Į laisvę lygtinai paleisto žudiko policija ieško kaip dingusio be žinios | Kas vyksta Kaune

Į laisvę lygtinai paleisto žudiko policija ieško kaip dingusio be žinios

delfi.lt / Dainius Sinkevičius 2019/09/18 19:53
Delfi.lt / T. Vinicko nuotr.

Dėl grožio konkurso nugalėtojos nužudymo ir milijonais eurų įvertintų 70 kg narkotinių medžiagų kontrabandos nuteistas, bet iš Pravieniškių pataisos namų į laisvę anksčiau laiko išleistas su organizuotomis nusikalstamomis grupuotėmis siejamas Darius Fridmanas dingo be žinios – policija jau du mėnesius nesėkmingai vykdo jo paiešką.

Aiškėja, kad 47 metų D. Fridmanas dar gegužės 24 d. išvyko iš Lietuvos ir daugiau neatvyko į Probacijos tarnybą, kuri turėjo vykdyti jo, kaip nuteistojo priežiūrą.

Tuo metu tarp nusikalstamo pasaulio atstovų sklando kalbos, kad vyras išvyko į Ispaniją ir čia pateko į narkotikus platinančių Rytų Europos nusikaltėlių rankas, esą su juo net galėjo būti susidorota.

Įtariama, kad D. Fridmanas iš Lietuvos išvyko pas Ispanijoje, Marbelijos kurorte jau kurį laiką gyvenusį „Agurkinių“ nusikalstamą susivienijimą pareigūnams įdavusį Algimantą Ringailą – žiniasklaida yra skelbusi taip pat nepatvirtintas žinias, kad su šiuo itin žiauriai susidorojo Ispanijoje gyvenantys narkotikų prekeiviai, su kuriais konkuravo lietuviai

Ar tai tiesa, kol kas neaišku, tačiau Lietuvos policija liepos 22 d. yra paskelbusi D. Fridmano paiešką, jo turėtų būti ieškoma ne tik tėvynėje, bet ir visama pasaulyje.

Kadangi D. Fridmanas dingo be žinios, ilgą laiką nesirodė Probacijos tarnyboje, šios darbuotojai kreipėsi į Vilniaus miesto apylinkės teismą, prašydami nuteistajam panaikinti teismo skirtą lygtinį paleidimą ir jį grąžinti atgal į pataisos namus. Čia D. Fridmanas turėtų kalėti 4 metus.

„Po nuteistojo išvykimo iš šalies daugiau negauta jokių žinių apie jo buvimo vietą“, – sakė Probacijos tarnybos atstovė Kristina Druteikė.

Jos teigimu, į laisvę iš pataisos namų D. Fridmanas buvo paleistas praėjusių metų liepą – lygtinio paleidimo metu vyras gyveno Vilniuje, Žirmūnų mikrorajone, jis turėjo būti namuose nuo 22 iki 6 val., taip pat negalėjo be leidimo išvykti už miesto ribų. Vėliau sąlygos buvo sušvelnintos – D. Fridmanui nurodyta tik naktimis būti namuose ir dirbti. Jis įsidarbino padangų perdirbimo bendrovėje, bet vėliau darbo sutartį nutraukė ir išvyko iš Lietuvos.

Anot Probacijos tarnybos atstovės, nuteistasis šiurkščiai pažeidė lygtinio paleidimo sąlygas, todėl turėtų būti grąžintas atgal į pataisos namus atlikti bausmės.

Tokiai pozicijai pritarė ir Vilniaus prokuratūros prokuroras Benediktas Leišys, manantis, kad D. Fridmanas turėtų būti grąžintas atgal į įkalinimo įstaigą.

Tačiau tam prieštarauja D. Fridmaną ginti paskirta valstybės advokatė Daiva Dereškevičienė – klausimas dėl lygtinio paleidimo panaikinimo esą net negali būti sprendžiamas, kol nebus surastas be žinios dingęs nuteistasis.

Vis dėlto, Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Dainius Grizickas mano, kad nėra galimybių surasti D. Fridmaną, kuriam ne tik nepavyksta įteikti šaukimų, bet ir atvesdinti į teismą, nes nepavyksta su juo susisiekti, nėra žinių, jog šis būtų Lietuvoje. Ar D. Fridmanas bus grąžintas į įkalinimo įstaigą, jeigu bus surastas, teismas paskelbs po savaitės.

Tai jau ne pirmas kartas, kai D. Fridmanas dingsta be žinios – anksčiau Šiauliuose gyvenęs D. Fridmanas tuo metu, kai turėjo būti teisiamas dėl nužudymo, slapstėsi Rusijoje. Čia jis iki šiol turi ryšių.

D. Fridmanas yra nuteistas dėl šiaulietės Aušros P. nužudymo – grožio konkurso nugalėtoja buvo nužudyta dar 1996-aisiais, naktį iš gruodžio 30-osios į 31-ąją, įtariama, apie 1-2 val. nakties. Jos kūną prie namo, kuriame gyveno D. Fridmanas, apie 6 val. ryto rado viena kaimynė.

Ekspertai nustatė, kad merginai rankomis ir kojomis buvo suduota ne mažiau kaip dvylika smūgių į galvos ir kaklo sritį. Nuo pat tyrimo pradžios įtarimų šešėlis krito ant D. Fridmano – į vyro butą ketvirtajame daugiabučio aukšte patekę pareigūnai šeimininko nerado, tačiau ant lovos čiužinio pastebėjo kraujo dėmę, kuri, įtariama, galėjo būti Aušros P. Be to, svetainėje ant grindų mėtėsi kuokštas merginos plaukų, nors D. Fridmanas, kaip vėliau sakė viena liudytoja, buvo „pedantiškai tvarkingas“.

Kadangi nužudytosios draugo pareigūnams nepavyko surasti, jie baisaus nusikaltimo aplinkybes bandė narplioti apklausinėdami kitus liudytojus. Aušros P. tėvai kriminalistams prisipažino, kad dukra su D. Fridmanu draugavo maždaug penkerius metus, tačiau jie tokiai draugystei nepritarė.

„Kai dukra sužinojo, kad Darius yra vedęs, nebenorėjo su juo toliau bendrauti, bet jis vėliau išsiskyrė – tuo metu dukrai buvo 17 metų, – teisme sakė Aušros P. motina. – Iš tikrųjų Darius dukrą pradėjo persekioti tuo metu, kai jai tebuvo 15 metų – ji du kartus buvo sumušta, kartą bute net buvo prirakinta antrankiais prie radiatoriaus, tačiau į policiją nenorėjo kreiptis, sakė, kad Darius yra labai pavydus, neleidžia net su kitais vaikinais pašokti“.

Motina patikino, kad dar prieš nužudymą dukra buvo priėmusi sprendimą – nutraukti santykius.

Kad už Aušrą P. gerokai vyresnis smurtaudavo prieš savo draugę, žinojo ir šios bičiulės.

„Aušra yra sakiusi, kad Darius ne kartą yra ją sumušęs, pati mačiau sumuštą kairę veido pusę, buvo matyti labai užtinusi akis, – teisme sakė merginos pusseserė. – Paskutiniu metu jų santykiai buvo atšalę, Aušra buvo susiradus kitą draugą, jį mylėjo, norėjo pabandyti gyventi kitą gyvenimą.“

Būtent kito vaikino atsiradimas Aušros P. gyvenime, įtariama, ir galėjo sukelti D. Fridmano pavydą – tą vakarą, kai mergina buvo nužudyta, buvo lygiai penkeri metai, kai jie kartu draugavo.

„Jei nebūsi mano, nebūsi niekieno“, – tokius Aušros P. žodžius pareigūnams priminė jaunesnioji nužudytosios sesuo.

Grožio studijos, kurią lankė Aušra P., vadovė pareigūnams yra sakiusi, kad tą gruodžio 30-osios vakarą su kompanija, kurioje buvo ir D. Fridmanas, buvo restorane, kai šis paprašė paskambinti jo draugei – esą jie buvo truputį apsipykę, o šios motina dukros nekviečia prie telefono.

„Paskambinau Aušrai ir daviau Dariui pakalbėti – po kiek laiko ji atvažiavo ir prisijungė prie mūsų kompanijos, – sakė grožio studijos vadovė. – Aušra buvo labai nekalbi, matėsi, kad ji abejinga ir šalta Dariaus atžvilgiu, bet kažkokių konfliktų tarp jų nebuvo. Paskui jie abu išvažiavo – matyt Aušra jau buvo pasiruošusi Dariui pasakyti, kad nori su juo nutraukti ryšius ir kad turi kitą vaikiną. Galbūt ji tą vakarą, kai jie pasiliko dviese, kažką tokio ir pasakė Dariui, todėl ir įvyko ši tragedija.“

Po nužudymo D. Fridmanas ilgą laiką slapstėsi – jį pareigūnai sulaikė tik po 13 metų Rusijoje. Vyrui buvo išduotas Rusijos Federacijos pasas – jis buvo vedęs Gruzijos pilietę bei pasirinkęs jos pavardę Fridmanas. Anksčiau jo dokumentuose buvo nurodyta, kad jis yra Darius Mačys.

D. Fridmano byla dėl nužudymo ilgą laiką klaidžiojo Lietuvos teismuose, daugybę kartų jis buvo išteisintas, bet nukentėjusiaisiais pripažinti merginos tėvai nenuleido rankų ir teisybę įrodė tik po aštuoniolikos metų.

O 2014 m. D. Fridmaną Kauno teismas nuteisė dėl didelio kiekio narkotikų kontrabandos – nustatyta, kad jis padėjo suorganizuoti 70 kg hašišo krovinio iš Olandijos į Maskvą gabenimo operaciją.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA