Kaune renovuojamo daugiabučio gyventojas: tai visiškai nepriimtina | Kas vyksta Kaune

Kaune renovuojamo daugiabučio gyventojas: tai visiškai nepriimtina

Skaitytojo nuotr., „Kas vyksta Kaune“ montažas

Kai kurių Kauno daugiabučių renovacija – ne rožėmis klota. Štai vieno Gričiupyje, netoli VI forto, stovinčio namo gyventojai statybų nuotaikomis dienas leidžia jau pusantrų metų. Nors iš išorės 1960-aisiais statytas keturaukštis atrodo sutvarkytas, užsukus į laiptinę atsiveria visai kitas vaizdas.

Atrodo absurdiškai

„Noriu parodyti kaip absurdiškai atrodo A. ir J. Gravrogkų gatvės 3 namo laiptinė po namo renovacijos. Mano nuomone, taip negalima palikti – būklę galėčiau įvardinti kaip avarinę“, – pasakojo namo gyventojas Andrius, „Kas vyksta Kaune“ parašęs tikėdamasis viešumu paskatinti atsakingus asmenis kuo greičiau imtis veiksmų.

Anot vyro, situacija visiškai nepriimtina: laidai styro pakabinti palubėse lyg voratinkliai, sienos buvo griautos keičiant vamzdžius, tačiau pakeitus neatkreiptas dėmesys, kaip prastai dabar atrodys sienos. Maža to, laiptai nudaužyti, o laiptinėje esą mėtosi statybinis laužas.

Skaitytojas nurodė, kad namą administruoja „Būsto valda“, tiesa, jis teigė tiksliai nežinantis, kas konkrečiai vykdė darbus ir ar jie oficialiai baigti. Gyventojai, Andriaus žiniomis, už renovaciją turės kas mėnesį mokėti nustatytą sumą.

Darbai oficialiai nebaigti

„Civinity“ grupės, kuriai priklauso bendrovė „Būsto valda“, atstovė žiniasklaidai Jolanta Venskutė „Kas vyksta Kaune“ sakė renkanti informaciją apie minėtame name vykdomą remontą, tačiau, jos žodžiais, faktas, kad renovacija ten dar nėra baigta, darbai nėra priimti. Rangovas aplink tebedirba ir į bet kokius priekaištus iš administratoriaus ar gyventojų pusės bus atsižvelgta, priėmimas dar vyks.

„Taip, ten yra įvairių niuansų, rangovo darbu mes nebuvome patenkinti. Gali būti, kad užtruksime prašydami broką ištaisyti, bet tokius dalykus padaryti turime laiko ir galimybę, nes renovacija nebaigta. Atsiradus nusiskundimams, pažeidimams, darbininkai viską turės sutvarkyti“, – kalbėjo J. Venskutė.

Portalo duomenimis, rangovai neišsiteko terminuose, tad jie oficialiai buvo pratęsti. 420 tūkst. eurų vertės renovacijos 30 proc. finansuoja valstybė, o likusią dalį apmoka gyventojai. Projekte nurodyta darbų kaina siekė beveik 600 tūkst. eurų, tačiau rangovas įsipareigojo darbus atlikti pigiau – nepaisant galimo broko taisymo, „Būsto valdos“ renovacijos projektų vadovas Šarūnas Šlekys tikino, kad numatyta kaina neišaugs.

Renovuoja jau pusantrų metų

Š. Šlekys taip pat informavo, kad renovacijos darbai prasidėjo 2018 m. balandžio 19 d., o oficialiai bus baigti lapkričio 30 d. Spalio pabaigoje suplanuotas susirinkimas su gyventojais, per kurį bus aptarti visi defektai, aiškinamasi, ar jie taisomi rangovo darbų apimtyje. Jei taip – rangovas broką bus įpareigotas ištaisyti per lapkričio mėnesį.

„Laidai, kurie yra laiptinėse – tai ne elektros, o komunikacijų (interneto, televizijos) laidai. Šių laidų rangovas neturėjo keisti, kadangi numatyta keisti tik elektros įvadinius kabelius – šie darbai atlikti. Vos prasidėjus renovacijos darbams name mes kreipėmės į visus šių paslaugų teikėjus su oficialiu prašymu savo laidus susitvarkyti, paslėpti. Atlikti komunikacijų kabelių tvarkymo ir laiptinės remonto darbus – įprasta praktika po renovacijos, bet tai nėra namo renovacijos proceso dalis“, – atsakomybę dėl skaitytojo užfiksuotų „voratinklių“ tarsi nusimetė „Būsto valdos“ atstovas.

Š. Šlekys taip pat atkreipė dėmesį, kad laiptinėje matomi nuo sienų atšokinėję dažai nėra nauji – laiptinė ir anksčiau buvo labai nusidėvėjusi. Apie pablogėsiančią laiptinės būklę būstų savininkai esą žinojo, nes jų prašymu vandens stovai buvo keičiami iš laiptinės, o ne iš butų pusės.

Laiptinės remontas – atskira istorija

„Būsto valdos“ renovacijos projektų vadovas pažymėjo, kad renovacija neapima visų estetinių darbų. Po atnaujinimo gyventojams esą visuomet siūloma atlikti estetinius laiptinių remonto darbus, kokie, tarkime, buvo padaryti netoli esančioje M. Riomerio gatvėje. Dažnai savininkai patys nori tvarkyti laiptinę, nes turint gražų fasadą norisi grįžti ir į tokią pat tvarkingą laiptinę.

„Kaune jau esame administravę virš 40 daugiabučių namų renovacijos projektų. Butų savininkams visada akcentuojame, kad bus atlikti tik tie darbai, kurie numatyti investicijų plane. Tokie darbai kaip laiptinės, takelių ar prie namo esančių aikštelių remontas net negali būti įtraukti į investicijų planą, nes tokie darbai negali būti kredituojami kartu su renovacija“, – aiškino Š. Šlekys.

Tačiau, pasak jo, dažnai lieka gyventojų lūkestis, kad išgražinus fasadą bus sutvarkyta ir laiptinė, ir prieigos prie namo, ir asfaltuota aikštelė ar pan. Renovacija neapima visko, tačiau yra kitų galimybių ir programų kaip susitvarkyti laiptines, kiemus ir aplinką.

„Mes visada pasiruošęs gyventojams padėti tai atlikti, jei darbams pritaria butų ar kitų patalpų savininkų dauguma. Didžioji dalis renovuotų namų būtent taip ir daro – iškart po renovacijos inicijuoja kitų patalpų estetinį sutvarkymą“, – komentavo Š. Šlekys.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA