Kauno vandentiekio ir nuotekų tinklų projektai artėja prie finišo | Kas vyksta Kaune

Kauno vandentiekio ir nuotekų tinklų projektai artėja prie finišo

Organizatorių nuotr.

Siekdama padidinti Kauno miesto geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų prieinamumą, sistemos efektyvumą bei patikimumą bendrovė „Kauno vandenys“ įgyvendina „Geriamojo vandens tiekimo, nuotekų tvarkymo infrastruktūros plėtra ir rekonstrukcija Kaune“ projektą.

Šį projektą vykdyti pradėta išnagrinėjus susidariusią padėtį, nustačius problemas ir sulaukus ES struktūrinių fondų finansavimo. Iki projekto vykdymo centralizuotos vandens tiekimo paslaugos buvo teikiamos apie 94 proc. Kauno miesto ir rajono gyventojų. Likusi gyventojų dalis išgaudami gruntinį vandenį naudojosi šuliniais ar gręžiniais.

Daliai gyventojų nebuvo galimybės prisijungti prie centralizuotų vandentiekio tinklų dėl neišplėtotos infrastruktūros. Todėl iš šulinių naudojamas geriamasis vanduo, daugeliu atvejų, neatitiko ir higienos normų reikalavimų.

Centralizuotos nuotekų surinkimo paslaugos iki šiol buvo teikiamos apie 90 proc. Kauno miesto ir rajono gyventojų. Likusi dalis gyventojų naudojosi vietiniais nuotekų surinkimo šuliniais, išgriebimo duobėmis, kurios daugeliu atvejų nėra sandarios, todėl patekusios į gruntą nuotekos teršė aplinką.

Dalis vandens tiekimo ir nuotekų surinkimo tinklų nusidėvėję, nesandarūs, paveikti korozijos. Dėl korozijos plieniniai vamzdžiai rūdija, o ketiniai – skyla. Šios priežastys lėmė besikartojančias tinklų avarijas, kurios sukėlė net 28 proc. siekiančius išgaunamo vandens nuostolius. Dėl korozijos vamzdynuose susikaupusios rūdžių sąnašos sukelia antrinį tiekiamo vandens drumstumą.

Projekto suma siekia 20 mln. 576 tūkst. 077 euro. Iš dalies jį finansuoja ES fondai

Šiuo metu baigiama vandens tiekimo tinklų, nusidrieksiančių 18,27 km, statyba, numatant prijungti 578 būstus (1231 gyventojus) Vilijampolės, Romainių, Aukštutinių Kaniūkų, Lampėdžių, Šilainių, Marvelės, Rokų, Zuikinės, Vaišvydavos, Amalių, Aleksoto, Panemunės gyvenamuosiuose rajonuose.

Baigiama ir naujų nuotekų surinkimo tinklų nusidrieksiančių 34,79 km, statyba, numatant prijungti 851 būstą (1812 gyventojus) Vilijampolės, Aukštutinių Kaniūkų, Lampėdžių, Šilainių, Marvelės, Rokų, Vaišvydavos, Amalių, Aleksoto, Palemono, Vytėnų, Panemunės gyvenamuosiuose rajonuose ir Neries kairiajame krante.

„Kauno vandenys“ / Organizatorių nuotr.

Taip pat pradėta Kauno nuotekų valymo įrenginių rekonstrukcija bei vandens tiekimo tinklų, besitęsiančių 17,61 km, rekonstrukcija Senamiesčio, Žaliakalnio, Naujamiesčio, Sargėnų, Petrašiūnų, Vilijampolės, Panemunės gyvenamuosiuose
rajonuose. O nuotekų surinkimo tinklų, kurių ilgis 8,76 km rekonstrukcija vykdoma – Senamiesčio, Vilijampolės gyvenamuosiuose rajonuose ir Neries kairiajame krante.

Siekta ir nuotekų valymo įrenginių optimalaus efektyvumo

Nuotekų valymas apima mechaninį ir biologinį valymą, įskaitant azoto ir fosforo junginių šalinimą. Kai kurių nuotekų valymo įrenginių dalys buvo prastos būklės, todėl blogai sulaikydavo stambius nešmenis, kurie gadino siurblius, šilumokaičius ir centrifugas.

Siekiant efektyvaus darbo, perteklinis veiklusis dumblas po sutankinimo, prieš patekdamas į buferinę talpą, turi būti papildomai apdorojamas (padidinant organinės medžiagos kiekį), tam reikalinga atitinkama dumblo apdorojimo įranga.

Projekto metu buvo keičiamos grotos, kurios sumažino nešmenų kiekį valomose nuotekose, bet padidino pirminio dumblo kiekį, dėl didesnio nešmenų kiekio.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA