Į Kauno rinką užterštą mėsą už kyšius praleisdavusiam vadovui – teismo nuosprendis | Kas vyksta Kaune

Į Kauno rinką užterštą mėsą už kyšius praleisdavusiam vadovui – teismo nuosprendis

BNS 2019/09/19 10:37
Asociatyvi / Kauno apskr. VPK nuotr.

Lietuvos apeliacinis teismas patvirtino apkaltinamąjį nuosprendį Veterinarijos instituto darbuotojui, kuris imdavo kyšius, kad nenustatytų pažeidimų dėl bakterijomis užterštos mėsos.

Vytautui Pamakščiui už kyšininkavimą ir dokumentų klastojimą skirta 24 tūkst. eurų bauda.

V. Pamakštys dirbo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Kauno skyriaus vadovu.

Bylos duomenimis, mėsa ir žuvis, kurioje buvo aptinkama listerijų, salmonelių, parazitų ir jų lervų, dokumentuose tapdavo švari, o instituto vadovas už tai sulaukdavo dovanų.

Teismas nutarė nuo baudžiamosios atsakomybės atleisti tuo metu „Giraitės vandenyse“ dirbusį Alvydą Mikalauską ir bylą nutraukti bei paskirti jam sumokėti 1 tūkst. eurų sumą į nukentėjusiųjų nuo nusikaltimų fondą.

Likusiųjų penkių nuteistųjų skundus nuspręsta atmesti.

Už naudojimąsi V. Pamakščio paslaugomis „Nemateko“ atstovė Auksė Butkevičiūtė, „Kaišiadorių agrofirmos“ atstovė Vilma Žilinskienė ir „Norvelitos“ atstovė Donata Grikšaitė nubaustos 753 eurų dydžio baudomis.

Verslininkui Algaudui Poderiui skirta 6,7 tūkst. eurų bauda.

Gaudavo maisto už palankų sprendimą

Kelių skirtingų mėsos ir žuvies gaminiais prekiaujančių bendrovių atstovai sutardavo su V. Pamakščiu, kad būtų pakoreguoti nepalankūs tyrimų rezultatai.

Įmonės „Kaišiadorių agrofirma“ apskaitininkė ir kokybės vadovė V. Žilinskienė byloje pripažinta kalta, kad bendrovės produkcijos kontrolinių mėginių pavyzdžiuose radus draudžiamų bakterijų, siekė, jog ši informacija nebūtų įrašyta dokumentuose.

Instituto vadovas iš V. Žilinskienės sulaukė lauktuvių: dviejų kilogramų svorio kiaulienos nugarinės, pusantro kilogramo kiaulienos sprandinės ir trijų kilogramų kiaulienos kumpio, vertų 20 eurų.

Byloje taip pat nustatyta, kad žemės ūkio bendrovės „Nematekas“ kokybės vadovės A. Butkevičiūtės prašymu V. Pamakštys pavaldiniams nurodė pakoreguoti tyrimų rezultatus ir neįrašyti, kad bendrovės pateiktų gaminių kontrolinių mėginių pavyzdžiuose rasta listerijos ir salmonelių.

Vėliau jis, teisėsaugos duomenimis, iš A. Butkevičiūtės gavo krepšį su 3,7 kilogramo karštai rūkytos kiaulienos mentės – 15 eurų vertės kyšį.

Klastojami buvo ir žuvų tyrimų rezultatai, jose radus parazitų, jų lervų. Už tai V. Pamakštys iš bendrovės „Norvelita“ gamybos ir kokybės vadovės Donatos Grikštaitės, bylos duomenimis, gavo 410 gramų svorio lašišos filė, kurios vertė – daugiau kaip šeši eurai.

V. Pamakštys pripažintas kaltu, kad už neteisėtą atlygį susitarė užtikrinti, jog mažos vertės viešąjį pirkimą laimėtų reikiamas tiekėjas. Jis parūpino, kad A. Poderio vadovaujama įmonė būtų paskelbta laimėtoja.

Visi įmonių atstovai ir V. Pamakštys savo kaltę neigė.

Tačiau kaltę šioje byloje visiškai pripažino Aušra Kasulaitienė – šio instituto specialistė, V. Pamakščio pavedimu klastojusi duomenis. Ji buvo atleista nuo baudžiamosios atsakomybės.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA