Didiesiems prekybos tinklams ruošia naują mokestį | Kas vyksta Kaune

Didiesiems prekybos tinklams ruošia naują mokestį

BNS 2019/10/11 17:51
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Valdančiųjų „valstiečių“ atstovai nuo 2020 metų siūlo įvesti naują prekybos mokestį. Jį turėtų mokėti daugiau kaip 2 mln. eurų mėnesio apyvartą be pridėtinės vertės mokesčio pasiekę mažmenininkai.

Stambaus prekybos mokesčio įstatymo projektą Seime registravę „valstiečiai“ Tomas Tomilinas, Virgilijus Poderys ir Jonas Jarutis skaičiuoja, kad jis valstybės biudžetą papildytų apie 31,9 mln. eurų per metus.

1 proc. nuo didesnės kaip 2 mln. eurų mėnesio apyvartos turėtų mokėti prekių pardavėjai, įskaitant fizinius asmenis. Mokesčio nereikėtų mokėti vaistų, elektros, dujų, vandens ir visų rūšių energijos pardavėjams. Mokestis būtų mokamas tik už gyventojams parduotas prekes.

„Mes paskaičiavome šituos milijonus (beveik 32 mln. eurų – BNS) jau įvertinę galimą pelno mokesčio praradimą“, – BNS teigė T. Tomilinas. Anot jo, pataisos „yra labai panašios į analogišką Lenkijos mokestį“ ir patikino, kad mokestis neguls ant vartotojų pečių.

„Kalbėt, kad bus didelė našta kainoms, yra lobistiniai išvedžiojimai labiau, nes laisva rinka veiks ir toliau ir vargu, ar kas rizikuos savo klientais“, – pareiškė parlamentaras.

T. Tomilinas tikisi, kad įmonės, mokėdamos šį mokestį susimažins savo pelną. „Pelnai yra dideli ir jų sąskaita tą mokestį galima laisvai sumokėti. Pelnų yra tiek daug, kad užteks ir mokesčiui, ir geriems dividendams“, – teigė jis.

T. Tomilinas mano, kad 86-87 proc. mokesčio sumokės stambieji prekybos tinklai. Pasak jo, „valstiečių“ frakcija preliminariai pritarė tokioms pataisoms.

Įstatymo projektą parengusių parlamentarų teigimu, naujas mokestis siūlomas dėl Lietuvos mažmeninės prekybos rinkos specifikos, kur veikia dideli prekybininkai, taip pat dėl smulkaus verslo skatinimo, siekiant maksimalaus mokestinio teisingumo.

„Prekybos sektoriuje būtų perskirstyta apmokestinamoji našta, nes dideles apyvartas šiame sektoriuje generuojantys asmenys paprastai patiria proporcingai mažesnes sąnaudas nei mažesnes apyvartas generuojantys asmenys“, – teigiama įstatymo projekto aiškinamajame rašte.

Teigiama, kad nagrinėta Lenkijos patirtis rengiant panašų įstatymą, dėl jo kilęs ginčas su Europos Komisija ir Lenkijos laimėta byla Europos Teisingumo Teisme.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA