Naujausiuose reitinguose – labai prastos žinios V. Matijošaičiui | Kas vyksta Kaune

Naujausiuose reitinguose – labai prastos žinios V. Matijošaičiui

BNS 2019/10/19 14:28
R. Tenio nuotr.

Populiariausių politikų reitinge spalio mėnesį turimas pozicijas dar labiau sustiprino prezidentas Gitanas Nausėda. Tuo metu prieš mėnesį antroje vietoje buvęs Kauno meras Visvaldas Matijošaitis smuko į šeštą poziciją.

Dienraščio „Lietuvos rytas“ šeštadienį skelbiamais „Vilmorus“ apklausos duomenimis, per mėnesį pastebimai išaugo ir į eurokomisarus paskirto Virginijaus Sinkevičiaus reitingas, tuo metu Kauno ir Vilniaus merų vertinimas dar labiau suprastėjo.

Spalio mėnesį G. Nausėdą palankiai vertino 82,5 proc. apklaustųjų, rugsėjį – 79,3 procento. „G. Nausėda pirmauja be konkurencijos, jį neigiamai vertina vos 3,3 apklaustųjų. Tai labai geras rezultatas, jis panašus į tą, kurį 1998 metais laimėjęs prezidento rinkimus turėjo Valdas Adamkus“, – BNS sakė visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ vadovas Vladas Gaidys.

Į antrą vietą pakilo premjeras Saulius Skvernelis, nors jo reitingas kiek sumažėjo ir spalį buvo 50,1 proc. (rugsėjį – 51 proc.). Tuo metu prieš mėnesį antras buvęs Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis smuko į šeštą vietą. Spalį jį palankiai vertino 43,3 proc. apklaustųjų, arba daugiau kaip 8 punktais mažiau nei rugsėjį (51,8 proc.).

„Tai didelis kritimas, be to, V. Matijošaičio reitingas mažėja jau šeštą mėnesį iš eilės, per tą laiką jis tikrai prarado daug taškų. Pavyzdžiui, kovą jo reitingas buvo 61 proc.“ – aiškino V. Gaidys.

Į trečią vietą pakilo užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius – 49,6 proc. (rugsėjį – 48,6 proc.), į ketvirtą – būsimas eurokomisaras, ekonomikos ir inovacijų ministras V. Sinkevičius, kurio reitingas padidėjo beveik 10 punktų iki 49,5 proc. (rugsėjį – 39,8 proc.).

„Neabejotinai, tai yra susiję su V. Sinkevičiaus paskyrimu į eurokomisarus, šis procesas buvo gerai nušviestas. Tai yra jaunas, veržlus ir korektiškas politikas, kuriam priekaištų surasti sunku“, – aiškino V. Gaidys.

Penktoje vietoje išliko savo reitingą padidinęs Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, kurį palankiai vertina 49,4 proc. apklaustųjų (45,7 proc.).

Dešimtuke taip pat yra krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis (31,4 proc.), Liberalų sąjūdžio pirmininke išrinkta Viktorija Čmilytė-Nielsen (27 proc.), švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius (26,7 proc.), Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis Gabrielius Landsbergis (26,4 proc.).

Spalį toliau mažėjo Vilniaus miesto mero Remigijaus Šimašiaus reitingas, jo palankių vertinimų rodiklis nuo 26,5 proc. rugsėjį sumenko iki 22,7 proc. spalį. V. Gaidys BNS anksčiau sakė, kad sostinės mero reitingo, kuris liepą siekė 34 proc., kritimas sietinas su Jono Noreikos-Generolo Vėtros atminimo lentos nuėmimu nuo bibliotekos sienos, į tai visuomenė sureagavo neigiamai.

Tuo metu kalbant apie partijų reitingus, valdančioji Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) spalį prarado daugiau kaip tris punktus ir užleido lyderio pozicijas opozicinei Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams (TS-LKD). Už „valstiečius“ spalį žadėjo balsuoti 11,1 proc., o už konservatorius – 15,6 proc. apklaustųjų (rugsėjį – atitinkamai 14,6 ir 14,4 proc.) – tai, V. Gaidžio teigimu, prasčiausias LVŽS rezultatas nuo 2016 metų.

Trečioje vietoje spalį yra Socialdemokratų partija (6,8 proc. apklaustųjų), ketvirta – Darbo partija (5,4 proc.), penkta – „Tvarka ir teisingumas“ (4,8 proc.). Toliau rikiuojasi Liberalų sąjūdis (4,6 proc.), Socialdemokratų darbo partija (3,3 proc.), Centro partija (2,7 proc.), Laisvės partija (2,2 proc.) ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (1,8 proc.).

Beveik ketvirtadalis – 24,3 proc. – apklaustųjų teigė nežinantys, už ką balsuoti, 12,5 proc. respondentų tvirtino, kad išvis nebalsuotų.

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centras „Vilmorus“ gyventojų apklausą vykdė spalio 4–13 dienomis, apklausta 1020 žmonių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA