Šalia Kauno pradeda veikti „Continental“ gamykla | Kas vyksta Kaune

Šalia Kauno pradeda veikti „Continental“ gamykla

„Continental“ nuotr.

Šiandien gamybą pradėjo naujoji „Continental“ gamykla Kaune skelbiama įmonės pranešime. Ši elektronikos komponentų gamykla pastatyta ir parengta gamybiniams procesams praėjus vos 15-ai mėnesių nuo tada, kai praėjusių metų liepos mėnesį pradėti pamatų įkasimo darbai.

Gamybos linijų paleidimo ceremonijoje dalyvavę Lietuvos Prezidentas Gitanas Nausėda ir „Continental“ vykdomosios valdybos narys bei koncerno valdybos atstovas spaudai Nikolai Setzer paleido gamybos liniją, ant kurios buvo pagamintas pirmas Kauno gamyklos produktas. Renginyje dalyvavo apie 350 svečių, tarp kurių buvo gamyklos darbuotojai, „Continental“ vadovybės nariai, partneriai ir kiti atstovai iš regioninių ir šalies organizacijų, politikai ir švietimo institucijų atstovai.

„Tai iš tiesų istorinė akimirka – mūsų šalyje pradėjo veikti didžiausia automobilių elektronikos komponentų gamykla. Tai reikšminga paskata vietos ekonomikai, kuri prisidės prie bendros visų mūsų žmonių gerovės. „Continental“ gamykla padės Lietuvai giliau įnerti į naujos pramonės revoliucijos sūkurį“, – teigia Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda.

„Po daugiau kaip dvejų metų planavimo ir statybos darbų man garbė oficialiai pristatyti ir stebėti mūsų naujos gamyklos paleidimą Kaune. Mes pastatėme modernią automobilių elektronikos komponentų gamyklą, kurioje panaudotos naujausios „Pramonė 4.0“ technologijos ir kuri atitinka tvarios veiklos standartus“, – sako „Continental“ vykdomosios valdybos narys Nikolai Setzer.

„Džiaugiuosi galėdamas patvirtinti, kad laikomės visų suplanuotų šio projekto darbų grafiko ir kad Lietuva atitinka visus mūsų lūkesčius. Sugebėjome parengti pastatą gamybai per 15 mėnesių ir per tą patį laiką suburti stiprią komandą iš beveik 200 specialistų. Tai iš tikrųjų įspūdinga“, – teigia „Continental Automotive Lithuania“ vykdomasis direktorius Shayan Ali.

Visi darbuotojai numatytas darbo vietas užims 2019 m. ketvirtame ketvirtyje. Iki šiol „Continental Automotive Lithuania“ yra nusamdžiusi 190 darbuotojų iš daugiau kaip 10 skirtingų šalių, o iki 2021 m. planuojama pasiekti 1 tūkst. darbuotojų skaičių. Numatytas pradines 95 mln. eurų vertės investicijas ketinama įsisavinti per artimiausius kelerius metus.

Kaune gaminami produktai bus daugiausia eksportuojami į Europos šalių rinkas. Čia bus gaminami elektronikos komponentai, tarp kurių – automobilių durelių ir krėslų valdikliai, elektroniniai mazgai ir elektrochromatinio stiklo blokai, leidžiantys sumažinti automobilio langų šviesos pralaidumą automatiškai ar pagal vartotojo nustatymus.

Šioje gamykloje taip pat bus surenkami trumpojo ir ilgojo nuotolio radarų davikliai, naudojami komforto ir saugumo funkcijoms užtikrinti, bei pagalbinės ir automatizuotos kontrolės modulis (ADCU). Šis modulis – tai universalaus panaudojimo platforma, pritaikoma kuriant pažengusio lygio autonomines transporto priemones.

Etaloninis projektas su išskirtiniu dėmesiu aplinkai ir tvarumui

Nauja gamykla Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje, šiuo metu užimanti 22 tūkst. kv. m teritoriją, susideda iš gamybinių, administracinių ir sandėliavimo patalpų. Ji buvo suprojektuota taip, kad sukurtų inovatyvią, integruojančią ir į ateities poreikius orientuotą darbo aplinką.

Kaune pastatyta gamykla yra etaloninis projektas kitiems „Continental“ statybų projektams visame pasaulyje. Šio projekto metu įgyta patirtis jau taikoma kitose naujose „Continental“ gamyklose Agvaskaljentese, Meksikoje bei Debrecene, Vengrijoje. Kaune esanti gamykla išsiskiria moderniausiomis techninės švaros sąlygomis bei atitinka aukščiausius automobilių pramonės standartus. Be to, ši gamykla buvo suprojektuota ir pastatyta teikiant išskirtinį dėmesį aplinkai ir tvarumui. Tai pirmasis „Continental Automotive“ gamyklos projektas, kuriam suteiktas tarptautiniu mastu pripažįstamas auksinis LEED sertifikatas už panaudotus tvarius sprendimus.

Norint gauti sertifikatą, gamyklos statyba turi atitikti griežtus reikalavimus ir standartus. Gamykloje įdiegti išmanieji sprendimai su visiškai integruotomis pastatų ir energijos valdymo sistemomis, kurios kontroliuoja pastato parametrus atsižvelgiant į poreikį realiuoju laiku. Pavyzdžiui, jei pastate yra daugiau žmonių, automatizuota kontrolė užtikrina veiksmingesnį vėdinimą, o jei lauke šalta, patalpos automatiškai šildomos labiau.

Siekiant užtikrinti, kad būsimų pastatų energija būtų naudojama kuo efektyviau, jau projektinėje stadijoje atliktas energijos modeliavimas, kuris vėliau panaudotas kaip pagrindas renkantis energiją taupančius sprendimus ir medžiagas. Ateityje gamykloje planuojama naudoti energiją iš atsinaujinančių šaltinių, tam panaudojant teritorijoje esančias saulės baterijas. Kauno gamykla nenaudos jokio vienkartinio naudojimo plastiko ir vykdys griežtą rūšiavimo politiką.

Gamykla atitinka „Pramonės 4.0“ reikalavimus. Tai reiškia, kad lankstus gamyklos dizainas ir išdėstymas leidžia pritaikyti automatizuotas AGV tipo transporto priemones komponentams gabenti į surinkimo zoną, išmaniąją sandėlių valdymo sistemą, kompiuterizuotą priežiūros valdymo sistemą, pastatų automatiką bei energijos valdymo sistemą ir dar daugiau.

Naujosios gamyklos išplanavimas atspindi šiuolaikinį požiūrį, didelė reikšmė teikiama darbuotojų patogumui ir gerovei. Numatoma įrengti atskirą sporto centrą su lauko terasa, atviro tipo aikštynu ir erdve, kurioje gamyklos darbuotojai galėtų drauge stebėti sporto renginius. Be to, planuojama įrengti pasivaikščiojimams skirtą poilsio zoną, kurioje būtų suoleliai ir tvenkinys, kuris surinktų lietaus vandenį.

„Continental“ kuria novatoriškas technologijas ir paslaugas, skirtas tvariam žmonių ir krovinių judumui. 1871 m. įkurta įmonė siūlo saugius, veiksmingus, prieinamus, išmaniuosius transporto priemonių, kitų įrenginių, eismo ir transportavimo sprendimus. 2017 m. „Continental“ pajamos siekė 44 mlrd. eurų, šiuo metu įmonėje dirba daugiau nei 243 tūkst. darbuotojų 60 pasaulio šalių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA