VDU patalpose įkurtas L. Donskio kabinetas | Kas vyksta Kaune

VDU patalpose įkurtas L. Donskio kabinetas

BNS 2019/09/19 10:56
J. Petronio nuotr.

Vytauto Didžiojo universitete (VDU) Kaune ketvirtadienį bus atidarytas Leonido Donskio kabinetas. Jame pristatoma jo asmeninių knygų kolekcija ir autoriaus kūrybinis palikimas, pranešė universitetas.

„Ši mažoji akademinė studija, kuri įsikurs profesoriaus vardo bibliotekoje, bus atvira švietimo bendruomenei, miestui ir jo svečiams. Profesorius tikėjo, kad būtina sugrąžinti lėtą geros literatūros skaitymą nuolat sugrįžtant prie didžiųjų tekstų; spektaklių ir filmų pakartotinį žiūrėjimą; muziejų lankymą ir lėtą bendravimą su draugais ir šeima. Kabineto idėja tęsia ir įprasmina šias jo mintis“, – teigiama VDU pranešime.

Kabineto atidarymui rengtasi beveik dvejus metus – 90 dėžių knygų čia atkeliavo iš Leonido ir Jolantos Donskių namų.

L. Donskio paskaita moksleiviams apie Šekspyrą / VDU nuotr.

„Tiems, kurie vertina knygą, ši erdvė yra tarsi užburtas pasaulis: keliaujant per lentynas čia gali rasti ne tik įvairių „Don Kichoto“, „Guliverio kelionių“ ar V. Šekspyro kūrinių leidimų, bet ir persų poezijos, žydiškojo humoro, Stendalio darbų ar Italijos meistrų freskų, kuriomis Leonidas paskutiniu metu ypač domėjosi, albumų“, – sakė J. Donskienė.

L. Donskio kabinete knygos bus sudėtos pagal tematikas, išskirtos filosofo mylimos knygos. Taip pat prieinama bus didelė „The New York Review of Books“ laikraščių, kuriuos L. Donskis ypač vertino, kolekcija.

Šiame kabinete bus galima rasti ir visas profesoriaus parašytas knygas lietuvių ir anglų kalbomis bei jų vertimus į beveik 20 pasaulio kalbų: nuo korėjiečių iki olandų.

Šalia knygų, meno albumų, svarbiausių šalies bei tarptautinių apdovanojimų lankytojai galės susipažinti ir su L. Donskio Vilniaus universitete (1990 m.) ir Helsinkio universitete (1999 m.) apgintų disertacijų originalais.

Filosofas, mokslininkas, laidų vedėjas, buvęs europarlamentaras L. Donskis staiga mirė Vilniaus oro uoste 2016 metais. Per savo mokslinę karjerą jis dirbo JAV, Didžiosios Britanijos, Švedijos, Suomijos, Estijos ir Vengrijos universitetuose, parašė daugiau kaip 40 knygų ir daugiau nei 500 straipsnių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA