Iš Lietuvos rinkos išimta šimtai tūkstančių tablečių nuo skrandžio sutrikimų | Kas vyksta Kaune

Iš Lietuvos rinkos išimta šimtai tūkstančių tablečių nuo skrandžio sutrikimų

BNS 2019/09/24 15:24
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Iš rinkos išimta apie 300 tūkst. ranitidino turinčių vaistų pakuočių, teigia Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos vadovas Gytis Andrulionis.

„Apie 300 tūkst. pakuočių yra likutis šiuo metu rinkoje. Tų 14 pozicijų vaistų, kurios vakar dienos įsakymu atšauktos iš rinkos, jau nėra nei vaistinėse, nei sveikatos priežiūros įstaigose“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė tarnybos vadovas.

Anot jo, ranitidino turintys vaistai Lietuvoje yra labai populiarūs – per mėnesį vidutiniškai parduodama 88 tūkst. pakuočių, tačiau vartotojai išimtus iš rinkos vaistus galės pakeisti kitais.

„Šiai dienai Lietuvoje turime keliasdešimt pozicijų vaistinių preparatų, kitų veikliųjų medžiagų pagrindu, kurie gali būti naudojami toms pačioms ligoms, tiems patiems susirgimams gydyti, pagal patvirtintas terapines indikacijas“, – teigė G. Andrulionis.

Rinkai tiekti uždraudžiamos daugiausia plėvele dengtos „Ranitidinas Sanitas“, „Ranitidine Accord“, „Ranigast“, „Ranitidine“, „Ranitidine Actiopharma“, „Raniberl“ tabletės. Jų veiklioji medžiaga yra ranitidino hidrochloridas.

Sprendimas iš rinkos išimti šiuos vaistus buvo priimtas pirmadienį, išsiaiškinus, kad Indijos „Saraca Laboratories Limited“ kompanijoje bei Ispanijos „Union Quimico Farmaceutica“ kompanijose pagamintoje veikliojoje medžiagoje – ranitidine – yra kenksmingos priemaišos – n-nitrozodimetilamino (NDMA).

Anot Vaistų kontrolės tarnybos, tiekimo draudimas galios tol, kol vaistų registruotojai, jų atstovai Lietuvoje arba lygiagretaus importo leidimo turėtojai pateiks vaisto kokybę patvirtinančius dokumentus, kad vaistuose nėra NDMA priemaišos.

Ranitidinas yra padidėjusią skandžio rūgšties gamybą mažinantis vaistas, skirtas trumpalaikių skandžio sutrikimų ir opų gydymui bei profilaktikai.

Vaistų kontrolės tarnyba įspėja pacientus, kurie šiuo metu vartoja ranitidino preparatus, dėl tolesnio gydymo pasitarti su gydytoju arba vaistininku.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ir Europos Sąjungos Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra NDMA ir panašius junginius, žinomus kaip nitrozaminai, suklasifikavo kaip galinčius sukelti vėžį žmonėms.

Pasak tarnybos Savitarpio pripažinimo ir decentralizuotos procedūrų skyriaus vedėjo Valdo Liukaičio, kol kas apie galimą riziką konkrečių duomenų nėra.

„Galbūt gali sukelti ilgą laiką vartojant vaistą. Labai svarbu pabrėžti, kad ne trumpalaikio vartojimo, bet ilgalaikio vartojimo metu, galbūt. Nes nėra įrodyta, kad gali sukelti, bet galbūt“, – sakė specialistas.

Vėžį galintys sukelti junginiai taip pat randami kai kuriuose maisto produktuose, vandens tiekimo vietose, tačiau neturėtų sukelti žalingo poveikio pavartojus labai nedidelį jų kiekį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA