Prof. G. Merkys: „Po skyrybų Kauno rajono likučiai atrodys kaip LDK po II-ojo padalijimo“ | Kas vyksta Kaune

Prof. G. Merkys: „Po skyrybų Kauno rajono likučiai atrodys kaip LDK po II-ojo padalijimo“

Nuomone apie drastiškus Kauno miesto planus prisijungti Kauno rajono savivaldybės teritorijas su portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojais dalinasi profesorius, habilituotas socialinių mokslų daktaras Gediminas Merkys, kuris šiame sumanyme visų pirma pasigenda demokratiško proceso ir platesnių diskusijų.

„Ketinimas didinti Kauno miesto savivaldybės teritoriją Kauno rajono sąskaita nusipelno kraštutinai neigiamo įvertinimo. Sumanymas vykdomas skubotai, nedemokratiškai, be analitikos ir skaičių. Akivaizdu, kad tai daro labai įtakinga, egoistinė interesų grupė, kurios norai akivaizdžiai prasilenkia su viešuoju interesu, o viskas uždangstoma dezinformacija paremta ir gausiai piliečių pinigais apmokėta viešųjų ryšių kompanija.

Pirma. Kodėl šis išskirtinės svarbos klausimas nebuvo išsamiai svarstomas Kauno savivaldybės komitetuose?  Šiuo atveju Kauno taryba primena Stalino laikų Aukščiausiąją tarybą, sudarytą iš lojalių pataikūnų ir viskam pritariančių šachtininkų ir melžėjų. Klausimas nebuvo aptartas nei Regiono plėtros taryboje, nei Lietuvos savivaldybių asociacijoje. Nėra parengta šia tema nei viena nepriklausomų ekspertų, išmanančių demokratinę savivaldą ir urbanistinę plėtrą, studija, o iš karto vyksta teikimas Vyriausybei dėl gyventojų apklausos.

Gyventojai gyvena savo rūpesčiais. Jie nėra įsigilinę, juk dėl to ir nebuvo viešumoje jokių duomenų, jokių debatų ar alternatyvų svarstymo. Siekiama, kad nebūtų ir sąmoningo balsavimo.  

LR Teisėkūros pagrindų įstatymas numato, kad privalo būti numatytos būsimo teisės akto, sprendimo pasekmės, įskaitant galimas neigiamas pasekmes, riziką. Turi būti naudos ir kaštų analizė. Privalo būti išklausytos interesų grupės, turi būti svarstomos teisės akto alternatyvos, privalo būti palikta pakankamai laiko viešam teisės akto svarstymui. Viso to nebuvo. V. Matijošaičio kartojama mantra – „tegul sprendžia žmonės“ –  yra atviras cinizmas ir demagogija. 

Lietuvos teisėkūra dažnai minėto demokratinio  įstatymo reikalavimų nesilaiko. Pakaunės teritorinio administracinio suskirstymo keitimas kliudys daugelio paprastų žmonių ir verslo subjektų giluminius interesus. Ir mieste, ir rajone. LR VRM vykdomoje apklausoje privalu apklausti ne kelių pakraščių gyventojus, bet visus Kauno rajono gyventojus. Reikia tikėtis, kad rasis opozicija, pilietiškos interesų grupės, kurios nedemokratišką ir neteisėtą Kauno miesto tarybos sprendimą apskųs, reikalaus jo sustabdymo ir atšaukimo. Skųsti galima Vyriausybės atstovui apskrityje, administraciniam teismui. 

Antra. Sumanymas prasilenkia su viešuoju interesu, modernia europine urbanistine plėtra ir demokratine savivalda. Laimėjusių, išskyrus egoistinę interesų grupę, nebus. Ilgainiui kardinaliai didės nekilnojamojo turto, žemės mokesčiai namų ūkiams ir verslui. Brangs verslo liudijimai ir pan. Pažadai, esą mokesčiai nesikeis, yra melas. Mokesčiai galės nesikeiti nebent kokius metus. Miestiečiai senbuviai ims skųstis, kad mes mokame mokesčius už save ir už juos, o LR Konstitucija draudžia bet kokią diskriminaciją. Išsirutuliojus naujai teisinei realybei, visi didmiestyje mokės vienodai ir ilgainiui – pakankamai daug. 

Geriausios vietovės, miegamieji rajonai su tų gyventojų GPM atiteks Kauno savivaldybei, o pakraščiai – Labūnavos, Vilkijos, Čekiškės, Ežerėliai, kolektyviniai sodai bus atriboti ir palikti merdėjimui. Gerai veikianti, apskritai – viena iš geriausių savivaldybių bus sunaikinta. Kauno rajono savivaldybės likučiai atrodys kaip LDK po II-ojo padalijimo. Nuskurdę, nuo finansavimo šaltinių ir normalaus administravimo atriboti pakraščiai ilgainiui bus prijungti prie kitų Pakaunės savivaldybių, kurioms sekasi ne per geriausiai. Turima galvoje: Kazlų Rūda, Šakiai, Prienai, Kėdainiai, Raseiniai.

Visi Pakaunės gyventojai dabar turi „stotis ant blakstienų“ ir reikalauti, kad būtų prileisti prie balsavimo dėl Kauno rajono savivaldybės apkarpymo. Čia jų kruvinas interesas. Nes šiame kare, jei laimės V. Matijošaičio administracija, pralaimės visi. Nes Kaunas tiesiog nusisiurbs grietinėlę, pasididins savivaldybės skolinimosi limitą, pasigerins rodiklius, o problemas ir nuostolius numes kitiems. Tiksliau, niekam, o tai reiškia – visiems mums“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA