Kaune kaukė sirenos: buvo imituojamas branduolinis incidentas Baltarusijoje | Kas vyksta Kaune

Kaune kaukė sirenos: buvo imituojamas branduolinis incidentas Baltarusijoje

Asociatyvi / „Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Spalio 1 dieną, 10.15 val. visoje šalyje prasidėjo pratybos, kurių metu kaukia perspėjamosios sirenos ir yra imituojamas branduolinis ar radiologinis incidentas Baltarusijos atominėje elektrinėje.

Anot vidaus reikalų ministrės Ritos Tamašunienės, šių pratybų tikslas – patikrinti valstybės atsakingų institucijų pasirengimą reaguoti į galimą tokio pobūdžio nelaimę pagal atnaujintą Valstybinį gyventojų apsaugos planą.

„Kai kalbame apie Lietuvos gyventojų saugumą, ekstremaliųjų situacijų valdymą, atsakingų tarnybų ir institucijų bendradarbiavimas, veiksmų koordinavimas ir aiškus atsakomybių žinojimas yra būtinas. Tokios pratybos reikalingos tam, kad visos institucijos gebėtų tinkamai atlikti savo funkcijas ir užtikrinti visuomenės saugumą realaus pavojaus atveju“, – pabrėžia vidaus reikalų ministrė R. Tamašunienė.

Lietuvos pasirengimui ekstremalioms situacijoms skirtoje interneto svetainėje rašoma, kad per pratybas numatomas gyventojų apie galimą pavojų perspėjimo ir informavimo sistemos tikrinimas, planuojamas žmonių (pratybose dalyvaujančių savanorių statistų) evakavimas, dezaktyvavimas, jodo profilaktika, radiacinė žvalgyba.

Spalio 1-ąją, pirmą pratybų dieną, 10.15 val. bus tikrinama gyventojų perspėjimo ir informavimo sistema. Patikrinimo metu bus įjungiamos sirenos, gyventojams bus išsiųsti trumpieji perspėjamieji pranešimai į mobiliuosius telefonus.

Pratybos vyks spalio 1-4 dienomis. Aktyviausi veiksmai numatomi spalio 2 ir 3 dienomis. Spalio 2-ąją bus imituojamas gyventojų evakavimas, spalio 3 dieną pratybose numatoma radiacinė žvalgyba iš oro, bus pasitelkti sraigtasparniai. Spalio 4 dieną Vidaus reikalų ministerijoje įvyks pratybų rezultatų apibendrinimas.

„Šios pratybos padės ne tik patikrinti, bet ir sustiprinti dalyvaujančių tarnybų parengtį. Jų metu bus mokomasi koordinuoti bendrus veiksmus, kad galėtume užtikrinti gyventojų apsaugą. Pasirengti pačioms įvairiausioms ekstremaliosioms situacijoms galime tik nuolat stiprindami savo gebėjimus ir įgydami patirties“, – sako Mindaugas Kanapickas, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie VRM direktoriaus pavaduotojas, atliekantis departamento direktoriaus funkcijas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA