Kauno miesto ir rajono sujungimas: V. Matijošaitis plečia savo tėvoniją | Kas vyksta Kaune

Kauno miesto ir rajono sujungimas: V. Matijošaitis plečia savo tėvoniją

R. Tenio nuotr.

Prieš porą savaičių Kauno miesto ir rajono gyventojus sukiršinusi žinia apie miesto planus prisijungti arčiausiai Kauno esančius rajono miestelius ir kaimus, toliau kaitina gyventojų aistras. Savo nuomone su portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojais dalinasi kaunietis, VU Kultūros istorijos ir antropologijos studentas, publicistinių tekstų autorius Domas Lavrukaitis. 

„Iš pradžių paprasčiausio ūkiškumo pasiilgusiems kauniečiams viskas atrodė geriau nei buvo. Galbūt padaryta ne iki galo ar prasčiau, tačiau vis kažkas. Tačiau „elementaraus ūkiškumo“ šalininkai nutilo, kai naujai sutvarkytos gatvės buvo nuplautos liūčių, išaiškėjo, kad Laisvės alėja tvarkoma atmestinai ir dauguma viešųjų darbų yra atlikti su broku. Prisiminkime ir po autobusų pirkimo skandalo atleistą savivaldybės įmonės direktorių, po savaitės grąžintą į pareigas, ir LRT tyrimą, atskleidusį miesto mero viešųjų ir privačių interesų pažeidimus dėl interesų Lampėdžių draustinyje. Vis dėlto miestiečių akyse net ir po pačių didžiausių kvailysčių savivaldybė nepraranda gero įvaizdžio, nes viešiesiems ryšiams ji išleidžia dešimt kartų daugiau nei dvigubai didesnis ir turtingesnis Vilnius.

LRT tyrimai teigia, kad V. Matijošaitis mieste ilgalaikę įtaką užsitikrina į miesto įmonių tarybas paskirdamas savo organizacijos – „Vieningo Kauno“ – narius. Plano kulminacija – kaip sakė meras, „tam ir likau dar vienai kadencijai“ – yra praplėsti savosios tėvonijos valdas, kad savivaldybė ir jos įmonės galėtų veikti ir pastaruoju metu finansiškai ypač patrauklioje užmiesčio teritorijoje, kurioje yra ir LEZ, ir oro uostas. Atseit „už miesto ribos gyvenantys kauniečiai nėra patenkinti rajono gatvių ir šaligatvių būkle, nėra patenkinti darželių trūkumu prie namų, nėra patenkinti viešuoju transportu ir kitomis paslaugomis“. Nereikėtų pamiršti, kad Vaišvydavoje ar Romainiuose kelių būklė ir paslaugų kokybė prastesnės nei kai kuriose rajono vietose ir miesto ūkis čia vargiai susitvarko su augančiais privačių namų kvartalais. Prijungtų vietovių gyventojai į miesto biudžetą sudėtus pinigus geriausiu atveju turės dalintis su daugiau gyventojų, o blogiausiu – Garliavoje, Karmėlavoje ar Raudondvaryje uždirbtais pinigais finansuoti Naujamiesčio ar Šančių (kur V. Matijošaičio aplinkos žmonės vysto savo nekilnojamąjį turtą) gatvių remontą.

D. Lavrukaitis/ Asmen. archyvo nuotr.

Atrodo, kad po pastarųjų žinių mieste turėtų susiformuoti opozicija. Tačiau nė viena Kaune veikianti partija negali pasiūlyti jokios alternatyvos. Kasdieniškuose pokalbiuose vis pasigirstančioje nuomonėje, kad Kaune V. Matijošaičiu skundžiasi tik konservatoriai, yra tiesos. Liberalai ir socialdemokratai per praėjusius rinkimus tikėjosi išplaukti ant „Vieningo Kauno“ bangos. Nenuostabu, kad „Vieningo Kauno“ naujovės užgožė buvusios koalicijos partnerius, kurie nepasiūlę nieko savo pavasarį buvo palikti ant ledo. Todėl alternatyvi nuomonė Laikinojoje sostinėje automatiškai susiejama su vienintele paliegusia politine jėga. Skandalų ir pasidalijimų nukankinti liberalai Vilniuje persigrupuoja, bet jų atsinaujinimo Kaune nematyti. Socialdemokratų skyrius, rodos, labiau susirūpinęs Žirmūnais, o ne Žaliakalniu.

Reguliariam maršruto Kaunas–Vilnius–Kaunas keleiviui į akį krenta neseniai savivaldybės pradėta viešųjų ryšių akcija, kviečianti buvusius kauniečius grįžti namo. Jeigu į Kauną daryti to, ką daro Vilniuje, sugrįžtų tokios asmenybės kaip Povilas Poderskis ir Viktoras Bachmetjevas, dabartinė savivaldybės administracija turbūt pasigailėtų savo kvietimo. Kol kas nėra reikalo naiviai tikėtis, kad dėl kelių protestų, publicistinių tekstų ir kultūrinės televizijos siužetų pasikeis miesto valdantieji. Neformalioji opozicija priešinasi prastai politikai, tačiau Kauno meras nėra politikas. Jis yra verslininkas. Jis rinkimų diskusijose nedalyvauja, savo miesto vizijos nepristato. Galima tai laikyti arogancija ir pasitikėjimu savo jėgomis. Tačiau yra kita pusė: kauniečiams turbūt nelabai patiktų mero miesto vizija, nes ten jų interesams nėra vietos, o ši tikrovė paslėpta po minėtomis viešųjų ryšių akcijomis.

Merui ir jo komandai politika nerūpi ne todėl, kad jie yra netikę iš prigimties, tiesiog jų dėmesio centre yra ne miestiečių, o savos grupės verslo interesai. Šie tik kartais persidengia su savivalda. Miestiečiai esamą padėtį iš esmės pakeis tik tiesiogiai įsikišę į miesto gyventojų sąskaita pildomus V. Matijošaičio aplinkos interesus: blokuodami agresyvių statybų aikšteles, skrupulingai tikrindami miesto suteikiamas subsidijas ir sprendimų priėmėjų interesų konfliktus. Rodos, V. Matijošaičio žaidimo taisyklių nesuprato ir Kauno rajono politikai, juokais sureagavę į atvirą pasakymą, kad atėjus laikui išplėsti savo valdų ribas, jis kitų politikų rinkėjų balsus galės nusipirkti.

Neformalios miesto opozicijos širdyje – daugiausiai kultūros lauko asmenybės, puikiai suprantančios visuomeninės kritikos ir švelnių rankų politikos reikšmę. Tačiau ateina laikas, kuomet kultūrininkai turi atsisakyti mūsuose paplitusios alergijos politikai ir jai angažuotis, ypač mieste, kuriame išnykusios alternatyvos tradicinių politinių partijų forma. Žinoma, čia akylesni stebėtojai paklaus, ar savivaldoje iš viso yra vietos politikai, kai kalba eina apie gatves, duobes ar šaligatvius. Tačiau pastarojo meto įvykiai Vilniuje puikiai parodo, kad viena 20 metų senumo granitinė lenta gali sukelti daugiau triukšmo ir politinių diskusijų (iškylančių net iki nacionalinio lygmens) nei kilometrai naujų trinkelių. Nuo šios neformalios Kauno kultūrininkų opozicijos perėjimo į politiką ir jų pasinaudojimo geriausia demokratijos galimybe – pakeisti prastus atstovus ir ištaisyti prastus jų darbus – priklausys, ar bus sutrukdyta oligarchijos įsišaknijimui ir tęstinei Kauno stagnacijai“.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ skatina atvirą diskusiją apie Kauno miesto ir dalies Kauno rajono teritorijų sujungimą. Jei norite išreikšti savo pilietinę ar ekspertinę nuomonę – rašykite redakcijos el. paštu kaunas@kasvyksta.lt

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA