Atgal į gimtąjį Kauną: kaunietis iš Olandijos sugrįžo kurti verslo | Kas vyksta Kaune

Atgal į gimtąjį Kauną: kaunietis iš Olandijos sugrįžo kurti verslo

Kauno miesto savivaldybės nuotr. / Andrius Valatka

Kaunietis Andrius Valatka ne vienerius metus laimės ieškojo Olandijoje. Vis dėlto pradėjęs kurti savo verslą vyras nusprendė, kad savoje šalyje tai daryti bus žymiai patogiau ir nė nesvarstydamas kitų variantų grįžo tiesiai į gimtąjį Kauną.

Andriau, kodėl nusprendėte viską mesti ir išvykti iš Kauno?

– Sprendimas buvo labai greitas. Kai išvykau man buvo vos 23 metai. Norėjau pamatyti pasaulio, pakeliauti. Planavau, kad išvyksiu tik trumpam, net neturėjau minties palikti Lietuvą 6-iems metams. Nenorėjau keliauti tradiciniais lietuvių keliais į Airiją ar Angliją, svajojau apie kažką įdomesnio, todėl pasirinkau Olandiją ir to visiškai nesigailiu.

Kaip atrodė gyvenimo Olandijoje pradžia?

– Atvykęs į Olandiją jau turėjau asmeninių internetinių veiklų, bet jos buvo mažos, todėl reikėjo kažką dirbti. Iš pradžių įsidarbinau vienoje aktyvių pardavimų įmonėje, po poros mėnesių perėjau į kitą. Darbus susirasti pavykdavo gana greitai. Neblogai kalbėjau angliškai, darbuose sekėsi gerai, visur jaučiau augimą. O į savo verslą panėriau Olandijoje būdamas ketvirtus metus. Iš pradžių tai buvo kaip individuali veikla, tuomet pradėjo jungtis žmonės ir pajutau, kad reikia grįžti į Lietuvą ir kurti įmonę.

Verslas ir buvo didžiausia priežastis sugrįžti į gimtąjį Kauną?

– Taip, verslas buvo bene didžiausia priežastis. Norėjau grįžti ir kurti verslą, taip pat namo norėjau ir dėl šeimos, dėl mamos, kad vaikas galėtų bendrauti su močiute, bet verslas buvo viena didžiausių priežasčių. Nors ir Olandijoje verslo pradžia buvo gera, jis augo, prisijungdavo naujų žmonių, bet vis tiek tai buvo darbas iš namų. Todėl žingsnis grįžti į Lietuvą ir kurti įmonę, įrengti ofisą buvo visiškai natūralus. Aišku, galėjau pasirinkti freelancerio kelią, gyventi Tailande, Balyje, dirbti po palme ir valgyti kokosus, bet dabartinis kelis man pasirodė įdomesnis ir priimtinesnis. Žinoma, nujaučiau, kad čia bus ir daug lengviau rasti pagalbos, net ir tokių specialistų kaip buhalteriai, teisininkai ar pan. Juos surasti čia daug lengviau nei Olandijoje, plius viskas suprantama kalba. Kad ir kaip gerai Olandijoje žmonės šnekėtų angliškai, visi dokumentai yra tik jų kalba.

Kokie dar dalykai Jums kaip verslininkui buvo svarbūs priimant sprendimą sugrįžti?

– Kai kurie žmonės sako, kad kuria verslą Lietuvoje, nes čia pigesnė darbo jėga. Niekada taip negalvojau persikeldamas į Lietuvą. Man čia labiau patiko darbo kultūra, tas modernios ir vakarietiškos darbo kultūros miksas. Man patinka, kaip jauni žmonės dirba, bendrauja. Jie ambicingi, nori siekti, auga, o kai darbuotojai auga, auga ir įmonės, kuriose jie dirba. O mūsų darbuotojai nėra niekuo pigesni, konkuruojame tarptautinėje rinkoje, todėl kaštai nėra mažesni.

Kodėl iš visų Lietuvos miestų grįžimui išsirinkote būtent Kauną?

– Grįžti ne į gimtąjį miestą? Taip net neįsivaizduočiau. Grįžti į Kauną buvo visiškai natūralus dalykas, nebuvo net kitokių svarstymų, nė minutės nesuabejojau, iškart žinojau, kad grįšiu į Kauną. Viskas čia sava, suprantama, aišku, tai pasirodė natūralus sprendimas. Minčių kažkuriuo momentu grįžus išsikraustyti į kitą miestą irgi nebuvo. Nors dabar mano darbas yra tarp Vilniaus ir Kauno, nes mano įmonė „Ynot Media“ įsikūrusi Kaune, bet Vilniuje nusipirkome kitą įmonę ir todėl tenka pavažinėti, vis dėlto Kaune mano namai, darbas, šeima.

Kuo skiriasi gyvenimas Olandijoje, nuo gyvenimo Lietuvoje, Kaune?

– Mano gyvenimas čia, Kaune, kitoks nei ten. Ten daug siauresnis draugų, pažįstamų ratas, telefonas retai kada skambėdavo, daugiausiai būdavau namuose, su šeima. O čia draugų ratas gan platus, eidamas Laisvės alėja beveik visada sutinku kažką pažįstamo ir tai man labai patinka. Tiesa, gyvendamas Olandijoje daugiau keliavau, nes buvo labai paprasta visur nuskristi, ten viskas buvo labai arti, o čia gyvenimas sėslesnis, dažniau išvažiuoju prie jūros.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA