N. Venckienė: vienintelis dalykas, kurio bijo Lietuvos valdžia – viešumas | Kas vyksta Kaune

N. Venckienė: vienintelis dalykas, kurio bijo Lietuvos valdžia – viešumas

delfi.lt / Kristina Pocytė 2019/09/22 19:35
Delfi.lt / Š. Mažeikos nuotr.

„Ji rami, nusiteikusi bet kam, kas gali nutikti, – po susitikimo su jau pusantrų metų Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) kalėjime kalinčia mama Neringa Venckiene JAV žiniasklaidai kalbėjo jos sūnus Karolis Venckus. – O aš jaučiuosi gerai, tik gal šiek tiek pavargęs nuo visko.“

N. Venckienės istorija JAV žiniasklaidos puslapiuose mirga nuo tada, kai ji buvo sulaikyta.

Vos už grotų atsidūrusi buvusi teisėja JAV žiniasklaidai rėžė drąsius pareiškimus, apie tai, kad ji bijo būti pargabenta į Lietuvą dėl to, kad bijo dėl savo gyvybės. O pastaruoju metu jos tonas kiek kinta. Ji jau ramiau kalba apie grįžimą ir daugiau – apie savo sūnų. Nors baimė dėl savo gyvybės nedingo.

Net smulkiausias detales apie dvidešimtmečio K. Venckaus gyvenimą aprašanti JAV žiniasklaida teigia, kad su buvusia teisėja bendrauja laiškais.

Tiesa, bendrauja ne tik su buvusia teisėja, bet ir su jai artimais žmonėmis, kurie dėsto N. Venckienę palaikančias mintis.

Venckienė: nesigailiu nieko, kas įvyko

„Aš tiesiog noriu, kad žmonės žinotų, kad nesigailiu nieko, kas įvyko“, – JAV žiniasklaidai šių metų rugpjūtį teigė šiuo metu JAV kalėjime kalinti N. Venckienė.

Leidinys „Northwets Herald“, kruopščiai sekantis N. Venckienės istoriją ir jau išpublikavęs ne vieną straipsnį šia tema, nurodo, kad su N. Venckiene bendrauja elektroniniu paštu.

„Nesigailiu praradusi darbą ir stabilų gyvenimą. Nesigailiu nieko, ką padariau norėdama išsaugoti mažą mergaitę, kuri buvo išnaudojama pedofilų“, – amerikiečių žiniasklaidai teigė buvusi teisėja.

Jau pusantrų metų JAV kalėjime kalinti N. Venckienė dienas leidžia skaitydama, žiūrėdama televiziją ir piešdama. Ji taip pat mokosi ketvirtos kalbos, skelbia JAV žiniasklaida.

„Venckienė jaudinasi dėl savo šeimos, dėl tų, kurie ją palaiko. Ji jaudinasi ir dėl dvidešimtmečio sūnaus Karolio Venckaus“, – rašo „Northwest Herald“, kurie teigia, kad prieš patekdama už grotų ji JAV gyveno ramų gyvenimą tyliame Čikagos rajone, laukdama politinio prieglobsčio patvirtinimo.

Jaudinasi dėl sūnaus

Nurodoma, kad N. Venckienė dar nepraranda vilties JAV būti tol, kol paaiškės sprendimas dėl jos prieglobsčio, nors šis sprendimas nukeltas iki 2022-ųjų.

„Nenoriu, kad mano sūnus jaudintųsi dėl manęs. Man viskas bus gerai, – teigė N. Venckienė. – Tikiu, kad teisingumas vieną dieną nugalės. Aš jaučiu, kad dievas yra su manimi. Nežinau, kodėl man teko toks likimas, bet tikiuosi dėl to, kad būtent aš galiu kažką pakeisti.“

Kalbėdama apie savo sūnų ji vardijo paprastus motiniškus norus: „Noriu, kad mano sūnus baigtų mokyklą ir pasirinktų tokias studijas, apie kokias svajoja. Noriu, kad mano sūnus išliktų toks rūpestingas, dosnus ir geraširdis. Noriu, kad jis išliktų tokiu žmogumi, koks yra dabar“.

Tiesa, nors N. Venckienės tonas JAV žiniasklaidoje nebėra toks kategoriškas, kaip buvo pradžioje, tik atsidūrus už grotų, tačiau ji ir toliau kartoja, kad bijo dėl savo gyvybės.

„Kad ir kas man nutiktų, tikiuosi, kad tai padės suvienyti žmones, kurie Lietuvoje kovoja prieš korupciją“, – JAV žiniasklaidai teigė buvusi teisėja. „Noriu, kad žmonės dalytųsi mano istorija, nes vienintelis dalykas, kurio bijo Lietuvos valdžia – viešumas“, – kalbėjo N. Venckienė.

Žiniasklaida domisi ir sūnumi

Leidinys „Northwest Herald“ kitame straipsnyje, kuriame pranešė, kad N. Venckienės ekstradicija sustabdyta trisdešimčiai dienų, aprašė ir dabartinį jos sūnaus gyvenimą.

JAV žiniasklaida primena, kad N. Venckienė su sūnumi iš Lietuvos išvyko 2013-aisiais. Pasiekę Vokietiją jie išskrido į JAV.

„Šiandien šeimos namuose jis gyvena vienas, kartu su augintine Bella, dažniausiai valgo greitą maistą, dirba pamaininį darbą maisto pristatymo sferoje ir lanko paskaitas McHenry koledže“, – teigiama straipsnyje.

Nurodoma, kad dvidešimtmetis kelis kartus per mėnesį sėda į traukinį ir vyksta į Čikagą, kur kali jo mama. Susitikimas Metropoliteno kalėjime trunka kelias valandas.

„Kai būna kartu, kalba apie knygas, filmus, mokslus ir kasdienius reikalus“, – nurodo JAV žiniasklaida.

Ankstesniame „Northwest Herald“ straipsnyje nurodoma, kad sunkiausia susitikimų dalis yra ta, kad nė vienas nežino, kuris iš jų gali būti paskutinis. Jo taip pat domėjosi, kaip jis pasielgs, jei jo mama bus perduota Lietuvai. „Jei nuoširdžiai, dar nežinau“, – teigė dvidešimtmetis, pridurdamas, kad greičiausiai kraustysis į Europą, kur tikisi pabaigti teisės mokslus.

Artima draugė prisimena, kaip Venckienė buvo slapta nufotografuota

JAV žiniasklaidoje taip pat galima rasti ir artimos N. Venckienės bičiulės pasakojimą apie N. Venckienę. Jos teigimu, JAV apsigyvenusi buvusi teisėja visuomet buvo linkusi padėti šalie esantiems, laikėsi įstatymų, dirbo ir mokėsi angliškai.

Kathleen Miller pristatoma kaip viena pirmųjų N. Venckienės bičiulių Amerikoje. Ji prisiminė akimirką, kai kartą pavežė savo bičiulę iki masto prekių parduotuvės ir pamatė, kaip ją fotografuoja nepažįstama moteris.

JAV spaudoje teigiama, kad nepažįstamos moters padaryta nuotrauka tąkart pasiekė Lietuvos žiniasklaidą.

Venckienės pusseserė: ji bėgo į JAV tam, kad būtų apginta

Leidinyje „Northwest Herald“ cituojama N. Venckienės pusseserė Vilija Ball, kaip nurodoma, taip pat gyvena tame pačiame rajone, kuriame nuo 2013-ųjų iki suėmimo gyveno ir N. Venckienė su sūnumi.

JAV žiniasklaida teigia, kad buvusios teisėjos pusseserė su vyru rašė daugybę laiškų, adresuotų valstybės departamentui. „Jų laiškuose vardijami pavojai, kurie gali grėsti jai, jei ji bus pasiųsta atgal, – apie pavojus, kurie esą gresia N. Venckienei, – rašo JAV spauda. – Įskaitant tai, kad ji bijo būti kankinama ar net nužudyta.“

„Ji siekė prieglobsčio ir bėgo į čia tam, kad būtų apginta, – apie N. Venckienę kalbėjo jos pusseserė. – Valstybės departamentas turi teisę stabdyti ekstradiciją, bet ji buvo patvirtinta dar praėjusių metų balandį. Panašu, kad jie jau patvirtino jos grąžinimą. Nesuprantu, kodėl jie užsimerkė prieš bylą. Mus kankina nuojauta, kad niekam tai nerūpi.“

JAV lietuvis: ji yra nepatogi valdžiai

46-erių lietuvis Linas Kevlevičius, kuris, kaip nurodo „Northwest Herald“, Čikagoje gyvena jau 23-ejus metus, prisipažino asmeniškai N. Venckienės nepažįstantis, tačiau pridūrė, kad ir jis bėgo iš Lietuvos dėl esą „korumpuotos valdžios“.

L. Kevlevičius teigė, kad palaiko N. Venckienę ir pats dalyvavo 2010 metais JAV vykusiame N. Venckienės palaikymo proteste.

Lietuvis JAV spaudai teigė, kad „Lietuvos valdžia ypatingai bijo N. Venckienės, nes ji yra per protinga, kad būtų užtildyta“. Drąsa, anot L. Kevlevičiaus, jai ir keltų didžiausią grėsmę.

„Ji yra nepatogi, – teigė L. Kevlevičius. – Anksčiau ar vėliau jie bandytų ja atsikratyti.“

Geros žinios iš JAV teismo

Buvusi teisėja N. Venckienė rugsėjo pradžioje išgirdo gerų žinių iš teismo – jos ekstradicija stabdoma trisdešimčiai dienų.

Žinią „Facebook“ tinkle paskelbė buvusios teisėjos sūnus Karolis Venckus – pasidalijo JAV žiniasklaidos straipsniu.

N. Venckienės ekstradicija sustabdyta kone mėnesiui, nes tiek laiko, kaip teigia JAV žiniasklaida, prireiks Aukščiausiajam Teismui, kol šis peržiūrės ekstradicijos įstatymą, pagal kurį ji turi būti grąžinta į Lietuvą.

JAV spauda rašo, kad advokatai ir dėl mamos kovojantis dvidešimtmetis sūnus K. Venckus praėjusią savaitę kreipėsi į Aukščiausiąjį Teismą ir prašė peržiūrėti ekstradicijos įstatymą. „Advokatai suabejojo įstatymu, pagal kurį ji gali būti grąžinta, nes jis nebuvo peržiūrėtas nuo 1800-ųjų“, – pabrėžia vietinis amerikiečių laikraštis.

Tai jau ne pirmas kartas, kai JAV dirbantys N. Venckienės advokatai siekia sustabdyti ekstradicijos procesą. „Northwest Herald“ skelbia, kad ankstesniuose kreipimuose jos advokatai yra nurodę, kad jei bus grąžinta į Lietuvą, jai bus taikomos „ypač žiaurios procedūros ar bausmės“.

N. Venckienė JAV taip pat kreipėsi ir dėl prieglobsčio. Atsakymą buvusi teisėja turėjo išgirsti šių metų liepą, tačiau buvo nuspręsta šį klausimą nagrinėti 2022 metais. JAV žiniasklaidoje nurodoma, kad nei N. Venckienė, nei jos advokatai nežino, kodėl sprendimas buvo nukeltas.

Į Aukščiausiąjį Teismą N. Venckienės advokatai kreipėsi po to, kai Čikagos apeliacinis teismas liepą atmetė skundą ir tvirtinimą, kad Lietuvos iškelti kaltinimai turi „politinį aspektą“.

N. Venckienę prokurorai įtaria pagal trylika Baudžiamojo kodekso straipsnių, remiantis ekstradicija, ji, jei bus grąžinta į Lietuvą, bus teisiama tik pagal keturis iš jų.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA