Po šokiruojančių reido rezultatų policija imsis priemonių prieš besinaudojančius telefonu | Kas vyksta Kaune

Po šokiruojančių reido rezultatų policija imsis priemonių prieš besinaudojančius telefonu

Asociatyvi / D. Biržiečio nuotr.

Rugsėjo 3–8 d. policija šalies keliuose vykdė tikslinę policinę prevencinę eismo dalyvių kontrolės priemonę, kurios metu išaiškino virš 5 tūkstančių Kelių eismo taisyklių pažeidimų. Atsakomybėn buvo patraukti 354 vairuotojai, nepaisę draudimo vairuotojams naudotis mobiliojo ryšio priemonėmis, kai jomis naudojamasi rankomis.

Pareigūnai pastebi, kad įprotis naudotis mobiliaisiais telefonais yra labai paplitęs ir nemažai vairuotojų nesuvokia žalingo tokio užsiėmimo poveikio ir galimo pavojaus saugiam eismui. Per šių metų 8 mėnesius policija išaiškino daugiau nei 14 tūkstančių draudimo vairuotojams naudotis mobiliojo ryšio priemonėmis, kai jomis naudojamasi rankomis, atvejų.

Pastebima, kad vairuotojai, dalyvaudami eisme, dažnai atlieka įvairius veiksmus, nesusijusius su vairavimu. Tai kelia grėsmę kelyje, blaško dėmesį, nukreipia nuo vairavimo – atsakingos veiklos, kuriai reikia susitelkimo, susikaupimo ir sąmoningumo.

Policija praneša, kad pavojingam elgesiui kelyje mažinti, žalingiems, grėsmę eismo saugumui keliantiems įpročiams keisti, eismo dalyvių sąmoningumui, drausmingumui didinti ir ateityje bus skiriama daug dėmesio, vykdant aktyvią prevencinę ir kontrolės veiklą, diegiant modernias naujoves, šiuolaikiškas eismo dalyvių elgesio kontrolės sistemas, naudojant dirbtinį intelektą.

Nustatyti, ar eismo įvykio metu vairuotojas naudojosi mobiliojo ryšio priemone, ar nevengė bet kokių su vairavimu nesusijusių veiksmų, yra itin sudėtinga. Akivaizdu, kad nemaža dalis, apie trečdalis, visų eismo įvykių įvyksta dėl vairuotojų veiksmų, nesusijusių su vairavimu, ar nepakankamo dėmesingumo. Remiantis VšĮ Kelių ir transporto tyrimo instituto 2016 m. studijos „Kalbėjimo telefonu vairuojant dažnumo tyrimai“ duomenimis, Lietuvoje apie 45 procentus vairuotojų kalba mobiliojo ryšio priemonėmis be laisvų rankų įrangos, vairuodami automobilį, apie 30 procentų vairuotojų rašo trumpąsias žinutes ir apie 16 procentų vairuotojų, vairuodami automobilį, naršo internete.

Kelių eismo taisyklėse nustatyta, kad motorinių transporto priemonių, traktorių, savaeigių mašinų vairuotojams draudžiama naudotis mobiliojo ryšio priemonėmis, jeigu jomis naudojamasi rankomis, išskyrus tuos atvejus, kai stovinčios transporto priemonės variklis išjungtas. Transporto priemonių vairuotojai turi vengti bet kokių su transporto priemonės vairavimu nesusijusių veiksmų.

Administracinė atsakomybė už šiuos pažeidimus nurodyta Administracinių nusižengimų kodekse, kuriame nustatyta, kad draudimo vairuotojams naudotis mobiliojo ryšio priemonėmis, kai jomis naudojamasi rankomis (išskyrus atvejus, kai stovinčios transporto priemonės variklis išjungtas), nesilaikymas užtraukia baudą vairuotojams nuo 60 iki 90 eurų, už šį mėnesių. Už šį nusižengimą gali būti skiriamas teisės vairuoti transporto priemones atėmimas nuo 1 iki 3 mėnesių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA