Policija primena apie vairavimo rudenį iššūkius | Kas vyksta Kaune

Policija primena apie vairavimo rudenį iššūkius

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Lietuvos kelių policijos tarnyba įspėja eismo dalyvius – keliuose prasidėjo pavojingas eismui laikas, nes rudeniški orai keičia važiavimo sąlygas. Tamsusis paros metas prasideda anksčiau, dažnai susidaro rūkas, matomumą blogina krituliai, o prasidėjus šalnoms keliuose gali būti slidu.

Policija atkreipia dėmesį, kad vis dar nepakankamas pačių eismo dalyvių dėmesys saugiam eismui, sąmoningumo ir drausmingumo stoka daro įtaką vėlyvą rudenį ir žiemą didėjančiam eismo įvykių skaičiui.

Kaip skelbia Lietuvos kelių policijos tarnyba, pavojų keliuose gali sukelti trys dalykai: prastai matomi pėstieji, neprižiūrėtas automobilis ir migruojantys laukiniai gyvūnai.

Tamsoje nematomi pėstieji

Tamsiuoju paros metu lyjant ar sningant, vairuotojams pastebėti pėsčiuosius ar dviračius vairuojančius asmenis yra labai sunku. Svarbu, kad eismo dalyviai papildomo dėmesio skirtų savo matomumui kelyje užtikrinti, segėtų kitiems eismo dalyviams matomus atšvaitus, dėvėtų ryškiaspalvius drabužius (liemenes, diržus) su šviesą atspindinčiais elementais, naudotų šviečiančius žibintus (žibintuvėlius).

Policija akcentuoja abipusę vairuotojų ir pėsčiųjų tarpusavio atsakomybę dėl saugaus dalyvavimo eisme ir pabrėžia, kad vairuotojai turi laikytis jiems privalomų reikalavimų pėsčiųjų atžvilgiu, o pėstieji turi vykdyti jiems nustatytas pareigas.

Pėstieji, norėdami užtikrinti savęs saugumą ir matomumą, turėtų laikytis nustatytų Kelių eismo taisyklių reikalavimų, judėti pėsčiųjų takais, šaligatviais, jei jų nėra – kelkraščiais prieš automobilių judėjimo kryptį, o per gatvę ar kelią eiti tik leistinose vietose, gerai įsitikinę, kad tai daryti yra saugu. Vairuotojams ypatingo atidumo priemonių būtina imtis vietose, kur į kelią gali įžengti pėstieji – gyvenvietėse, prie pėsčiųjų perėjų, gyvenamųjų namų kiemuose ir kitur.

Policija informuoja, kad nuo paskutinės spalio mėnesio savaitės policija šalies keliuose vykdys sustiprintą pėsčiųjų, dviračių vairuotojų eismo saugumo užtikrinimo priemonių kontrolę, daugiau dėmesio skirs vairuotojų pareigų pėstiesiems, dviračių vairuotojams vykdymui užtikrinti.

Netinkamos padangos ir žibintai

Policija atkreipia transporto priemonių vairuotojų dėmesį, kad tinkamai veikiantys stabdžiai, stiklo valytuvai, sureguliuotos žibintų šviesos, tinkamos padangos prisideda prie visų saugumo kelyje. Netinkamos būklės padangos gali kelti grėsmę eismo saugumui ir būti viena iš eismo įvykio priežasčių, lemti jo padarinius. Kelių eismo taisyklėse nustatyta, kad nuo lapkričio 10 d. iki kovo

31 d. motorines transporto priemones ir priekabas su vasarinėmis padangomis eksploatuoti draudžiama, o naudojamų padangų protektoriaus rašto gylis turi atitikti nustatytus reikalavimus. Dygliuotas padangas galima naudoti nuo lapkričio 1 d. iki balandžio 10 d., šiais atvejais ant automobilio galo turi būti priklijuotas nustatytas skiriamasis ženklas.

Policija atkreipia dėmesį, kad, naudojant padangas, kurios neskirtos važiuoti žiemą, gali būti panaikintas privalomosios techninės apžiūros dokumentų galiojimas ir skirta piniginė bauda. Įpusėjus lapkričio mėnesiui, policija šalies keliuose skirs papildomo dėmesio transporto priemonių techninei būklei, taip pat ir naudojamų padangų atitikties techniniams reikalavimams tikrinti.

Esant blogam matomumui, važiuojant tamsiuoju paros metu, ypač svarbu, kad transporto priemonės žibintai būtų tinkamai sureguliuoti ir atitiktų nustatytus reikalavimus. Tinkamai sureguliuoti žibintai, tvarkingi sklaidytuvai ir kokybiškos žibintų lemputės yra vienos iš veiksmingiausių priemonių, leidžiančių užtikrinti saugumą važiuojant esant blogo matomumo sąlygomis.

Svarbu atkreipti dėmesį į bendrą transporto priemonės paruošimą saugiai dalyvauti eisme, pasirūpinti automobilio langų švara, užtikrinančia gerą matomumą, pasitikrinti, ar tinkamai veikia stabdžiai, stiklo valytuvai, ar yra jų plovimo skysčio. Turėkite savo transporto priemonėje sustojimo ženklą, gesintuvą, pirmosios pagalbos rinkinį, taip pat ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais, jos prireiks sustojus tamsiuoju paros metu neapšviestame kelyje.

Laukinių gyvūnų migracija

Būtina priminti, kad vėlyvą rudenį užmiesčio keliuose, vietovėse, kur kelias kerta miškus ir laukus, kyla rizika susidurti su dideliais kanopiniais gyvūnais – briedžiais, stirnomis ir kitais, migruojančiais iš ganyklų į miškus ir kitas šaltojo sezono buveines. Skaudžiausios nelaimės dažniausiai įvyksta tamsiuoju paros metu, todėl vietovėse, paženklintose kelio ženklais „Laukiniai gyvūnai“, būtina sulėtinti greitį, kad, atsiradus kliūčiai, vairuotojas bet kuriuo momentu galėtų tinkamai reaguoti, suvaldyti automobilį, prireikus – sustoti.

Svarbu stebėti kelkraščius – dažniausiai gyvūnai į važiuojamąją kelio dalį įbėga būtent nuo gausiai krūmais ar medžiais apaugusio kelio krašto. Pastebėjus kelkraštyje stovintį gyvūną, važiuoti pro jį reikia itin atsargiai ir lėtai. Negalima mirksėti žibintų šviesomis ar naudoti garsinio signalo – apakinto ir išgąsdinto gyvūno elgesys gali būti labai pavojingas ir nenuspėjamas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA