Fasadų tvarkymo lėšos pasiekė ir Švč. Sakramento bažnyčią, tačiau tai – tik lašas jūroje | Kas vyksta Kaune

Fasadų tvarkymo lėšos pasiekė ir Švč. Sakramento bažnyčią, tačiau tai – tik lašas jūroje

R. Tenio nuotr.

Apleista Švč. Sakramento (studentų) bažnyčia Vilniaus gatvėje pagaliau velkasi remonto drabužį – prasidėjo šios pačiame miesto centre esančios šventovės pastato fasado atnaujinimo darbai. Pusę reikalingos sumos skyrė miesto savivaldybė, dar tiek pat prie pastato tvarkymo sąmatos teks pridėti bažnyčios šeimininkams. Dalis šį penktadienį čia vyksiančio V. Čepinskio kūrybos vakaro metu surinktų lėšų taip pat bus skirta apleisto pastato tvarkybai.

[galerija kiek=”8″]

Pusę sumos skyrė miestas

Kaip portalui „Kas vyksta Kaune“ komentavo Kauno arkivyskupijos augziliaras vyskupas Algirdas Jurevičius, sutartis dėl dalinio pietinio bažnyčios fasado tvarkybos finansavimo su Kauno miesto savivaldybės administracija pasirašyta šių metų gegužę. Pagal sutartį iš miesto biudžeto fasado tvarkymui bus skirta 25 tūkst. eurų suma, dar tiek pat teks pridėti iš bažnyčios aukotojų pinigų. „Neatmetama galimybė, jog fasado atnaujinimui reikės skirti papildomų lėšų iš kitų šaltinių“, – teigė vyskupas.

Pasak A. Jurevičiaus, darbai vykdomi pagal architektės Astos Prikockienės parengtą fasado tvarkybos projektą, kuris darbų eigoje bus tikslinamas, nes tik pastačius pastolius įmanoma atlikti viso fasado polichrominius bei architektūrinių konstrukcijų, paslėptų po tinku, tyrimus.

Švč. Sakramento bažnyčios rektorius kun. Gytis Petras Stumbras patvirtino, kad fasado tvarkymo darbai jau prasidėjo, tikimasi didžiąją dalį darbų spėti atlikti iki pirmųjų žiemos šalčių.

Kultūrinė veikla atkreipė dėmesį

Praeitų metų pabaigoje kilusi visuomeninė iniciatyva, kuria buvo siekiama atkreipti miesto ir šalies institucijų dėmesį į pačiame Kauno centre stūksantį apleistą bažnyčios pastatą, nuo pavasario išsivystė į miesto kultūrinį reiškinį. Gegužės mėnesį visuomenės kultūros poreikiams atvertoje SAKRAMENTO erdvėje per vasarą surengta beveik dvi dešimtys įvairaus pobūdžio ir turinio renginių – eksponuotos meno ir fotografijos parodos, vyko įvairios muzikos koncertai ir pasirodymai, surengti keli performansai, šokio spektakliai, kino peržiūrų ir diskusijų vakarai. Visa veikla vykdyta neatlygintinai ir savanoriškais pagrindais, veiklų organizatorius – Kauno senamiesčio draugijos fondas „Man rūpi“.

Pasak vyskupo A. Jurevičiaus, jei iki „šiol SAKRAMENTE intensyviai vyko kultūrinis gyvenimas, tai atšalus orams jis kiek sulėtės, nes šiai veiklai turi įtakos sezoniškumas“.

Galimybes organizuoti renginius SAKRAMENTE stabdo ir tai, kad bažnyčia yra nešildoma, o trumpalaikiai šildymi sprendimai – neefektyvūs dėl nesandarių langų, kuriuos būtina keisti ir tam taip stokojama lėšų. Kad vienas iš skubiausių darbų po to, kai bus atnaujintas pastato fasadas, yra langų keitimas, pritaria ir vyskupas A. Jurevičius.

Vienas iš artimiausių bažnyčioje suplanuotų renginių – šį penktadienį čia įvyksiantis smuiko virtuozo Vilhelmo Čepinskio autorinės kūrybos vakaras „Somnium“. Planuojama, kad dalis vakaro metu surinktų lėšų taip pat bus skirtos Švč. Sakramento šventovės pastato restauravimui ir opiausiai problemai – langų keitimui. Renginio organizatorė Kauno senamiesčio draugija vakaro metu pasirūpino momentiniu salės šildymu bei būtiniausiais langų sandarinimo sprendimais.

V. Čepinskis po barokiniais SAKRAMENTO skliautais/ R. Tenio nuotr.

Kultūrinė veikla vyks ir ateityje

Pasak vyskupo A. Jurevičiaus, vėl atšilus orams, kultūrinė veikla Švč. Sakramento (studentų) bažnyčioje galės būti atnaujinta. „Prie kiekvienos bažnyčios yra taip vadinama parapijos salė, kurioje renkasi žmonės religinei – kultūrinei veiklai. Ne išimtis ir Švč. Sakramento bažnyčia, kurioje ir toliau galės vykti žmones įvairiopai praturtinanti veikla“, – portalui sakė jis..

Ši barokinė bažnyčia yra buvusi domininkonų vienuolyno, vėliau – stačiatikių gimnazijos cerkvė, o Pirmojo pasaulinio karo metu buvo skirta vokiečių kareivių sielovadai, apie ką liudija virš pagrindinio įėjimo į šventovę išlikęs „Garnison-Kirche“ įrašas. Tarpukariu tai buvo studentų bažnyčia, o dabar jos prieglobstyje veikia koplyčia bei vyksta nuolatinė Švč. Sakramento adoracija. Praeiviai taip pat gali matyti derva išteptą apatinės dalies mūrą, kuris liudija apie buvusią pastato apsaugą nuo potvynių, kurie iki Kauno hidroelektrinės statybos vis ištikdavo senamiestį. Planuojama, kad ir po fasado tvarkybos darbų ant bažnyčios išorinio rūbo galima bus įžvelgti labai įvairialypius bažnyčios istorinės atminties klodus.

„Kviečiu žmones nebūti abejus, visų pirma atrasti Švč. Sakramento bažnyčią, kaip maldos vietą, o tuomet atsiras noras paremti Dievo namų atstatymo darbus“, – baigdamas pokalbį linkėjo vyskupas A. Jurevičius.

Spalio mėnesio pradžioje, spalio 2 d., SAKRAMENTE ansamblis „Ainiai“ surengs koncertą senjorams „Retro Metro“, skirtą spalio mėnesio senjorų intencijai, spalio 3 d. čia vyks bendras Kauno architektūros festivalio ir Kauno kino festivalio renginys, spalio mėnesį planuoja pasirodyti Kauno šokio teatras „Aura“, net du renginius kauniečių pamėgtoje erdvėje surengs „Kaunas – Europos kultūros sostinė“ kuratoriai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA