Ramybės parke penktadienį atidarytas Istorijų festivalis: į laiko kelionę kvies visą savaitę | Kas vyksta Kaune

Ramybės parke penktadienį atidarytas Istorijų festivalis: į laiko kelionę kvies visą savaitę

R. Tenio nuotr.

Pačiame Kauno centre esančiame Ramybės parke spalio 18 dieną atidarytas „Istorijų festivalis“. Visą savaitę vyksiantis festivalis dedikuotas Kauno miestą supančioms istorijoms, kurios, pasak organizatorių, sukurs neužmirštamą laiko kelionę.

Didžiojo festivalio atidarymo metu organizatoriai atvėrė duris į parko istoriją ir susirinkusiems dalyviams pristatė Istorijų chorą, kuris atliko kantatą „Ramybės, ramybės…“. Ramybės parke taip pat pristatoma britų menininkės Jenny Kagan vaizdo ir garso instaliacija „Pavėjui“ bei gatvės menas.

„Kaunas ir Kauno rajonas pilnas istorijų. Dramatiškų, keistų ar komiškų. O kartais – liūdnų ir kontraversiškų. Istorijos užpildo miesto ir kaimelių gatves, tuščius langus, skverus, namus ir aikštes. Istorijos daro mūsų aplinką gyvą, autentišką, vientintelę – tokią. Tokią, kurią sapnuojame, kad ir kur bebūtume. Istorijos ne tik padeda pažinti vietą, kurioje gyvename. Jos mums padeda pažinti save, įsiklausyti į kitą, geriau suprasti ir atjausti“, – „Kaunas 2022“ svetainėje komentavo festivalio kuratorė Daiva Citvarienė.

Pasak D. Citvarienės, „Istorijų festivalis“ kviečia leistis į kelionę, kuri pradžiugins ne tik atradimais, bet ir nauja patirtimi. „Galbūt jūs atrasite tai, ko visai nesitikėjote, gausite atsakymą į klausimą, kurio nė nežinojote esant…“, – intriguoja festivalio kuratorė.

Visą savaitę vyksiančio festivalio lankytojus lydės patyrę Kauno ir Kauno rajono istorijų pasakotojai – muziejų gidai, teatralai, menininkai ir pasakoriai. Jie pakvies į beveik 50 skirtingų renginių, skirtų šeimoms, žmonėms su negalia, lietuviškai nekalbantiems kauniečiams, jaunuoliams ir senjorams.

„Festivalio istorijos jus ves per ilgą miesto gyvavimą nuo seniausių laikų, tarpukario, Antrojo pasaulinio karo iki pat šių dienų. Kiekviena festivalio diena jums pasiūlys naują kelionės lapą ir naują nuotykio pažadą. Šių metų festivalio veidai – Helene Holzman, Henry Parland ir Rosian Bagriansky. Tai trys skirtingų tautybių kauniečiai, palikę savo pėdsaką Kauno istorijoje. Kartu jie mums primena, koks turtingas ir įvairus buvo mūsų miestas ir rajonas“, – žada D. Citvarienė.

Parko istorija

„Kaunas 2022“ svetainėje rašoma, kad Kauno senosios kapinės arba vadinamasis Ramybės parkas yra unikali miesto vieta. Šioje nedidelėje teritorijoje iki Antrojo pasaulinio karo sugyveno keturios konfesijos: evangelikai liuteronai, musulmonai, stačiatikiai ir katalikai. Nors sovietmečiu kapinės sunaikintos, čia vis dar ilsisi daugybė skirtingų tautybių žmonių – suomių-švedų rašytojas Henry Parlandas, operos solistė Veronika Podėnaitė, generolas Silvestras Žukauskas, vokiečių kariai, kritę Pirmajame pasauliniame kare, Lietuvos kariai savanoriai ir daugelis kitų.

Turbūt niekur kitur Kaune neišlikę tiek daug buvusio daugiataučio miesto ženklų – čia vis dar stovi cerkvė, senoji mečetė, A. Puškino gimnazija, menanti vokiečių gimnazijos istoriją, netoliese – buvusi lenkų gimnazija (dab. S. Dariaus ir S. Girėno gimnazija) ir rusų gimnazija (dab. Kauno pedagogų kvalifikacijos centras).

Sovietmečiu šios kapinės tapo ir savotiška rezistencijos vieta. Vėlinės čia sutraukdavo šimtus kauniečių, kurie būriuodavosi prie S. Dariaus ir S. Girėno mauzoliejaus ar prie paminklo žuvusiems už Tėvynę. Taip jie sukeldavo tikrą galvos skausmą sistemos sergėtojams. 1956 m. spontaniškoje solidarumo su Vengrijos revoliucija demonstracijoje dalyvavo net 2000 žmonių. Panašūs įvykiai kartojosi 1957 m. ir 1958 m. Nenuostabu, kad 1959 m. pradėtas kapinių perkėlimas.

Daugelis kapų buvo tiesiog sulyginti su žeme, jų vietoje nutiesti asfaltuoti takai, suprojektuotas poilsio parkas. Tačiau žmonių atmintyje kapinių istorija dar gyva – ji likusi pasakojimuose apie iškapstytus kaulus ar parko šešėliuose besislepiančius vaiduoklius. Šią istoriją mena ir dabartinės parko šeimininkės – varnos…

Renginį inicijavo „Kaunas 2022“ programa „Atminties biuras“.

Daugiau informacijos apie festivalį galite rasti čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA