Pėstieji Kaune ir toliau vaikšto lyg po karo lauką | Kas vyksta Kaune

Pėstieji Kaune ir toliau vaikšto lyg po karo lauką

D. Beržinio nuotr.

Prieš savaitę portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojai piktinosi, kad atidarius rekonstruotą Žemaičių gatvės įkalnę, kol vyksta šaligatvių tiesimo darbai, visiškai nepasirūpinta pėsčiųjų saugumu. Panašiai jaučiasi ir važiuojamąja dalimi priversti vaikščioti E. Ožeškienės bei Šv. Gertrūdos gatvių sankryžos pėstieji.

Tipinis požiūris

Žemaičių gatve jau kelintą savaitę kursuojantys kauniečiai skundėsi, kad judrioje gatvėje be šaligatvių nėra jokių atitvarų ar pėsčiųjų eismą draudžiančių ženklų, todėl dažnas čia bandantis kelionės tikslą pasiekti praeivis gerokai rizikuoja būtų sužalotas pravažiuojančių automobilių ar susižeisti dėl grindinio rekonstrukcijos darbų. Ne mažesnį pavojų patiria ir E. Ožeškienės bei Šv. Gertrūdos gatvių sankirtos pėstieji, kurie itin intensyvią sankryžą priversti kirsti važiuojamąja dalimi, o dažnai čia iki nelaimės – vos vienas žingsnis.

Situaciją pakomentavo Lietuvos pėsčiųjų asociacijos prezidentas Silvestras Dikčius, kuris apgailestavo, kad toks požiūris į pėsčiuosius yra tradicinė lietuviško gatvės remonto situacija, o modernia save laikanti Kauno savivaldybė progreso šioje temoje nerodo.

Jo teigimu, blogiausia, kad planuojant remontą ar rekonstrukciją neskiriama dėmesio tarpiniam etapui, kuomet darbai dar nebus baigti, bet eismas jau vyks. „Dažniausiai daroma taip, kaip patogiausia rangovui – papildomai nesivarginama. Viskas tiesiog paliekama savieigai – automobiliai pravažiuos, o pėstieji jau kaip nors praeis, arba išvis tegu apeina kitu keliu, nors dažnai tas kitas kelias nei sužymėtas, nei aiškus“, – sako S. Dikčius.

Trūksta savivaldybės iniciatyvos

Lietuvos pėsčiųjų asociacijos prezidentas pagrindinę problemą įžvelgia tame, kad savivaldybės dažniausiai nereikalauja iš rangovų pasirūpinti pėsčiųjų saugumu.

„Reikėtų suprasti, kad pėsčiomis vaikštantys žmonės visada linkę eiti trumpiausiu keliu. Tikrai ne visi yra linkę taip saugotis, kad pamatę nepraeinamą šaligatvį eitų kelis šimtus metrų atgal ar suktų ilgą lanką aplink, ypač jei dar ir nėra apie tai įspėjančių ženklų. Taip aplaidžiai žiūrint į eismą remonto metu į pavojų statomi ne tik pėstieji, bet ir vairuotojai“, – sako jis.

Lietuvos pėsčiųjų asociacijos prezidento teigimu, būtent savivaldybė turėtų būti tokių taisyklių iniciatorius. „Ji turėtų kurti taisykles, pratinti prie jų rangovus ir reikalauti, kad šie įrengtų atitvarus ar kitokio pobūdžio laikiną infrastruktūrą. Tačiau tokios situacijos dažniausiai nesprendžiamos tol, kol neįvyksta nelaimės arba, kol neįsikiša žiniasklaida ir viešumas priverčia daryti bent kokius veiksmus“, – sako S. Dikčius.

Miesto valdžia tik atsiprašinėja

Apie tragišką pėsčiųjų situaciją Žemaičių gatvėje portalas „Kas vyksta Kaune“ jau rašė, bet panašu, kad noro imtis priemonių nerodo nei savivaldybė, nei darbus vykdantis rangovas – bendrovė „Kauno tiltai“.

„Kalbant apie Žemaičių gatvę, su rangovu sutarta, kad technika kai tik įmanoma dirbtų vienoje pusėje, o kita pėstieji galėtų praeiti“, – portalui sakė Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis. Bėdos, kad pėstiesiems eiti nesutvarkytais šaligatviais gana rizikinga, A. Pakalniškis nebuvo linkęs įžvelgti.

Miesto tvarkymo skyriaus vedėjui nekliuvo ir tai, kad atnaujinamoje E. Ožeškienės bei Šv. Gertrūdos gatvių dalyje pėstieji priversti eiti važiuojamąja gatvės dalimi, kuri atskirta simbolinėmis plastiko juostomis.

„Prašome kauniečių šiek tiek kantrybės, darbai netrukus bus baigti. Kaip informavo UAB „Kauno tiltai“ (rangovas) atstovai, šaligatviai bus atnaujinti iki sekančios savaitės pabaigos“, – viltį, kad iki tol neįvyks skaudžių nelaimių išreiškė A. Pakalniškis bei tradiciškai atsiprašė visų kauniečių už laikinus nepatogumus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA