Į Kauną atvykęs būrys indų įteikė netikėtą dovaną universitetui | Kas vyksta Kaune

Į Kauną atvykęs būrys indų įteikė netikėtą dovaną universitetui

VDU nuotr.

Vienu tarptautiškiausių šalyje pripažintas Vytauto Didžiojo universitetas (VDU) naujus mokslo metus pasitiko su daugiau nei 1000 užsienio studentų iš įvairiausių pasaulio kraštų. Šį semestrą universitete net 30 procentų daugiau užsienio studentų pasirinko laipsnį suteikiančias studijas, tuo tarpu pagal mainų programas VDU pritraukė daug jaunimo iš Japonijos, Kinijos ir kitų Azijos šalių.

Kaip skelbiama pranešime spaudai, rudenį laipsnį suteikiančias studijas universitete pradėjo net 300 pirmakursių iš užsienio – daugiausiai iš Kinijos, Ukrainos, Kazachstano ir Indijos. Prie beveik 400 jau studijuojančių aukštesniuose kursuose užsieniečių pirmą kartą prisijungė jaunuoliai iš tolimojo Vietnamo ir Bahreino. Trys šimtai studentų atkeliavo pagal „Erasmus+“ ir dvišalių mainų programas – čia didžiausio antplūdžio sulaukta iš egzotiškosios Japonijos. Dar trisdešimt užsieniečių pasinaudojo galimybe VDU siekti daktaro laipsnio.

Pasak VDU tarptautinių ryšių prorektorės prof. Inetos Dabašinskienės, Azijos kryptis išlieka viena svarbiausių universitetui – partneriai iš šio regiono vis aktyviau bendradarbiauja ir siekia kuo daugiau sužinoti apie Baltijos šalis. Kinai, japonai, korėjiečiai renkasi VDU ne tik socialinių ar humanitarinių mokslų, tačiau ir technologijų, informatikos studijoms.

„Kaip ir mūsų studentai, išvykę į užsienį, taip ir Lietuvoje besilankantys svečiai iš svetur siekia pažinti mūsų regioną – jo kultūrą, istoriją. Tokia ir yra mainų studijų idėja: pažinti kitus, plėsti akiratį, o ne tik gilinti kompetenciją studijų srityje. Todėl labai džiaugiamės šiuo antplūdžiu iš kultūriškai mums mažiau pažįstamų kraštų – nors, žinoma, kaip visuomet, universitetas ir toliau sulaukia daugybės studentų iš pačių įvairiausių šalių, nuo Prancūzijos ir Ispanijos iki JAV ir Kanados“, – pasakoja VDU prorektorė.

Šiais metais į VDU atvyko itin iniciatyvus būrelis studentų iš Indijos Dev Sanskriti universiteto – jame visiems studentams dėstomi ne tik jų pasirinktos specialybės dalykai, tačiau ir joga bei su ja susijusios praktikos. Tai yra viena iš pasaulyje labiausiai pripažintų jogos mokslų institucijų, todėl universitetas džiaugiasi gavęs netikėtą dovaną – atsidėkodami už studijas, Lietuvoje besilankantys indai ėmėsi organizuoti nemokamus jogos kursus, skirtus visai VDU bendruomenei.

„Šie studentai rodo puikų pavyzdį – kokia svarbi yra tarnystė bendruomenei ir dalijimasis su kitais. Jie spinduliuoja gėriu, atsineštu iš Dev Sanskriti universiteto. Šiame universitete akcentuojamas holistinis požiūris į aplinką ir save, pabrėžiama susikaupimo, meditacijos svarba,  tvari aplinka ir išteklių tausojimas. Rytų kultūra vakariečiams kartais atrodo keista, tačiau šiandien vertėtų sustoti, pabūti, pagalvoti, nes dėl skubos pervargstam, pamirštame svarbiausius dalykus“, – teigia prof. I. Dabašinskienė.

Vytauto Didžiojo universitetas taip pat toliau stiprina ryšius ir su artimesniais kaimynais rytuose – Ukrainoje, Gruzijoje ir kituose kraštuose. Šiose šalyse VDU nuolat dalyvauja studijų mugėse, kviesdamas jaunimą rinktis programas Lietuvoje, užmegzdamas ir palaikydamas ryšius su įvairiais partneriais.

Anot VDU Tarptautinių ryšių departamento direktorės Ilonos Kazlauskaitės, tiek pačiam universitetui, tiek visai Lietuvai svarbu teikti paramą ir palaikymą valstybėms, priskiriamoms taip vadinamam posovietiniam regionui.

„Universitetas prisiėmė atsakomybę remti ukrainiečius, gruzinus, baltarusius, kurie mūsų universitete pasirenka tam tikras studijų programas – tokias, kurias baigus galima prisidėti prie demokratijos stiprinimo savo šalyse, inicijuoti realius pokyčius, tapti ambasadoriais. Todėl siūlome stipendijas ir įvairiomis formomis stengiamės, kad jie pasiektų ES erdvės aukštąsias studijas ir pamatytų kitokį gyvenimą, įkvepiantį siekti panašių standartų savo šalyse“, – paaiškina I. Kazlauskaitė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA