Skaudi klaida Kauno klinikose: vietoje vaistų ligonei sulašinta dezinfekcinio skysčio | Kas vyksta Kaune

Skaudi klaida Kauno klinikose: vietoje vaistų ligonei sulašinta dezinfekcinio skysčio

LNK, DELFI 2019/10/18 19:22
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Absurdas Kaune – vietoje vaistų paauglei į veną sulašino dezinfekcinio skysčio, praneša LNK žinios.

Dėl seselės klaidos nepilnametė atsidūrė reanimacijoje, darbuotoja kelioms dienoms nušalinta nuo darbo, o šeima medikams grūmoja visomis įmanomomis institucijomis.

Pacientė į Kauno klinikas dėl pilvo skausmų buvo atvežta iš Jonavos. Pervežtai 16-metei seselė per klaidą į veną suleido ne vaistų, o žaizdų dezinfekcinio skysčio.

Į Jonavos ligoninę paauglė pateko pasiskundusi pilvo skausmais. Vietiniai medikai rekomendavo pacientę skubiai pervežti į Kauną. Čia dėl tariamos infekcijos merginai buvo pradėtos leisti lašinės.

„Dvi lašines įleido, o nuo trečios pradėjo ji dusti. Sako: mama, man negerai, mama, aš dustu. Greitai seselė atėjo, kuri įleido tuos vaistus, nuėmė ir pasakė: ne tuos vaistus įleidau. Subėgo daktarai, – LNK žinioms kalbėjo paauglės mama. – Išvežė į reanimacinį skyrių.“

Vaikų klinikos vadovas pripažįsta, kad slaugytoja padarė klaidą ir merginai sulašino apie porą šimtų mililitrų žaizdų dezinfekcinio tirpalo.

„Mergina atvyko dėl vėmimo, skysčių netekimo ir pilvo skausmų, paskirta infuzija su izotoninio natrio chlorido tirpalu ir keičiant infuzinį butelį pastebėta, kad vietoje natrio chlorido uždėta chlorheksidino tirpalas, – kalbėjo Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos vadovas Rimantas Kėvalas. – Vandeninis tirpalas skirtas žaizdoms, kūno ertmėms plauti ir kitoms denzinfekcinėms priemonėms.“

Vežant nepilnametę į reanimaciją mama sako mačiusi dukrą išbalusią, sukniubusią ir nereaguojančią į aplinką.

„Prie dukros priėjau, sakau: vaikas, tik nepalik manęs. Sakau: ką tu jautei, kai važiavai per rūsį į reanimaciją? Sako: mama, aš dusau, aš jau mirštu“, – kalbėjo mama.

Pasak medikų mergina gaivinta nebuvo, gyvybinės funkcijos nebuvo sutrikusios, į reanimaciją ji pervežta 24 valandoms stebėti ir nereikalingam skysčiui iš organizmo šalinti.

R. Kėvalas LNK teigė, kad organų pokyčių ar kitų sutrikimų nėra: „Jokių funkcijų sutrikimų, organų pokyčių nebuvo, mergaitė žvali skyriuje“.

Tačiau pati mergina sako, kad į kūną patekus žaizdų dezinfekciniam skysčiui, ji jautėsi labai prastai.

Paauglė tvirtino, kad nuo dezinfekcinio skysčio jautėsi blogai, duso. „Negalėjau prakalbėti, taip tai dusino biškį, – kalbėjo pacientė ir pridūrė. – Ranką ir kojas traukė labai.“

Mergina tvirtino, kad buvo silpna, skaudėjo galvą.

Gydytojas sako, kad toks atvejis, kai per klaidą suleidžiamas toks tirpalas, pirmasis, visgi šalutinį poveikį, kokį jautė mergina, sukelti galėjo.

„Prielaida yra tokia, kad chlorhiksidino tirpalas gali šiek tiek sukelti dirginimą kvėpavimo takų remiantis toksikologų parodymais“, – LNK kalbėjo gydytojas.

Visgi mama sako, kad slaugytoja įtarimą sukėlė dar iki šios klaidos. „Ji man iš ryto pasirodė ne nuotaikoje dirbti, – kalbėjo mama. – Neapsižiūrėjimas, žioplumas. Žioplumas, jeigu tiek metų dirbi, tai reikia žiūrėti, ką vaikui leidi.“

Kaip šis skystis buvo sumaišytas, ir kodėl slaugytoja nepasižiūrėjo, ką kabina į lašinę, aiškinamasi. Slaugytoja laikinai nušalinta nuo pareigų.

R. Kėvalas žurnalistams teigė, kad slaugytoja yra patyrusi ir šiuo metu labai jaudinasi dėl incidento: „Aš paprašiau, kad jai duotų 3 dienas išeiginių, labai patyrusi slaugytoja, labai pergyvena ir žmogus turi pailsėti“.

Tiek šeima, tiek nukentėjusioji sulaukė atsiprašymų iš Klinikos vadovo ir personalo, tačiau mergina sako ieškosianti teisybės.

„Nenorėčiau atleisti, nes mano gyvybė. Jeigu kažkas būtų rimčiau, atsiprašymas nepadėtų“, – kalbėjo paauglė. Šeima teigia, kad svarsto kreiptis į teismą.

Nors medikai tvirtina, kad 16-metės būklė gera, nei šalutinio poveikio nuo dezinfekcinio skysčio, nei infekcijos, nėra, tačiau ji visam savaitgaliui palikta ligoninėje stebėti.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA