Gyventojai perspėja: milžiniškas dūmų debesis slenka link Kauno | Kas vyksta Kaune

Gyventojai perspėja: milžiniškas dūmų debesis slenka link Kauno

Trečiadienio naktį kilus didžiuliam gaisrui Alytaus padangų perdirbimo įmonėje, gausios ugniagesių pajėgos vis dar kovoja su liepsnomis. Tuo metu kauniečiai praneša pastebėję iš pietų atslenkantį didelį dūmų debesį – gyventojai nerimauja dėl oro užterštumo ir pavojaus žmonių sveikatai.

Kaip vienoje alytiškių socialinio tinklo grupėje popiet komentavo gyventojai, aitrus degėsių kvapas jau jaučiamas prie Kauno. Miestiečiai teiravosi, kaip sekasi malšinti ugnį, ar gaisras jau likviduotas.

Degančių padangų smarvę teigia užuodę ir kauniečiai / Skaitytojų nuotr.

„Kas vyksta Kaune“ skaitytojai informavo, kad, liudininkų teigimu, dūmų debesis jau praslinko virš Balbieriškio ir plaukia Kauno kryptimi. Tuo metu minėtoje grupėje diskusijos dalyviai dalijosi nuotraukomis iš įvykio vietos – dūmai vis dar kyla, sandėliai, anot žmonių, dega atvira liepsna.

Pagal teorinį modelį, juda į šiaurę

Aplinkos apsaugos agentūros (AAA) atstovė ryšiams su visuomene Lina Gaidžiūnaitė „Kas vyksta Kaune“ informavo, kad rezultatų iš oro kokybės matavimo stotelių, kurių visoje Lietuvoje yra 43, agentūra dar neturi, tačiau yra sumodeliuota galima į orą išmestų teršalų poveikio zona ir koncentracijos kryptis. Pagal modelį, nuo Alytaus miesto teršalai slenka link Birštono.

„Paimti oro ir vandens mėginiai, į Alytų nuvykusi mūsų oro kokybės vertinimo mobili laboratorija, kuri vietoje matuos kietųjų dalelių koncentraciją – preliminarūs rezultatai turėtų paaiškėti 15-16 val.“ – sakė AAA atstovė.

Pritaikius teorinį modeliavimo metodą, nurodė ji, visgi, nustatyta, kad teršalai juda šiaurės kryptimi, tačiau jų kelias praktiškai priklauso nuo oro sąlygų, vėjų krypties ir kitų kintamųjų.

„Kadangi oro kokybės matavimo stotelės išdėstytos visoje Lietuvoje, duomenys bet kokiu atveju bus fiksuojami – gal pamatysime pasikeitimus ne realiu laiku, bet po paros tikrai“, – kalbėjo L. Gaidžiūnaitė.

Aplinkos apsaugos departamento atstovė Ieva Krikštopaitytė „Kas vyksta Kaune“ teigė, kad pranešimų dėl padidėjusios oro taršos, pablogėjusios kokybės Kaune kol kas nėra gauta.

Tebedirba gausios ugniagesių pajėgos

Kaip praneša Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas, spalio 16-osios naktį, apie 3 val., Alytuje kilo didžiulis gaisras. Pramonės gatvėje užsiliepsnojo UAB „Ekologistika“ sandėliai, tai – viena didžiausių padangų perdirbimo įmonių Baltijos valstybėse, gaisro plotas – apie 2 tūkst. kv. m.

Alytaus miesto savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje buvo nuspręsta evakuoti Alytaus medicininės reabilitacijos ir sporto centro gyventojus, pacientus ir darbuotojus. Situaciją suvaldyti padeda Lietuvos kariuomenės ir policijos pajėgos. Visuomenės sveikatos centras teikia rekomendacijas gyventojams per radiją ir televiziją.

Gaisro gesinimą esą sunkina didelis gaisro plotas ir sudėtingas pastato išplanavimas. Alytaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos vyriausioji specialistė Loreta Cibulskienė „Kas vyksta Kaune“ po 14 val. informavo, kad gaisras dar nėra likviduotas, bet ugnis šiek tiek apmalšinta. „Dega didelis stogo plotas – liepsnos suvaldytos, tačiau gesinimas tebevyksta ir dūmų dar turime“, – tvirtino specialistė.

Nelaimės vietoje dirba Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Prienų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vyrai. Šiuo metu prie gamyklos suvažiavusios 11 autocisternų, trys gaisrinės autokopėčios, iš viso – apie 50 žmonių. Nukentėjusiųjų kol kas nėra, sunaikintas tik „Ekologistikos“ turtas.

Kaip skelbė DELFI, aplinkos ministras Kęstutis Mažeika dėl gaisro Alytaus padangų perdirbimo gamykloje kreipėsi į Generalinę prokuratūrą. „Turime įtarimų, kad gaisras galėjo būti tyčinis, todėl kreipiausi į prokurorus dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo. Atliekų perdirbimo sritis yra jautri ir pilna įtampų, juolab, kad paskutiniu metu gaisrai įsiplieskia jau ne pirmoje atliekų perdirbimo įmonėje“, – DELFI cituojamas K. Mažeika.

Įspėja, kaip apsisaugoti

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) tuo metu praneša, kad siekiant išvengti ūmių ir lėtinių sveikatos sutrikimų tol, kol nebus visiškai likviduotas gaisras Alytuje, nustatytos jo padarinių paveiktos teritorijos ir pranešta, pateikė rekomendacijas visiems, gyvenantiems ir dirbantiems pavėjui nuo gaisro vietos:

– Tiems, kurie jaučia tiesioginį poveikį ar diskomfortą (mato juodus dūmus, uodžią specifinį kvapą) – evakuotis į priešvėjinę gaisrui vietą. Ypač rekomenduojame pasišalinti iš gaisro dūmų paveiktų teritorijų besilaukiančioms, maitinančioms motinoms kartu su kūdikiais.
– Visiems būti gerai izoliuotuose uždarose patalpose, užsidarius langus.
– Jei patalpose yra mechaninė oro vėdinimo sistema, kondicionavimas ar rekuperacija, išjungti šių sistemų įrenginius.
– Nevartoti maistui lauke augančių vaisių daržovių, javų.
– Visus lauke esančius daiktus, su kuriais kontaktuojama (lauko baldus, automobilius ir pan.) gerai nuplauti.
– Apsaugoti nuo taršos vandens šaltinius: sandariai uždengti šulinius ir nenaudoti jų vandens maistui.

„Atkreipiame dėmesį, kad padangų gaisro gesinimo darbai trunka ilgesnį laiką nei įprasto gaisro ir net kai vizualiai nesimato degimo, padangos vis dar smilksta, į aplinkos orą skirdamos pavojingas sveikatai medžiagas. Nuo smilkstančių padangų į aplinką patenka daug daugiau kenksmingų cheminių medžiagų lyginant su degančiomis, nes smilkstant yra žemesnė temperatūra ir teršalai nesudega“, – perspėja NVSC.

Deginamos padangos, nurodoma portale, išskiria visą puokštę cheminių medžiagų iš kurių kenksmingiausios yra benz(a)pirenas, benzenas, arsenas, švinas. Šias medžiagas žmonės gali ne tik įkvėpti, bet jos gali užteršti ir paviršinius vandenis, patekti į gruntą, nusėsti ant dar nenuimto derliaus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA