Kaunietė plaukų stilistė siekia įrodyti, kad grožis amžiaus neturi | Kas vyksta Kaune

Kaunietė plaukų stilistė siekia įrodyti, kad grožis amžiaus neturi

Kristinos Meilutės nuotr.

Kauno „Akropolio“ laisvalaikio zonos aikštėje porą savaičių praeivius lydės itin stilingų vyresnio amžiaus moterų portretų žvilgniai. Čia eksponuojama kaunietės Ievos Malukienės sumanyto projekto „Grožis amžiaus neturi“ paroda, kurios darbams pozavo 15 paprastų, bet jau nepaprastomis tapusių Lietuvos moterų.

[galerija kiek=”8″]

Prasidėjo nuo praktikos senelių namuose

„Lietuvės senjoros yra kūrybingos, įkvepiančios, žavios ir reikia tik nedidelio išorinio postūmio, jog tai atsiskleistų“, – šypsosi iniciatyvos sumanytoja I. Malukienė, kuriai idėja paskatinti vyresnio amžaius moteris pažvelgti į senatvę ir savo stilių kitomis akimis kilo atliekant plaukų stilistės praktiką senelių globos namuose.

„Tuo metu man buvo trisdešimt dveji. Įsivaizduokite, jauna moteris pilna entuziazmo į senelių globos namus atkeliauja kirpti plaukus ir įtvirtinti mokykloje įgytas žinias. Buvau užsibrėžusi sau tikslą atlikti kuo daugiau skirtingų įdomių kirpimų, o vėliau ir išmokti visa tai daryti greitai. Buvau nusiteikusi savo pirmosioms klientėms pasakoti įdomias gyvenimiškas istorijas ir tikėjausi, kad jos kėdėje neužmigs, atvirkščiai – bus smagu ir įdomu. Ir ką jūs sau galvojate? Į mano kėdę viena po kitos sėdosi močiutės, kurios sakė nieko nenorinčios, kalbėjo vien apie mirtį, vienatvę, liūdesį…“, – prisimena kaunietė.

Pasak Ievos, akimirką ją buvo apėmusi baimė, kad nieko nesigaus, o jos praktika nepasiseks, bet tada jai kilo mintis, kad reikia pabandyti moteris prakalbinti ir taip pastūmėti pokyčiams. „Aš truputį pagudravau. Pasakiau, kad dar nemoku greitai kirpti, kas ir buvo tiesa, todėl paprašiau savo pirmųjų klienčių, kad sutiktų su manimi ilgėliau pabendrauti“, – prisimena jauna moteris.

Pokytis įvyko po dviejų mėnesių

Taip prasidėjo tikroji Ievos ir jos naujųjų pažįstamų kūryba. Ieva prisimena, kad pradėjo klausinėti moterų, kaip jos šukuodavo paukus jaunystėje, ką mėgdavo, ko ne, girdavo jų gražiai nubalusius plaukus, dalindavosi šiandienos madų tendencijomis. „Kartu juokdavomės, kartu patylėdavom.. Jaučiau, kad po tų pokalbių kažkas įvyks. Ir įvyko! Po kelių mėnesių“, – sako Ieva. Pasak moters, pokytį ji iškart suprato, kai vėl atvyko pas tas pačias moteris kirpti jau antrąjį kartą.

„Prisimenu, ateinu vėl apkirpti seneles, o viena man jau šaukia iš tolimo koridoriaus galo: “Labas, Ieva, kaip gerai, kad atėjai, šiandien aš norėsiu, kad sukurtum man naują stilių!”. Iškart supratau, kad įvyko lūžis“, – šypsosi ji.

Ieva gali nesustodamam pasakoti gražiausiais istorijas, kurios tąsyk vyko, o po jų ir gimė idėja sukurti projektą, kuriame būtų kalbama apie grožį be amžiaus, apie tai, kaip nedideli išoriniai pokyčiai sukelia didelius vidinius virsmus, apie tai, kad žmogaus pasitikėjimas ir savivertė tiesiogiai proporcingi jo išorės saviraiškai.

„Moterys, kurios peržengia 60-ties metų slenkstį dažniausiai nebeleidžia sau atrodyti taip, kaip trokšta jų vidus. Jos įspraudžia save į visuomenės nustatytus stereotipus ir perima elgseną, priskiriamą senėjančiam žmogui, kuriam neva nieko nebereikia – nei gražiai atrodyti, nei pasipuošti“, – apgailestauja moteris.

Grožis amžiaus neturi

Pasak I. Malukienės, taip ir prasidėjo iniciatyva „Grožis amžiaus neturi“, prie kurios prisijungė nuostabios jos kolegės – visažistė Monika Gurskytė Areima ir fotografė Kristina Meilutė. Vėliau komandą papildė Eglė Bžeskaitė (visažistė), Austėja Padgurskienė (kuratorė), Rasa Siudikienė (tekstų autorė), Akmėja Čyžaitė (savanorė), šių metų birželį buvo sukurta fotografijų paroda, kuri ir virto projekto atspirties tašku.

„Mūsų visuomenėje ši amžiaus grupė dažnai yra stigmatizuojama tarsi nieko negalinti, nieko nenorinti, viskuo besiskundžianti ir niekuo nesidominti. Jeigu žvilgsnį kreipsime į aktyvų, kūrybišką gyvenimo būdą, ten nerasime nei paslaugų, nei idėjų pritaikytų vyresnio amžiaus žmonėms“, – apgailestauja Ieva.

Jos įsitikinimu, aktyvaus laisvalaikio formos ir grožio sąvokos yra priskiriamos tik jauniems ir šiuolaikiškiems visuomenės nariams. O vartotojiška visuomenės kultūra senėjimą traktuoja vien tik kaip probleminę sritį – sveikatos sutrikimai, socialinė atskirtis, senstantis kūnas, menkesni gebėjimai – visa tai kuria senjorų, kaip visuomenės problemos, įvaizdį.

„Aš norėjau pradėti kalbėti apie tai, kad vyresnės moterys turi būti gražios išorėje, nes viduje jos jau yra gražios. Jų sukaupta patirtis, įžvalgos, išmintis, kūrybingumas, eksperimentų atradimai – visa tai nuostabu! Norėjau tai parodyti projekto herojų išorėje ir atrodo – tai pavyko“ – sako Ieva ir kviečia atidžiau pažvelgti į Kauno „Akropolio“ laisvalaikio zonos aikštėje eksponuojamą parodą, kurią apžiūrėti galima bus porą šio spalio savaičių.

Visų 15-kos fotografijose įamžintų moterų amžius svyruoja nuo 60 iki 82-jų metų, o portertų herojes pristatantys tekstai moterų charakterius apibūdina per skirtingų gėlių atitikmenis.

Istorijos vertos knygos puslapių

Prisimindama šio projekto pradžią Ieva nesustodama pasakoja įvairiausias istorijas apie pokyčiams pasiryžusias senoles.

Apie moterį, kuri visą gyvenimą dažė plaukus, slėpdama savo žilstančią galvą, o galiausiai nutarė atsiauginti natūralius plaukus. Apie moterį, kuri būdama virš septyniasdešimties, nusirėžė kasas. Dar vieną, kuri vargo su storais garbanotais plaukais, kol drauge su plaukų stiliste surado itin madingą sprendimą dalį plaukų tiesiog nuskusti.

„Įsirėžė į atmintį ir pasiruošimas šv. Kūčioms, kuomet visos moterys išsirikiavo į eilę pasidažyti antakių ar susisukti garbanų. Bet svarbiausia, kad per tuos keletą darbo metų aš pastebėjau, kad tie nedideli išoriniai pokyčiai, dėmesys ir bendravimas, keitė moteris iš vidaus. Kalbų apie mirtį ir apie tai, kad nieko nebereikia, tiesiog nebeliko“, – sako Ieva.

Ieva pripažįsta, kad kirpėjo ryšys su klientu kėdėje visada yra ypatingas, atsivėrimas daro stebuklus, pažadina žmogų iš vidaus. „Niekada nepataikauju savo klientams, geriau priešingai – lengvai pakritikuoju, jei to reikia, ir patariu, kuria linkme pajudėjus, grožis atsivertų. Visada kažkiek rizikuoju. Tai labai jaudina. Tačiau kai matau, kad moterys įgauna daugiau pasitikėjimo, kai regiu jas tampančias savimi, besivaduojančiomis iš stereotipų, mano širdis dainuoja“, – pabrėžia I. Malukienė.

Kviečia jungtis prie iniciatyvos 

Iniciatyva „Grožis amžiaus neturi“ keičia nusistovėjusius stereotipus apie senatvę, kuria kitokį senjorų įvaizdį, drąsiai kalba apie brandų, kūrybišką, žingeidų, linksmą, besididžiuojantį sukaupta patirtim žmogų. Projekto organizatoriai siekia suteikti tokius postūmius kiekvienai senjorai: drąsesnis plaukų stilius, profesionalus makiažas ir linksma fotosesija atskleidžia nuostabias moteris, kurios spinduliuoja brandų grožį ir moko jaunas moteris, jog grožis amžiaus neturi.

„Jūs irgi galite prisijungti prie iniciatyvos „Grožis amžiaus neturi“: pasiūlykite senjorams šokio užsiėmimus, jogą, mankštas, dainavimo pamokas, grožio procedūras, įvairias paslaugas – tinka viskas, ką galite dovanoti ir kuo galite pasidalinti“, – kvičia parašyti savo idėją iniciatyvos socialiniame profilyje I. Malukienė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA