Pravieniškėse – pavojingos linksmybės, kuriose dalyvauja net 90 proc. kalinių | Kas vyksta Kaune

Pravieniškėse – pavojingos linksmybės, kuriose dalyvauja net 90 proc. kalinių

delfi.lt 2019/09/15 12:55
Asociatyvi / R.Tenio nuotr.

„Sintetinį kanabinoidą zonoje vartoja apie 90 proc. nuteistųjų, nes kitų galimybių legaliai atsipalaiduoti pataisos įstaigoje, kur vyrauja hierarchija, kastų sistemos, smurtas, – nėra“, – teigia Pravieniškių pataisos namuose bausmę dėl įvykdytų labai sunkių nusikaltimų atliekantis Linas Jucius.

Šio kalinio įžūlumas nustebino pareigūnus – nors dėl narkotikų vartojimo buvo paniręs į komą, tačiau įpročio svaigintis iki šiol neatsikratė: narkotikų vyras turėjo ir tada, kai iš įkalinimo įstaigos buvo atvežtas gydymui į Laisvės atėmimo vietų ligoninę.

„Pravieniškėse sėdžiu ilgai ir būna dienų, kai susirandu svaigalų – taip noriu atitrūkti nuo realybės“, – teigė penkis kartus teistas mažeikiškis. Į įkalinimo įstaigą jis pakliuvo prieš keliolika metų – vyras yra nuteistas dėl dviejų nužudymų, plėšimų ir vagysčių.

Už šiuos nusikaltimus jam skirta aštuoniolikos metų laisvės atėmimo bausmė, kurios pabaiga turėjo būti 2022 m. gruodį, tačiau dėl neteisėto disponavimo kvaišalais L. Jucius prasiilgino savo savo gyvenimą už grotų – teismas jam skyrė šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmę, kuri buvo subendrinta su neatliktąja, todėl laisvę nuteistasis išvys jau tik 2023 m. vasarą.

L. Jucius teigia, kad pataisos namuose kvaišalais svaiginasi bene visi čia bausmę atliekantys nuteistieji, o jų galima įsigyti bet kuriuo paros metu.

„Kai narkotikų nusipirkau už pakelį cigarečių, įtraukiau dūmą ir iš karto kritau į komą, todėl atsidūriau Laisvės vietų ligoninėje“, – apie tai, kaip pareigūnai pas jį rado kvaišalų, pasakojo kalinys. Jis nenorėjo atskleisti, kas jam narkotines medžiagas pardavė – esą pirko iš kito nuteistojo, kuris dėl gero elgesio gali išeiti iš pataisos namų, ir narkotikus esą jam perdavė prie tvoros.

Šių kvaišalų, L. Jucio teigimu, būtų užtekę 2-3 kartams, bet juos pas nuteistąjį kratos metu aptiko Apsaugos ir priežiūros skyriaus pareigūnai, kai šis dėl gyvybei iškilusio pavojaus buvo atvežtas į Laisvės atėmimo vietų ligoninės Priėmimo-skubios pagalbos skyrių.

Kaltę dėl neteisėto disponavimo psichotropinėmis medžiagomis L. Jucius pripažino ir manė, kad už tai bus nubaustas tik drausmine tvarka, tačiau įkalinimo įstaigos pareigūnai nutarė vyrui taip pat pradėti ikiteisminį tyrimą. Dar labiau kalinį įsiutino jam skirta bausmė – esą realus pusės metų laisvės atėmimas jam skirtas tik dėl to, jog atlieka laisvės atėmimo bausmę.

„Juk tai buvo mažas kiekis narkotikų, tik viena suktinė, – aiškino mažeikiškis. – Pataisos namuose mano neteisėtai įgytą sintetinį kanabinoidą vartoja apie 90 proc. nuteistųjų, nes kitų galimybių legaliai atsipalaiduoti pataisos įstaigoje, kur vyrauja hierarchija, kastų sistemos, smurtas ir pan., nėra. Mane dėl šio įvykio jau nubaudė drausmine nuobauda, todėl iškėlus baudžiamąją bylą esu baudžiamas antrą kartą.“

Tačiau L. Jucius, dėl kurio elgesio įkalinimo įstaigoje pareigūnams kyla daugybė problemų, yra neteisus. Taip nusprendė teismas, konstatavęs, kad baudžiamasis įstatymas neįtvirtina konkrečių sąlygų, kurioms esant teismas parenka bausmės rūšį ar jos dydį, bet visuomet skirdamas bausmę atsižvelgia į padarytos nusikalstamos veikos pavojingumo laipsnį, kaltės formą ir rūšį, padarytos nusikalstamos veikos motyvus ir tikslus, nusikalstamos veikos stadiją, kaltininko asmenybę, asmens kaip bendrininko dalyvavimo darant nusikalstamą veiką formą ir rūšį, atsakomybę lengvinančias bei sunkinančias aplinkybes, nusikalstama veika padarytą žalą.

„Visais atvejais, individualizuodamas bausmę, teismas turi išlaikyti pusiausvyrą tarp siekiamo tikslo ir priemonių šiam tikslui pasiekti, tarp nusikalstamos veikos pavojingumo pobūdžio ir už šią veiką numatytos bausmės, t. y. teismas turi paskirti tokią bausmę, kuri būtų adekvati (proporcinga) padarytai nusikalstamai veikai, – teisėjų teigimu, priimant nuosprendį taip pat svarbu įvertinti ankstesnius nuteistojo teistumus, jam taikytas poveikio priemones bei jų efektyvumą. – Teismas turi pareigą ypač atidžiai ištirti, ar nusikaltimas padarytas atsitiktinai, dėl kitų asmenų įtakos arba nepalankiai susiklosčius aplinkybėms, ar kaltininko kriminalinės nuostatos jau buvo susiformavusios iki nusikalstamo poelgio ir nusikaltimas buvo tik loginis kaltininko gyvenimo būdo bei jo ankstesnio elgesio padarinys.“

Anot teisėjų, nors L. Jucius gailėjosi dėl padaryto nusikaltimo, tačiau jis nusikalto būdamas recidyvistu, jis naują nusikalstamą veiką padarė ankstesniu nuosprendžiu jam paskirtos laisvės atėmimo bausmės atlikimo metu.

Pravieniškių kolonija / R. Tenio nuotr.

„Negalima ignoruoti fakto, jog L. Jucys anksčiau ne kartą buvo įvykdęs nusikalstamas veikas ir nuteistas, – pabrėžė kaliniui nepalankų sprendimą priėmęs teismas. – Nors anksčiau L. Jucius nebuvo teistas dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis, tačiau jis ne kartą teistas už labai sunkių, negrįžtamas pasekmes sukėlusių nusikaltimų padarymą. Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos administracija nuteistąjį charakterizuoja neigiamai, kadangi L. Jucio savivertės jausmas yra dirbtinai pakeltas, valios savybės silpnos, nuteistasis yra impulsyvus, stresinėse situacijose gali pasielgti neapgalvotai, jo požiūris į priežiūrą ir apribojimus yra neapibrėžtas.“

Pasak teisėjų, svarbu pažymėti ir tai, kad L. Jucius neformaliąsias nuteistųjų bendrijos tradicijas suvokia kaip neišvengiamas, dėl darbo drausmės ir vidaus tvarkos taisyklių pažeidimų jis buvo atleistas iš darbo įkalinimo įstaigoje

„Bausmės atlikimo metu nuteistasis daugiau nei šešiasdešimt kartų baustas drausmine tvarka, o paskatintas vos tris kartus, už sistemingus ir grubius režimo reikalavimų pažeidimus L. Jucius net keturis kartus buvo perkeltas bausmės atlikimui iš paprastosios į drausmės grupę, – nurodė teisėjų kolegija. – Už narkotinių, psichotropinių medžiagų bei alkoholinių gėrimų bei jų surogatų vartojimą nuteistasis drausminėmis nuobaudomis baustas keturiolika kartų, nuo 2008 m. lapkričio 19 d. jis įtrauktas į tikslinę programą, skirtą darbui su nuteistaisiais, kurie pataisos namuose bausti už apsvaigimą.“

Teismas mano, kad nusikaltimas, už kurio padarymą nuteistasias mano esantis per griežtai nubaustas, nėra atsitiktinis, L. Jucius turi priklausomybę svaigiosioms medžiagoms ir šios problemos nesistengia spręsti.

Baudžiamąją bylą nagrinėję teisėjai atkreipė dėmesį, kad nėra pagrindo švelninti bausmės nuteistajam – jis savo neteisėtus veiksmus stengiasi minimizuoti bei pateisinti, teigdamas, jog įgijo itin mažą kiekį psichotropinės medžiagos, be to, pataisos įstaigoje neva beveik visi nuteistieji (90 proc.) vartoja psichiką veikiančias medžiagas, todėl ir jis neatsispyrė pagundai tokiu būdu atsipalaiduoti.

„Šie L. Jucio teiginiai patvirtina, kad jis nesuvokia narkotinių bei psichotropinių medžiagų vartojimo daromos žalos tiek savo organizmui, tiek aplinkiniams, šių medžiagų vartojime nuteistasis neįžvelgia nieko blogo, kas liudija, jog savo elgesio jis nesiruošia keisti, – pabrėžė teismas. – Teisėjų kolegija pažymi ir tai, kad vadovaujantis Narkotinių ir psichotropinių medžiagų nedidelio, didelio ir labai didelio kiekio nustatymo rekomendacijomis, L. Jucio asmeniniam vartojimui įgyto sintetinio kanabinoido kiekis viršija nedidelį kiekį, tačiau nesiekia didelio kiekio ribos, todėl spręsti, kad įgytos draudžiamos medžiagos kiekis buvo itin mažas, kaip teigia nuteistasis, nėra pagrindo. Kartu atkreiptinas dėmesys, kad net ir nuo vieno karto psichotropinės medžiagos įtraukimo L. Jucius stipriai apsvaigo, dėl ko jį teko skubiai gabenti į Laisvės atėmimo vietų ligoninę.“

Teisėjų teigimu, nuteistajam skirta bausmė neišvengiamai susijusi su tam tikrais suvaržymais ir apribojimais, kurie nurodyti įstatymuose, draudžiančiuose tam tikras veikas bei numatančiuose atitinkamas sankcijas – bausmes už jų padarymą.

„Tuo pasireiškia asmens nubaudimas, todėl asmuo, žinodamas apie gresiančią bausmę ir sąmoningai pasirinkęs daryti nusikaltimą, prisiima ir galimas pasekmes, taip pat ir tikimybę būti nubaustam griežta laisvės atėmimo bausme, vien tik nuteistojo interesus ir pageidavimus atitinkančios bausmės paskyrimas akivaizdžiai neatitiktų ne tik bausmės paskirties, bet ir teisingumo principo įgyvendinimo“, – nurodė teisėjai, pabrėžę, kad kalinys neteisus, kai teigia, jog už psichotropinių medžiagų vartojimą buvo nubaustas du kartus – už teisės pažeidimą asmuo būti traukiamas skirtingų rūšių teisinėn atsakomybėn.

Pasak teismo, pataisos įstaigos vidaus tvarkos taisyklės draudžia nuteistiesiems vartoti psichiką veikiančias medžiagas, tuo tarpu baudžiamasis įstatymas draudžia šias medžiagas gaminti, perdirbti, įgyti, laikyti, gabenti ar siųsti.

Nors įstatymai ir draudžia vartoti kvaišalus, tačiau Lietuvos įkalinimo įstaigose bausmę už įvykdytus nusikaltimus atliekantys kaliniai sako, kad narkotikų zonoje jie gali įsigyti net lengviau nei laisvėje. Prieš kelerius metus Lietuvos kriminalinės policijos biuro ir Generalinės prokuratūros pareigūnai išsiaiškino, kad Pravieniškėse veikė nusikalstamas susivienijimas, kuriam, įtariama, priklausė ne tik Kauno organizuotų nusikalstamų grupuočių nariai, bet ir Kriminalinės žvalgybos pareigūnas. Pas jį sunkius nusikaltimus tiriantys tyrėjai taip pat rado narkotikų, o kai kurie kaliniai nurodė, kad įkalinimo įstaigos pareigūnas ne tik dangstė kvaišalų prekeivius, bet ir pats jiems parūpindavo narkotikų.

Šiai grupuotei, įtariama, vadovavo Aidas Kupčiūnas, pravarde Aidelis. Šiuo metu jis, kaip ir kiti beveik visi susivienijimo nariai, yra suimtas.

Neįtikėtina, bet Pravieniškėse kalėjęs A. Kupčiūnas į laisvę buvo išleistas anksčiau laiko dėl gero elgesio. Daugiau apie tai skaitykite paspaudę šią nuorodą.

Pravieniškių pataisos namuose nuteistųjų slaugytoja dirbanti Rūta Sakalauskienė yra pasakojusi, kad kaliniai svaiginasi ne tik vadinamąja „žole“, bet ir jų pačių gaminama „kobra“.

„Būna, atneša žmogų, kuris yra kaip zombis – tokio siaubo akyse nesu mačiusi: jis slepiasi, lenda po stalu, rėkia, tas rėkimas yra baisus, jis turbūt mato tai, ko mes neįsivaizduojame, – pasakojo R. Sakalauskienė. – Tokioje situacijoje turi tiesiog išlaukti – nuo valandos iki šešių, kartais ir iki aštuonių valandų. O kai būna apsinuodijimas ir žmogus neberėkia, turi užtikrinti gyvybines funkcijas, konkrečiu atveju sprendi, kaip elgtis toliau.“

Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA