Atsako advokatė: ar pavėlavimas į darbą gali būti atleidimo priežastis? | Kas vyksta Kaune

Atsako advokatė: ar pavėlavimas į darbą gali būti atleidimo priežastis?

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Vėlavimas į darbą ar susitikimus yra neigiamas įprotis, tačiau kartais tai tampa neišvengiama. Į „Kas vyksta Kaune“ redakciją kreipėsi skaitytojas, norėdamas sužinoti, ar antrą kartą pavėlavęs į darbą jis gali būti darbdavio atleistas.

„Pramiegojau ir valandai pavėlavau į darbą. Dėl to mano darbdavys labai supyko ir pagrasino, kad už antrą tokį vėlavimą būsiu atleistas ir negausiu išeitinės išmokos. Ar jis gali taip padaryti?“, – plačiau klausimą pateikė skaitytojas.

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė:

Lietuvos Respublikos darbo kodekse nurodyta, kad darbdavys turi teisę nutraukti darbo sutartį be įspėjimo ir nemokėti išeitinės išmokos, jeigu darbuotojas dėl savo kalto veikimo ar neveikimo padaro pareigų, kurias nustato darbo teisės normos ar darbo sutartis, pažeidimą.

Priežastys nutraukti darbo sutartį gali būti šiurkštus darbuotojo darbo pareigų pažeidimas arba per paskutinius dvylika mėnesių darbuotojo padarytas antras toks pat darbo pareigų pažeidimas. Šiuo atveju jeigu skaitytojas būtų neatvykęs į darbą visą darbo dieną ar pamainą be pateisinamos priežasties, jis būtų laikomas kaip padaręs šiurkštų darbo pareigų pažeidimą ir darbdavys turėtų teisę nutraukti darbo sutartį be įspėjimo ir nemokėti išeitinės išmokos.

Skaitytojo pavėlavimas į darbą gali būti laikomas darbo pareigų pažeidimu, tačiau jis nebus šiurkštus. Todėl kaip ir teisingai nurodė darbdavys, tik už antrą tokį vėlavimą asmuo gali būti atleistas. Šiuo atveju taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į įstatymą ir ten įtvirtintą „per paskutinius dvylika mėnesių“ laikotarpį. Tai reiškia, kad būtent vienerių metų laikotarpyje pavėlavimas į darbą be pateisinamos priežasties būtų laikomas antru tokiu pačiu darbo pareigų pažeidimu.

Praėjus ilgesniam nei 12 mėnesių laikotarpiui darbdavio užfiksuotas darbuotojo vėlavimas į darbą be pateisinamos priežasties jau būtų laikomas nauju darbo pareigų pažeidimu ir nesumuojamas su tuo, kuris buvo padarytas seniau nei prieš metus.

R. Lazauskienė / „Advocatera“ nuotr.

Atkreiptinas dėmesys, kad dėl bet kokio darbo pareigų pažeidimo darbuotojas turi būti tinkamai įspėtas. Darbo kodekse nurodyta, kad darbo sutartis dėl darbuotojo padaryto antro tokio paties darbo pareigų pažeidimo gali būti nutraukta tik tada, jeigu ir pirmasis pažeidimas buvo nustatytas, darbuotojas turėjo galimybę dėl jo pasiaiškinti ir darbdavys per vieną mėnesį nuo pažeidimo paaiškėjimo dienos darbuotoją įspėjo apie galimą atleidimą už antrą tokį pažeidimą. Kitaip tariant, darbuotojui padarius darbo pareigų pažeidimą, kuris nepriskirtas prie šiurkščių pažeidimų, jis apie tai (pažeidimo padarymo faktą) turėtų būti informuotas įspėjimu, jame nurodant atleidimo už ateityje pakartotiną pažeidimą pasekmę.

Pažymėtina, kad teisminėje praktikoje jau pripažįstama, kad toks įspėjimas atskirai nėra skundžiamas ir nėra atskiro darbo ginčo objektas. Tačiau tokiu atveju jei per mėnesį nuo padaryto darbo pažeidimo darbdavys tinkamai neįteikė rašytinio įspėjimo dėl darbo pareigų pažeidimo dėl kurio darbuotojas turėjo galimybę pasiaiškinti, yra laikoma, kad darbuotojas yra neįspėtas ir joks pažeidimas jo vardu neužfiksuotas.

Galiausiai, Lietuvos aukščiausiasis teismas nurodo, kad darbo pareigų pažeidimas (net jei jis būtų šiurkštus arba toks pats pažeidimas per paskutinius 12 mėnesių būtų padarytas pakartotinai) savaime nereiškia, kad vien dėl jo darbuotojas gali būti atleidžiamas iš darbo.

Darbdavys visais atvejais privalo įvertinti su darbo pareigų pažeidimu susijusias aplinkybes, išklausyti darbuotojo poziciją ir tik nustatęs, kad tam egzistuoja pakankamas pagrindas ir tai būtų proporcinga, nutraukti darbo sutartį.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu: kaunas@kasvyksta.lt.

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo atvykite į advokatų kontorą „Advocatera“ Kaune, prieš tai suderinus atvykimo laiką telefonu 8 671 29151. Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros „ADVOCATERA“ interneto svetainėje www.advocatera.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA