Miestiečių krosnių ir židinių nebeapmokestins, bet duoda pinigų pasikeisti | Kas vyksta Kaune

Miestiečių krosnių ir židinių nebeapmokestins, bet duoda pinigų pasikeisti

delfi.lt / Viktorija Chockevičiūtė 2019/10/04 19:57
Asociatyvi / P.Grigaliūno nuotr.

Aplinkos ministerijos planas apmokestinti krosnis išblėso. Praeitais metais pasipiktinimą sukėlęs planas uždrausti deginti kietąjį kurą ten, kur prieinamas centralizuotas šilumos tiekimas, išbrauktas iš Nacionalinio oro taršos mažinimo plano.

Prieš metus visuomenę apskriejo žinia, kad Nacionaliniame oro taršos mažinimo plane numatyta uždrausti deginti kietąjį kurą centralizuoto šilumos tiekimo (CŠT) teritorijoje. Paprasčiau tariant miestuose, kur prieinamas CŠT būtų buvę draudžiama kūrentis malkomis ar anglimis.

Šis siūlymas sutiktas prieštaringai. Ir visgi galutiniame taršos mažinimo plane šios idėjos nebeliko.

„Plano projekto derinimo metu šios priemonės buvo atsisakyta. Jau patvirtintame plane numatytos finansinės paskatos namų ūkiams, keičiant kietojo kuro katilus atsinaujinančios energijos išteklius naudojančiomis šildymo sistemomis ar prisijungiant prie centralizuotos šilumos tiekimo sistemos.

Taip pat numatyta vykdyti kampanijas visuomenės informuotumui didinti apie namų ūkių šildymą ir jo daromą poveikį aplinkai ir žmogaus sveikatai. Įgyvendinant šias priemones tikimasi, kad mažės kietojo kuro naudojimas namų ūkiuose ir tuo pačiu šio sektoriaus taršos lygis“, – DELFI komentuoja Aplinkos ministerijos Taršos prevencijos politikos grupės vyriausiasis specialistas Paulius Žvirbilis.

Taip pat atsisakyta ir minties įrengti apskaitos prietaisus ten, kur CŠT teritorijose naudojamos krosnys. Planuota pagal tokios apskaitos duomenimis skaičiuoti mokestį už kietojo kuro šilumos gamybos įrenginio naudojimą

„Pažymėtina, kad viena iš šios priemonės atsisakymo priežasčių – sudėtingas įgyvendinimas“, – teigia P. Žvirblis.

Vis dėlto, siūlymai gali sugrįžti.

„Ši priemonė ir kietojo kuro naudojimo draudimas centralizuoto šilumos tiekimo teritorijose gali būti svarstomas ateityje peržiūrint Planą, atsižvelgiant į pažangą mažinant oro užterštumą. Planą būtina peržiūrėti ne rečiau kaip kas ketverius metus“, – nurodo P. Žvirblis.

Nors šiuo metu nenumatyti ribojimai gyventojams naudoti kietąjį kurą šilumos gamybai, pažymima, kad savivaldybės gali nustatyti teritorijas, kuriose nebūtų leidžiama naudoti konkrečios rūšies šildymo būdą. P. Žvirblio teigimu, šiuo metu tokiuose planuose įprastai nustatomi leistini šildymo būdai naujiems pastatams.

Nacionalinį oro taršos mažinimo planą Vyriausybė patvirtino šių metų balandžio 17 dieną.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA