus sakomos baigiamosios kalbos, kuriose prokuroras ir gynėjai pasisakys dėl bausmių. Jos numatytos gruodžio 2 dienos popietę.

Ši byla nagrinėjama neviešuose teismo posėdžiuose.

Pusbroliai kėdainiečiai Karolis Bieliauskas, Leonas Bieliauskas ir Mantas Bieliauskas šioje byloje kaltinami, kad siekdami nuslėpti kitą nusikaltimą bendrininkų grupėje kankindami žiauriai nužudė bejėgiškos būklės žmogų. Jie taip pat kaltinami neteisėtu laisvės atėmimu bei turto sugadinimu.

Maksimali bausmė už šiuos nusikaltimus – laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Pasak prokuroro, kaltinamieji neneigia dalyvavę nusikaltime, tačiau jų parodymai apie atliktą vaidmenį kinta.

Teisiamieji keičia parodymus, apie nužudymą kalba skirtingai

Akivaizdu, jog nuosprendis šioje byloje, koks jis bebūtų, galiausiai vis vien bus skundžiamas aukštesnės instancijos teismui. Tai galės daryti arba itin griežtų bausmių sulaukę kaltinamieji, arba nuosprendžiu nepatenkintas valstybinį kaltinimą palaikęs prokuroras bei nukentėjusiųjų atstovai.

K. Bieliausko gynėjas, advokatas R. Gargasas neslėpė – nemažai sumaišties įnešė pačių teisiamųjų pozicija, kai pradžioje davę vienokius parodymus, vėliau apie nusikaltimo aplinkybes ėmė pasakoti visai kitaip.

Tai, jog kaltinamieji keičia parodymus, pripažino ir byloje kaltinimą palaikantis Generalinės prokuratūros prokuroras Artūras Urbelis.

Jis minėjo, kad kaltinamieji skirtingai vertina savo vaidmenis nužudant I. Strazdauskaitę, tokį teisiamųjų elgesį aiškino, kaip gynybinę poziciją.

„Kiekvienas asmuo turi teisę gintis. Ar sakysi, aš esu kalčiausias, ar aš esu nekalčiausias. Mes tuo negalime spekuliuoti, tik paklausti, kodėl keičiasi pozicija“, – sakė valstybės kaltintojas.

Ilgiausiai tylėjęs galiausiai prisiėmė kaltę sau

Neseniai parodymus teismui pagaliau davė vienas iš trijų teisiamų pusbrolių – Leonas Bieliauskas. Jis pareiškė vienas pats apleistame Kėdainių kariniame aerodrome I. Strazdauskaitę nužudęs kastuvu.

Įdomu tai, kad praeityje su teisėsauga ne kartą reikalų turėjęs L. Bieliauskas ilgiausiai už kitus du pusbrolius Karolį ir Mantą Bieliauskus delsė teismui papasakoti kaip viskas įvyko. Jis tikslingai laukė, kol apie kraupų nusikaltimą papasakos kiti kaltinamieji bei įvardins savo vaidmenis nužudant I. Strazdauskaitę.

Ko gero tokia taktika pasirinkta ne veltui. Galbūt esama susitarimo, jog kaltę prisiėmus vienam kaltinamųjų, bus bandoma sumenkinti kitų dviejų teisiamųjų vaidmenis juos gelbstint nuo itin griežtos bausmės?

Nuosprendžio už grotų laukia ne visi

I. Strazdauskaitė dingo 2017 metų kovo 5 dieną iš tėvų namų Plungėje išvykusi į Vilnių. Po kelių intensyvios paieškos dienų jos kūnas rastas Kėdainių rajone, užkastas apleisto karinio aerodromo prieigose. Teisėsaugos duomenimis, mergina mirtinai uždaužyta kastuvu.

Pusbroliai kėdainiečiai Karolis Bieliauskas, Leonas Bieliauskas ir Mantas Bieliauskas šioje byloje kaltinami, kad siekdami nuslėpti kitą nusikaltimą bendrininkų grupėje kankindami žiauriai nužudė bejėgiškos būklės žmogų.

Jie taip pat kaltinami neteisėtu laisvės atėmimu bei turto sugadinimu. Maksimali bausmė už šiuos nusikaltimus – laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Šioje byloje kaltinimai pateikti dar dviem asmenims: marijampolietis Algimantas Stankevičius kaltinamas neteisėtu disponavimu šaunamaisiais ginklais, jis ir kėdainietis Tomas Zagurskas dar kaltinami plėšimu naudojant šaunamąjį ginklą. Jiems skirtos švelnesnės už suėmimą kardomosios priemonės.

Pusbroliams Bieliauskams bei T. Zagurskui taip pat pateikti kaltinimai, kad pagrobė didelės vertės svetimą turtą – daugiau nei 32 tūkst. eurų kainuojantį automobilį ir asmeninius dviejų nukentėjusiųjų Latvijos piliečių daiktus bei pinigus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA