K. Brazauskienė atsivėrė: papasakojo apie onkologinę ligą, gyvenimą be velionio vyro ir vienatvę | Kas vyksta Kaune

K. Brazauskienė atsivėrė: papasakojo apie onkologinę ligą, gyvenimą be velionio vyro ir vienatvę

delfi.lt / Karolina Marcinkevičiūtė 2019/09/21 16:55
DELFI nuotr.

Po to kai paaiškėjo, kad pirmojo atkurtos nepriklausomos Lietuvos respublikos prezidento Algirdo Brazausko žmonai Kristinai Brazauskienei diagnozuotas trečios stadijos vėžys, moteris neatsitvėrė tylos siena. Ji sako, kad dalindamasi savo atradimais, kaip pažaboti ligą, ir kalbėdama apie tai, nori padėti ir kitiems. Tačiau mintimis sugrįždama į praeitį neneigia, jog skaudžiausi išgyvenimai ją užklupo onkologine liga susirgus mylimam vyrui.

Aptiko atostogaujant

Žinią apie klastingą ligą – melanomą, moteris pirmiausiai patvirtino DELFI. „Šiuo metu gydausi ir nenoriu jokių intrigų, šurmulio. Man buvo diagnozuota onkologinė liga – trečios stadijos vėžys. Melanoma jau buvo pažengusi. Liga apėmė ir limfmazgius, todėl gydytojų konsiliumas siūlė juos šalinti iš kairės pusės, bet atsisakiau”, – pasakojo ji tuomet.

Gydytojų pagalbos K. Brazauskienė ieškojo ne tik Lietuvoje, bet ir Amerikoje. Ten jai pavyko pritaikyti tinkamus vaistus, taip pat sužinojo apie vaisių, kuris kovoja su vėžinėmis ląstelėmis organizme.

„Viešėdama Amerikoje taip pat konsultavausi su gydytojais. Ten radau sau tinkamus vaistus, taip pat ir guanabana vaisių. Jis naikina vėžines ląsteles organizme. Perduokite šitai ir Sauliui Skverneliui, tegul pabando, nes aš jaučiu, kad man tikrai padėjo”, – savo atradimu dalijosi ji.

Tiesa, įtarimų apie ligą pirmiausiai kilo K. Brazauskienės bičiulei atostogų Turkijoje metu. Ji pastebėjo, kad vienas draugės apgamas atrodė įtartinai. Pažiūrėjusi į veidrodį K. Brazauskienė pastebėjo, jog tokį patį apgamą ji buvo mačiusi ir pas velionį vyrą, kai jam taip pat buvo diagnozuota melanoma.

Žinoma moteris taip pat pripažino, kad prabilti ją paskatino ir atlikėjo Stanislavo Stavickio – Stano patirtis. Dainininkas atvirai papasakojo apie savo onkologinę ligą ir patirtis, su kuriomis susiduria sergantieji.

Dėkoja profesionaliems gydytojams

„Lietuvoje mane puikiai prižiūrėjo ir gydytojai profesionaliai atliko operaciją bei metastazes aptiko dar pradinėje stadijoje. Amerikoje medikams viską parodžiau ir sakė, kad viską jie darytų taip pat. Mūsų šalies gydytojai yra pačio aukščiausio lygio ir ne be reikalo juos vilioja dirbti svetur. Man labai keista, kodėl Lietuvoje su gerais ir patyriais medikais nesiskaitoma. Jie juk savo srities profesionalai, žmonės su patirtimi, auksinėmis rankomis ir protu.

Dar slaugydama vyrą pamačiau tai. Koja kojon buvome kartu ir nei kartą jis vienas nėjo pas gydytojus. Pati ieškojau išeičių, padėjau ir prižiūrėjau. Vyras turėjo ne tik šią ligą, bet ir gerokai pažengusį diabetą. Aš visada labiau išgyvenau dėl jo, nei dabar dėl pačios savęs. Dėl savęs esu rami.

Nuvažiavau, radau vaistus, kuriuos man rekomendavo. Jie man tinka, geriu juos. Nusiunčiau ir į ligonines žinutę, kokie yra veiksmingi vaistai, vaisiai, kokie gydymo metodai padėjo man. Noriu ir kitiems padėti, bet nežinau, kaip bus. Pas mus kažkas nesuinteresuotas, kad būtų efektingų ir gerų vaistų net jei jie nėra cheminiai“, – kalbėjo K. Brazauskienė.

Pasiteiravus, kaip ji jaučiasi psichologiškai, moteris nusišypsojo: „jaučiuosi gerai. Mane palaiko sūnus. Turiu mylimus ir mylinčius anūkus, puikią marčią. Man svarbiausia, kad ši šeima yra tvari, graži, o kas dėl manęs? Man juk jau septyniasdešimt. Aš jau senutė (juokiasi).

Tik sūnus kartais juokaudamas sako, kad pažiūrėčiau į pasą, o ne būtinai į veidrodį. Na, o man tas pats, kiek tu raukšlyčių. Svarbiausia mylėti artimuosius ir gyventi su geromis emocijomis, džiaugtis net smulkmenomis“.

Atsikratė 10 kilogramų

Kristina juokiasi, kad senti nebijo ir svarbiausia gyvenimo dovana vis dar laiko ją kadaise aplankiusią didžiąją gyvenimo meilę.

„Svarbiausia žmonėms noriu pasakyti, jog labai reikia rūpintis savimi, nepamiršti gerų emocijų ir džiaugtis gyvenimu. Galėčiau ir aš verkti ar išgyventi, bet nenoriu kelti skausmo sūnui, jo šeimai.

Kalbant apie pačią ligą, man labai pasisekė, nes aplink buvo daug šią diagnozę jau išgirdusių žmonių ir po melanomos operacijų. Net ir ne vienos. Man daug patarė, paaiškino, pati informacijos ieškojau ir konsultavausi“, – pasakojo žinoma moteris.

Tiesa, netikėta onkologinės ligos diagnozė ją privertė pakeisti ir gyvenimo būdą bei mitybą. Dabar dieną ji pradeda tikru vitaminų užtaisu ir nepamiršta daug vaikščioti, o tai greitai davė ir teigiamą rezultatą.

„Anksčiau, pavyzdžiui, atsikeldavau ir suvalgydavau sumuštinį su dešra ar kokiu kumpiu, o dabar viskas kitaip. Pabudusi jau daugiau nei pusmetį ryte pasidarau uogų kokteilį. Sudedu tokias uogas, kokias tik turiu. Tai gali būti braškės, avietės, šilauogės, mėlynąsias vynuogės… Pastarąsias, beje, labai sveika valgyti ir jos padeda sergant onkologinėmis ligomis. Užpilu puse stiklinės vandens ir keletą tokio kokteilio puodelių išgeriu.

Tuomet kiek palaukiu ir išsikepu kiaušinienę ar kavos išgeriu. Valgau ir daug daržovių, salotų. Valgant svarbu neužsigerti. Prieš valgį suvalgau daržovių, išgeriu jų kokteilį. Taip pat labai sveika yra salierų stiebai. Vėliau galima ir mėsos suvalgyti. Man mėsos anksčiau tiek ir nereikėjo. Nebent kokių lašinukų, kurių mums visiems kartais norisi.

Taip ir visiškai nebadaudama atsikračiau net 10 kg. Daug geriu arbatos ir judu. Išsiverdu ir dilgėlių sriubą, kuri labai sveika. Daug vaikščiojau, plaukiojau, todėl ilgainiui praėjo ir nugaros skausmai. Tikrai daugiau nei pusmetį taip gyvenu.

Nors niekada ir anksčiau nepersivalgydavau, bet daug užsisėdėdavau. Juk dažnas iš mūsų gyvename taip, kad iš automobilio namo, pasėdime, būname prie televizoriaus. Amerikoje pripratau būti gamtoje, lauke, daug vaikščioti“, – savo geros savijautos receptu dalijosi K. Brazauskienė.

„Mačiau kaip jis kentėjo“

Tiesa Amerikos ir Floridos valstijos, kur ir gyveno, Kristina pasiilgsta ne taip dažnai. Moteris sako, kad gerai jaučiasi visuose šiltuose kraštuose, tačiau smagiausia jai buvo keliauti su mylimu vyru. Kartu jie aplankė daugybę pasaulio šalių, todėl dabar prezidento našlė su šypsena prisimena tiek įdomias, tiek kurioziškas judviejų kelionių akimirkas, visą laiką kartu.

„Kaip mums patikdavo kartu keliauti… Nors ir buvo tų skandalų, bet meilė yra meilė ir tai svarbiausia. Ir niekam nepatarčiau skirtis. Jei daug metų gyveni su žmogumi, susiejote savo gyvenimus, susituokėte, reikia stengtis ir gerbti vienam kitą. Apsigauti galima dar po metų, bet tikrai ne auginant vaikus ir būnant kartu daug metų. Reikia mylėti savo antrą pusę taip, kaip aš mylėjau savo vyrą.

Vienatvė nėra gerai. Tik džiaugiuosi, kad turiu draugių, su kuriomis susitinkame, pasikalbame, pavaikštome. Vaikai turi savo gyvenimą ir labai džiaugiuosi jais“.

Dabar kalbėdama apie gyvenimą DELFI pašnekovė atsidūsta. Ji sako, kad nors praeityje ir buvo ne vienas skandalas ir pikta linkėjęs žmogus, ji ant nieko nepyksta ir viską atleidžia.

„Duok Dieve visiems sveikatos ir niekada nesusidurti su ligomis“, – sako ji.

Nors Kristina visą gyvenimą pasižymėjo optimizmu ir gera nuotaika, dabar pagalvojusi apie vyro netektį ir vienatvę atsidūsta. Moteris sako, kad kartu visada buvo lengviau, o vyrą visada slaugė su meile ir būtų viską padariusi, kad jis išgyventų ilgiau.

„Mačiau kaip jis kentėjo. Visada buvome kartu ir praėjau tai su juo. Galėjau ir vaistus suleisti, ir paguosti. Visada buvome išvien, o dabar esu viena ir man sunkiau, tačiau ką bepadarysi… Svarbiausia gyvenime nepasiduoti ir visada atrasti laimę net mažiausiuose dalykuose“, – įsitikinusi K. Brazauskienė

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA