KTU ištuštino merginos kišenes: universitetas tvirtina, kad pati kalta | Kas vyksta Kaune

KTU ištuštino merginos kišenes: universitetas tvirtina, kad pati kalta

delfi.lt 2019/10/03 15:17
Asociatyvi / KTU nuotr.

„Noriu informuoti, kaip KTU uždarbiauja iš studentų“, – taip laišką DELFI pradėjo mergina, tvirtinanti, kad Kauno technologijos universitetas (KTU) jos kišenes patuštino beveik 800 eurų, nors ji jame nė nestudijavo.

Mergina (skundą rašiusi mergina panoro likti anonime – DELFI) laiške redakcijai tvirtino, kad praėjusių metų birželį sugalvojo pabandyti įstoti į KTU filialą Tauragėje. Mergina siekė studijuoti Viešosios administracijos magistro studijas.

„Stojau per priėmimo į magistrantūros studijas informacinėje sistemoje (KTU MPIS). Sumokėjau 40 eurų registracijos studijoms įmoką. Bet apsigalvojau dėl magistro studijų, – tvirtino mergina ir pridūrė, kad jokios sutarties su universitetu nepasirašė. – Į Tauragę ar kur kitur pasirašyti sutarties dėl studijų nenuvykau.“

768,66 €? Už ką?

Beveik po metų merginą pasiekė žinia, kad ji skolinga universitetui už studijas, nors nė nestudijavo. „2019 m. kovo viduryje sulaukiau skambučio iš Kęstučio Prokopo, Korupcijos rizikos valdymo specialisto, kuris pasako, kad esu skolinga universitetui 768,66 € už studijas“, – stebisi DELFI skaitytoja.

Mergina įvardijo, kad jai buvo paaiškinta, jog įmoka už stojimą neva ir buvo „sutarties pasirašymas“. „Pasirodo, kad ta 40 € registracijos studijoms įmoka, kurią sumokėjau bankiniu pavedimu, tuo pačiu metu pasirašiau ir studijų sutartį elektroniniu būdu to pati net nežinodama“, – tvirtino mergina ir pridūrė, kad jokių popierinių sutarčių nepasirašinėjo.

Ji teigė, kad per laikotarpį nuo studijų pradžios iki pavasario ji nė karto nebuvo įspėta apie įmoką. „Jokių įspėjančių laiškų apie nelankomas paskaitas ar nesumokėtą pirmą įmoką už studijas negavau“, – teigė mergina ir pridūrė, kad sumokėti už studijas įprastai galima per du kartus, tačiau iš jos buvo reikalaujama jau visa suma iš karto.

Kaip ji jautėsi sužinojusi, kad reikia susimokėti už mokslą, kurio ji nei girdėjo, nei regėjo? „Mane ištiko šokas, – neslėpė mergina. – Juk aš net sutarties nepasirašiau. 768,66 €? Už ką?“

Ji teigė, kad bendraudama su universiteto atstovais išgirdo, kad ji ne viena tokia. „Tai kiek dar tokių apsigavusių kaip aš yra?“ – svarstė mergina.

DELFI skaitytoja tikino, kad kreipėsi ir į advokatą, tačiau jis paaiškino, kad pergalė menkai tikėtina. „Jis sakė, nebent eiti teismo keliu, bet vargu ar laimėsime, nes sutartys KTU parašytos labai gerai, – teigė mergina. – Nelabai yra, kur prikibti. Beliko mokėti.“

Beje, merginai pavyko susiderėti – leido mokėti po šimtą eurų per mėnesį. „O likus kelioms dienos iki nustatytos mokėjimo dienos gavau priminimą, kad nepamirščiau susimokėti“, – kalbėjo mergina ir pridūrė, kad šia istorija dalijasi norėdama įspėti kitus.

KTU: tai įvyko dėl paties studento kaltės ir neatidumo

KTU atstovas žiniasklaidai Mantas Lapinskas DELFI teigė, kad situacija universitetui žinoma. „Deja, galime tik spėti, kad ji įvyko dėl paties studento kaltės ir neatidumo“, – teigė M. Lapinskas.

„Įprastai visi studentai, stojantys į magistrantūros studijas, dar vasarą pereina atrankas ir sužino, ar bus priimami į šią studijų pakopą, ar ne. Toliau studentas pats sprendžia, kokiu būdu tvarkytis dokumentus – ar atvykti į universitetą, ar viską pasidaryti internetu, jungiantis per interneto banką bei el. valdžios vartus. Minimu atveju buvo pasirinktas antrasis variantas“, – teigė KTU atstovas.

Jo teigimu, registracijos mokestį studentė mokėjo jau gavusi kvietimą studijuoti.

„Gavusi kvietimą studijuoti, studentė pasirinko sumokėti registracijos studijoms mokestį internetu per el. bankininkystę. Ši procedūra aiškiai identifikuojama sistemoje, visur pateikiami aiškūs aprašymai. Mokestis skirtas studento vietos universitete paruošimui yra vienodas visuose šalies universitetuose ir tvirtinamas Lietuvos universitetų rektorių konferencijos (LURK). Atlikus mokėjimą kitas visiškai atskiras žingsnis – sutarties pasirašymas. Tam studentas turi save identifikuoti per el. valdžios vartus, atidžiai perskaityti jam siūlomą standartinę sutartį ir, jei sutartis tenkina, paspausti mygtuką „Pasirašau“. Visi šie žingsniai sistemoje taip pat aiškiai identifikuojami“, – žingsnį po žingsnio vardijo M. Lapinskas.

KTU atstovas teigė, kad asmuo tampa pilnaverčiu studentu nuo sutarties pasirašymo akimirkos. „Ir prisiima visą atsakomybę dėl jos vykdymo, o pagal tą pačią sutartį jam suteikiama vardinė universiteto el.pašto dėžutė. Tik joje pateikiama visa su studijomis susijusi informacija, o studentas įsipareigoja ją reguliariai tikrinti. Jei jis šio įsipareigojimo nevykdo – negali reikšti pretenzijų, kad nebuvo informuotas“, – pabrėžė M. Lapinskas.

Beje, pasirašytą sutartį esą buvo galima ir nutraukti, tačiau mergina, nežinojusi, kad ją pasirašė, nesirūpino ir jos nutraukimu. „Pagal sutartį, studentas turi teisę bet kada nutraukti šią sutartį įspėjęs universitetą ne mažiau kaip prieš 7 dienas. Jei jis jos nenutraukia, tačiau ir nebestudijuoja, jo atsakomybė niekur nedingsta – ji su visomis pasekmėmis atitenka studentui. Deja, minimu atveju taip ir įvyko“, – tvirtino M. Lapinskas.

KTU atstovas žiniasklaidai tvirtino, kad universitetas buvo susisiekęs su mergina ir patvirtino jos žodžius, kad ji skolą moka dalimis kas mėnesį. M. Lapinskas pabrėžė, kad jai liko tik paskutinė įmoka.

„Suprantame studentę, tačiau visi aukščiau minėti žingsniai sistemoje aiškiai išskiriami – tiek mokesčio mokėjimas, tiek sutarties pasirašymas. Sutartyje aiškiai apibrėžiama informacijos teikimo tvarka, terminai ir kita aktuali informacija, – teigė M. Lapinskas. – Raginu visus būsimus studentus atidžiai išanalizuoti ir perskaityti visus svarbius dokumentus, prieš juos pasirašant. Jei kyla abejonių, visada galima gauti informaciją telefonu arba atvykus į universitetą.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA