Kaune bus atidarytas Geriatrijos centras – teiks Europoje populiarias paslaugas | Kas vyksta Kaune

Kaune bus atidarytas Geriatrijos centras – teiks Europoje populiarias paslaugas

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Visuomenei vis sparčiau senstant, būtina gerinti sveiko senėjimo paslaugų kokybę, tad VšĮ Kauno klinikinėje ligoninėje ketinama įkurti specialiai senyvo amžiaus žmonėms skirtą Geriatrijos centrą. Kaip teigia Sveikatos apsaugos ministerija, planuojama, kad čia veiks ne tik stacionarinis geriatrijos skyrius, bet ir geriatrijos dienos stacionaras bei geriatrijos ambulatorinis padalinys. Skaičiuojama, kad 2022 metais duris atversiančiame Geriatrijos centre paslaugas kasmet gaus beveik trys tūkstančiai senjorų iš visos Lietuvos.

Senatvė, kaip ir kiekvienas žmogaus amžiaus tarpsnis, pasižymi tam tikrais sveikatos ypatumais. Būtent geriatrija tiria senėjimo priežastis ir reiškinius, senatvės ligas, jų gydymą ir profilaktiką, siekiant sustabdyti ankstyvą senėjimą. Tam reikalinga speciali įranga, infrastruktūra ir specialistai.

Naujojo centro infrastruktūra bus pritaikyta šiuolaikinėms geriatrinės sveikatos priežiūros paslaugoms teikti, tad pagerės senyvo amžiaus žmonių įvairių sveikatos sutrikimų ar ligų diagnostikos ir gydymo galimybės, bus optimizuotos medicinos darbuotojų darbo sąlygos ir aplinka, taip pat bus sutvarkytas įstaigos prieinamumas negalią turintiems žmonėms.

Asmens sveikatos departamento direktorės, laikinai vykdančios ministerijos kanclerio funkcijas Odetos Vitkūnienės teigimu, šiandien sveikatos priežiūros paslaugų senyvo amžiaus žmonėms poreikis sparčiai auga, todėl būtina gerinti jų prieinamumą.

„Mūsų visuomenė – kaip ir visoje Europos Sąjungoje – sensta, todėl itin svarbu užtikrinti itin kokybiškas ir prieinamas sveikatos priežiūros paslaugas senjorams. Reikia keisti mąstymą, kad senstantis žmogus – tai silpnoji visuomenės grandis. Laikas pradėti žiūrėti į senjorus iš kitos perspektyvos – kaip tuos, kurie vis dar gali ir nori kurti pridėtinę vertę, būti aktyvūs, orūs ir pagal galimybes – kuo sveikesni. Tad esminis geriatrijos tikslas – ne tik pagerinti senyvo amžiaus paciento sveikatą, bet ir sustiprinti jo psichikos bei socialines funkcijas ir taip kuo ilgiau išlaikyti bendruomenėje, skatinti rūpinimąsi savimi, kad nereiktų apsigyventi socialinės globos institucijoje“, – sako O. Vitkūnienė.

Pasak jos, geriatrijos paslaugų specifiką sudaro geriatrijos skyriuose gydomi pacientai – tai 60 metų ir vyresni žmonės, kai senėjimą lydi keletas ūmių ir paūmėjusių lėtinių ligų, mažinančių paciento funkcinį savarankiškumą. Šiems žmonėms reikia išsamaus geriatrinio tyrimo ir gydymo, atidžiai atsižvelgiant į daugybę specifinių detalių, pavyzdžiui, kaip senyvame amžiuje kinta vaistų pasiskirstymas organuose ir audiniuose, koks jų pasišalinimas ir pan. Ne mažiau svarbūs ir fiziniai bei psichologiniais aspektai.

VšĮ Kauno klinikinės ligoninės direktorės valdymui ir infrastruktūrai dr. Svetlanos Kauzonienės teigimu, planuojama, kad naujajame geriatrijos centre bus 50 lovų stacionarinis geriatrijos skyrius, 10 lovų geriatrijos dienos stacionaras ir geriatrijos ambulatorinis padalinys, bus įsigyta naujos diagnostinės ir gydymo įrangos. Taip pat centre veiks Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Geriatrijos klinika, kur bus stiprinama rezidentų bazė, tęsiama ir plėtojama pedagoginė bei mokslinė tiriamoji veikla.

Geriatrijos skyriuose integruojama senyvų žmonių medicininė, psichologinė ir socialinė priežiūra, atliekamas visapusiškas paciento ištyrimas, diagnozuojami ir gydomi specifiniai geriatriniai sindromai ir lėtinių ligų paūmėjimai, stengiamasi pagerinti pacientų funkcinę būklę, gyvenimo kokybę, teikiamos rekomendacijos, kaip gydytis toliau.

„Tokiuose skyriuose teikiama specializuota pagalba, juose puoselėjamas tinkamas požiūris į seną žmogų, dėl kompleksinės pagalbos ir komandinio darbo (medicinos psichologo ir slaugytojo, socialinio darbuotojo, gydytojo geriatro, logoterapeuto, šeimos narių) užsibrėžti tikslai pasiekiami daug greičiau ir efektyviau. Džiaugiamės, kad visai šaliai svarbus centras bus įsteigtas Kaune ir mūsų gydymo įstaigoje, kuri jau turi sukaupusi solidžią patirtį geriatrijos srityje“, – teigia dr. S. Kauzonienė.

Pasak jos, dažniausios indikacijos stacionarizuoti į skubios geriatrinės pagalbos skyrių yra somatinės ir psichogeriatrinės ligos, kurioms reikia stacionarinio gydymo, taip pat funkcinės būklės pablogėjimas, mažinantis paciento savarankiškumą, reabilitacijos paslaugų poreikis.

Geriatrijos dienos stacionaro paslaugos bus teikiamos pacientams, kuriems hospitalizacija nereikalinga, arba kai žmogus jos atsisako. Vos per pusę ar visą dieną galima išspręsti daugelį senatvinių problemų: judėjimo sutrikimų, blogos mitybos korekcija, griuvimo rizikos įvertinimas, šlapimo nelaikymo, pažintinių funkcijų sutrikimo įvertinimas ir t.t.

Ambulatorinė geriatrija pasitarnauja, kai konsultuojama geriatrinių sindromų, lėtinių ligų klausimais, skirti gydymą, taikyti profilaktines priemones (pirminė, antrinė, tretinė), gerinti pagyvenusių žmonių gyvenimo kokybę, mažinti neįgalumą. Taip sumažėja atvejų, kai senyvi žmonės apgyvendinami atitinkamose institucijose: senelių namuose, globos įstaigose ir kt.

Su senjorais dirba didelis būrys specialistų: gydytojai geriatrai, slaugytojai ir slaugytojų padėjėjai, kineziterapeutai, ergoterapeutai, socialinis darbuotojas, psichologas ir psichiatras. Priklausomai nuo poreikio, papildomais komandos nariais tampa ir neurologai, logoterapeutai, vidaus ligų gydytojai, urologai, chirurgai, fizinės medicinos ir reabilitacijos specialistai, ortopedai-traumatologai, ginekologai, mitybos specialistai.
Šiam projektui įgyvendinti iš ES fondų skiriama beveik 5 mln. eurų.
Numatoma, kad ateityje toks centras atsiras ir Vilniuje.

Geriatrija – tai medicinos sritis, nagrinėjanti senyvo amžiaus asmenų fizinius, psichikos, funkcinius ir socialinius sutrikimus bei apimanti skubių, ilgalaikių, medicininės reabilitacijos ir profilaktikos asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA