Kauniečiai gyvenantys griūvančiame name su pagalbos prašymu kreipėsi į savivaldybę | Kas vyksta Kaune

Kauniečiai gyvenantys griūvančiame name su pagalbos prašymu kreipėsi į savivaldybę

BNS 2019/10/15 13:21
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Avarinės būklės name gyvenantys kauniečiai prašo savivaldybės pagalbos kuo greičiau sprendžiant situaciją.

„Mes, Biržiškų gatvės 11 namo gyventojai, prašome Kauno miesto savivaldybės pagalbos sprendžiant ekstremalią situaciją, kai namo šiaurinė laiptinė yra atskilusi nuo likusio namo ir gresia namo griūtis“, – antradienį į tarybos narius kreipėsi vienas iš šio namo gyventojų Darius Petkauskas.

Gyventojų pasirašytame rašte prašoma savivaldybę perimti namo administravimą ir padėti teisiniais klausimais siekiant išieškoti žalą iš asmens, dėl kurio kaltės situacija susidarė.

Namą administruojančios bendrovės „Būsto valda“ atstovai tvirtina, kad jei gyventojai imsis veiksmų keisti administratorių dabar, namo tvarkymas nusikels dar labiau.

Gyventojų teigimu, avarinė situacija name susiklostė dar 2015 metais, nuo tada atlikti trys jo būklės vertinimai. Padaryta išvada, kad namas yra avarinės būklės, ji susidarė dėl namo gyventojo nelegalių darbų išgriovus vieną laikančiąją sieną savo bute.

Gyventojai teigia, jog nėra patenkinti namo administratoriaus darbų vykdymo tempais, be to, jiems būtų sudėtinga patiems imtis veiksmų išieškoti žalą.

Taip pat jie norėtų, kad savivaldybė kompensuotų didesnę darbų dalį nei žadėtus 15 proc., kurie būtų skirti tik baigus darbus. „Manome, kad tokia suma yra per maža, neadekvati situacijos rimtumui“, – teigiama gyventojo perskaitytame kreipimęsi.

Gyventojai teigia, kad yra palikti likimo valiai, o negalėdami grįžti į savo namus, turi mokėti dvigubus mokesčius. Kauno vicemeras Andrius Palionis žadėjo, kad savivaldybės administracija įvertins informaciją ir pateiks rekomendacijas.

„Nepamirškite, kad būsto administratorių pasirenka gyventojai – jūs turite teisę rinktis kitą būsto administratorių, kuris organizuotų visą projektą, galite steigti bendriją. Kitas alternatyvas tikrai pateiks jums išanalizavę specialistai“, – sakė vicemeras.

Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis priekaištavo, kad gyventojai, užuot susitikę su savivaldybės vadovais po posėdžio, kaip planuota, nusprendė reikalus spręsti viešai.

„Jeigu jūs norite dar kažkokį šou padaryti, galime visi daryti tai, ką privalome daryti. Ne tuo keliu einate“, – kalbėjo meras.

Įmonių grupės „Civinity“, kuriai priklauso „Būsto valda“, atstovė Jolanta Venskutė BNS sakė, kad darbus tikimasi pradėti artimiausiu metu, vis dėlto prognozuoti, kada gyventojai galės grįžti į namus kol kas nesiryžo. „Mes labai tikimės, kad viską pavyks padaryti greitai“, – sakė ji.

Darbai turėtų prasidėti per dvi savaites nuo sutarties pasirašymo ir pirmąjį darbų etapą atlikti per mėnesį. Kiek laiko truks kiti etapai, kol kas nėra žinoma.

Pasak bendrovės atstovės, netrukus po to, kai gyventojai iš namo buvo evakuoti, rasta įmonė, apsiėmusi imtis darbų, tačiau gyventojai pageidavo, kad būtų surengtas konkursas. Jo metu bendrovių, norinčių atlikti darbus, neatsirado, todėl dabar derybos tęsiamos su ta pačia bendrove. „Darbai yra tikrai sudėtingai ir labai skubiai atlikti jų tiesiog negalima“, – pabrėžė „Civinity“ atstovė.

J. Venskutės teigimu, jie palaiko gyventojų pastangas gauti didesnę paramą iš savivaldybės, kad šiems tektų mažesnė finansinė našta, tačiau ji atkreipė dėmesį, kad jei gyventojai nuspręstų atsisakyti administratoriaus, visas procesas prasidėtų iš pradžių.

„Jeigu jie norės, kad kas nors kiti prižiūrėtų, ką darysi, jie tokią teisę turi. Bet tada jie turi omenyje turėti, kad visos procedūros bus iš naujo, nežinau, apie kokius terminus tada mes galime kalbėti“, – kalbėjo ji.

Dalis namo gyventojų į namus negali grįžti nuo šių metų liepos, kai dėl atsiradusių skilimų vienoje laiptinėje ji buvo pripažinta avarinės būklės.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA