JAV kalėjime kalinčiai N.Venckienei – geros žinios | Kas vyksta Kaune

JAV kalėjime kalinčiai N.Venckienei – geros žinios

delfi.lt 2019/09/11 10:13
Delfi nuotr.

Jungtinių Amerikos Valstijų kalėjime kalinti buvusi teisėja Neringa Venckienė išgirdo gerų žinių iš teismo – jos ekstradicija stabdoma trisdešimčiai dienų.

Žinią „Facebook“ tinkle paskelbė buvusios teisėjos sūnus Karolis Venckus – pasidalijo JAV žiniasklaidos straipsniu.

N. Venckienės ekstradicija sustabdyta kone mėnesiui, nes tiek laiko, kaip teigia JAV žiniasklaida, prireiks Aukščiausiajam Teismui, kol šis peržiūrės ekstradicijos įstatymą, pagal kurį ji turi būti grąžinta į Lietuvą.

Laikraštyje „Northwest Herald“ skelbiama, kad buvusi teisėja iš Lietuvos, kurios namais nuo 2013-ųjų buvo tapęs Crystal Lake rajonas Čikagoje, pirmadienį išgirdo, jog jos ekstradicija stabdoma.

Laikraštyje „Northwest Herald“ skelbiama, kad „dar prieš 19 mėnesių ji gyveno ramų, tylų ir nesumeluotą gyvenimą, kol buvo suimta“. Nurodoma, kad N. Venckienė kali Metropoliteno pataisos namuose.

JAV spauda rašo, kad advokatai ir dėl mamos kovojantis dvidešimtmetis sūnus K. Venckus praėjusią savaitę kreipėsi į Aukščiausiąjį Teismą ir prašė peržiūrėti ekstradicijos įstatymą. „Advokatai suabejojo įstatymu, pagal kurį ji gali būti grąžinta, nes jis nebuvo peržiūrėtas nuo 1800-ųjų“, – pabrėžia vietinis amerikiečių laikraštis.

Tai jau ne pirmas kartas, kai JAV dirbantys N. Venckienės advokatai siekia sustabdyti ekstradicijos procesą. „Northwest Herald“ skelbia, kad ankstesniuose kreipimuose jos advokatai yra nurodę, kad jei bus grąžinta į Lietuvą, jai bus taikomos „ypač žiaurios procedūros ar bausmės“.

N. Venckienė JAV taip pat kreipėsi ir dėl prieglobsčio. Atsakymą buvusi teisėja turėjo išgirsti šių metų liepą, tačiau buvo nuspręsta šį klausimą nagrinėti 2022 metais. JAV žiniasklaidoje nurodoma, kad nei N. Venckienė, nei jos advokatai nežino, kodėl sprendimas buvo nukeltas.

Į Aukščiausiąjį Teismą N. Venckienės advokatai kreipėsi po to, kai Čikagos apeliacinis teismas liepą atmetė skundą ir tvirtinimą, kad Lietuvos iškelti kaltinimai turi „politinį aspektą“.

Nuo praėjusių metų pradžios JAV kalinama N. Venckienė ne kartą skundė teismų sprendimus, nors ekstradicija buvo patvirtinta dar praėjusių metų liepą. Vis dėlto šį mėnesį teismui atmetus dar vieną jos skundą tapo aišku, kad ji bet kuriuo metu gali būti grąžinta į Lietuvą.

Po atmesto skundo veiksmų ėmėsi N. Venckienės sūnus Karolis. Vaikinas sukūrė tinklapį, kuriame pasakoja savo mamos istoriją, socialiniuose tinkluose ėmė platinti vaizdo įrašą, kuriame ne tik primena Garliavos įvykius, bet ir įspėja Lietuvą.

„Mano mama netikėjo, kad Lietuvos valdžia pasirūpins jos saugumu, todėl 2013-aisiais mes atskridome į Jungtines Amerikos Valstijas ir paprašėme politinio prieglobsčio, – vaizdo įraše pasakoja K. Venckus. – Tikėjomės, JAV išgirs mano mamos prieglobsčio bylą, kad galėtume pristatyti įrodymus ir papasakoti savo šeimos istoriją. Bet Lietuvos valdžia pateikė prašymą ekstradicijai.“

N. Venckienę prokurorai įtaria pagal trylika Baudžiamojo kodekso straipsnių, remiantis ekstradicija, ji, jei bus grąžinta į Lietuvą, bus teisiama tik pagal keturis iš jų.

Nuo 2018-ųjų vasario N. Venckienei padeda net keli advokatai. Prie teisminių procesų prisideda ir jos sūnus K. Venckus. „Gyvenimas kažkiek keistas dabar, bet jau ir prie jo pripratau“, – tvirtino neseniai interviu DELFI davęs dvidešimtmetis jos sūnus.

Ilgaplaukė floristė – taip prieš pusantrų metų žiniasklaidoje buvo apibūdinama N. Venckienė. Tai, kad buvusi teisėja šiuo metu nešioja gerokai ilgesnius plaukus, patvirtino ir jos sūnus. Tiesa, kaip jis teigia, plaukai ne tik gerokai ilgesni, bet ir visiškai žili.

„Ilgoki jos plaukai, ilgesni nei tie, kuriais prisimena mano mamą, kurie užfiksuoti nuotraukose, – tvirtino K. Venckus. – Jos plaukai vis dar ilgi ir labai pražilę. Tai vienintelis pasikeitimas – plaukai.“

Pokyčių per šiuos pusantrų metų įvyko ir šeimos versle. N. Venckienei atsidūrus už grotų, gėlių parduotuve ėmė rūpintis jos sūnus, jam tuo metu buvo vos aštuoniolika. Neseniai dvidešimtąjį gimtadienį atšventęs K. Venckus pasakoja, kad gėlių parduotuvę teko uždaryti, tad visas šeimos pajamas dabar sudaro jo uždarbis, kurį jis gauna išvežiodamas maistą.

„Turėjome gėlių parduotuvę, bet teko ją uždaryti, nes be mamos turėjome samdyti darbuotojų ir tiesiog nebebuvo prasmės jos laikyti“, – DELFI pasakojo K. Venckus.

Techniškai, anot K. Venckaus, jo mama gali būti bet kada pargabenta į Lietuvą, tačiau, kaip teigia, kol nepaaiškės Aukščiausiojo Teismo sprendimas dėl jų skundo, ekstradicija neturėtų būti pradėta vykdyti.

Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA