Atsako advokatė: ar už visus sutuoktinio įsipareigojimus esate atsakingi? | Kas vyksta Kaune

Atsako advokatė: ar už visus sutuoktinio įsipareigojimus esate atsakingi?

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Į „Kas vyksta Kaune“ redakciją kreipėsi skaitytoja, siekdama išsiaiškinti ar ji yra atsakinga už savo sutuoktinio sudarytą išlaikymo iki gyvos galvos sutartį.

„Santuokos metu mano vyras su savo motina sudarė rentos sutartį, kurios pagrindu jo motina perrašė jam savo butą, o šis įsipareigojo ją išlaikyti iki gyvos galvos. Ar šis butas yra laikomas mūsų bendrąja jungtine nuosavybe? Ar ir aš esu atsakinga savo vyro motinai teikti išlaikymą?“

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė:

Išlaikymo iki gyvos galvos sutartis išsiskiria socialine reikšme. Pagal šią sutartį rentos gavėjas – fizinis asmuo perduoda jam priklausantį gyvenamąjį namą, butą, žemės sklypą ar kitokį nekilnojamąjį daiktą rentos mokėtojui nuosavybės teise, o rentos mokėtojas įsipareigoja išlaikyti rentos gavėją ir (arba) šio nurodytą asmenį (asmenis) iki gyvos galvos. Išlaikymo iki gyvos galvos sutartis – rentos porūšis, kuriam būdingi bendrieji rentos sutarties požymiai ir rūšiniai rentos iki gyvos galvos požymiai.

Išlaikymas iki gyvos galvos dažniausiai pasireiškia atliekant tam tikrus veiksmus išlaikymo gavėjo naudai, tenkinant jo poreikius, aprūpinant jį reikiamais daiktais, gyvenamąja vieta, prižiūrint ligos atveju ir pan. Išlaikymo iki galvos sutartis yra fiduciarinė, grindžiama asmeniniu pasitikėjimu, rentos gavėjui paprastai yra svarbios asmens, teikiančio išlaikymą, savybės, lemiančios pasitikėjimą rentos davėjo asmeniu ir atitinkamai rentos gavėjo sprendimą sudaryti išlaikymo iki gyvos galvos sutartį.

R. Lazauskienė / „Advocatera“ nuotr.

Skaitytojos atveju, jos vyras pasirašė išlaikymo iki gyvos galvos sutartį, pagal kurią jis įsipareigojo teikti išlaikymą savo motinai, o ši savo butą jam perleido asmeninės nuosavybė teise. Tokiu būdu skaitytojos vyro motina išreiškė valią sudaryti sutartį būtent su savo sūnumi, perduodant jam nuosavybės teisę į butą ir išreiškiant pasitikėjimą bei sutinkant už perduotą nekilnojamąjį turtą gauti iš jo išlaikymą iki gyvos galvos. Šiuo atveju išlaikymo iki gyvos galvos sutartis su skaitytoja sudaryta nebuvo, todėl net ir sudarant šią sutartį santuokos metu skaitytojos vyrui atitekęs butas bus jo asmeninė, o ne bendroji jungtinė sutuoktinių nuosavybė.

Lietuvos aukščiausiasis teismas yra nurodęs, kad išlaikymo iki gyvos galvos sutartimi negali būti įpareigotas teikti išlaikymą, t. y. priežiūrą, gyvenamąją vietą, maitinimą ir t. t., rentos mokėtojo sutuoktinis, kuris įstatyme nustatyta forma nėra išreiškęs savo valios atlikti tokius veiksmus rentos gavėjui, o šis savo ruožtu nėra išreiškęs pasitikėjimo rentos mokėtojo sutuoktiniu ir gali nepageidauti būti nuo jo priklausomas (nuolat prižiūrimas, esant reikalui, maitinamas, slaugomas ir pan.).

Tad šiuo atveju, nors skaitytojos vyras savo motinos išlaikymui sutarties vykdymo metu ir naudotų santuokines lėšas, skaitytoja neturėtų tiesioginės pareigos išlaikyti ir rūpintis savo vyro motina.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el. paštu kaunas@kasvyksta.lt.

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo atvykite į advokatų kontorą „Advocatera“ Kaune, prieš tai suderinus atvykimo laiką telefonu 8 671 29151. Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros „Advocatera“ interneto svetainėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA