Moksleivių praktika skatina atrasti save ir tobulėti | Kas vyksta Kaune

Moksleivių praktika skatina atrasti save ir tobulėti

Parengė Austė Šilkaitytė 2019/09/08 23:34
M. Krupauskas (kairėje) su kolegomis / Asmeninio archyvo nuotr.

Įkvėptas „Sprendimas Lietuvai“ iniciatyvos rugsėjo 21 d. Santakos slėnyje vyks „Moksleivių praktikos forumas“. Renginyje vyks keturios panelinės diskusijos bei praktikos mugė, kurioje moksleiviai galės susipažinti su darbu pažangiose įmonėse, atrasti praktikos, tobulėjimo galimybių bei sužinoti, kaip nutiesti savo kelią į sėkmę.

Praktika yra vienas iš geriausių būdų suprasti, ar tau tinka pasirinkta profesija, tačiau daugelis moksleivių teigia, kad atrasti praktikos galimybių labai sunku. Jų nuomone, įmonės nori įgūdžių jau įgijusių ir išsilavinusių darbuotojų.

Tačiau ar iš tiesų taip yra? Galbūt moksleiviai neužtektinai domisi ir ieško, kur galėtų realizuoti save ir dirbdami įgyti žinių, o įmonės nepakankamai garsiai kviečia pas jas atvykti ir iš arčiau susipažinti?

Drąsa paklausti atvėrė galimybių duris

Mykolas Krupauskas dar būdamas moksleivis atliko praktiką tarptautinėje telekomunikacijų bendrovėje. Apie „Telia“ jis sužinojau karjeros puslapyje, įmonė atrodė atvira praktikantams.

„Susitarti pavyko šios įmonės organizuotame hakatone, kurio vienas iš teisėjų buvo „Telia“ IT vadovas. Po renginio aš prie jo priėjau, papasakojau, ką programuoju, kuo domiuosi, kad norėčiau atlikti praktiką ir apsikeitėme kontaktais. Pasikeitus kontaktais mane pakvietė į interviu, kuriame uždavė keletą techninių klausimų ir po interviu pakvietė prisijungti“, – pasakoja Mykolas.

Paskatino žavėjimasis įmonių veikla ir siekis būti naudingam

„Mane traukė įmonių pasaulis nuo mokyklos laikų. Man labiau patikdavo mokytis ne mokyklos klasėje, bet kažkur kitur, pavyzdžiui, kokioje įmonėje, kur galima realiai dirbti. Kita priežastis, kodėl ieškojau praktikos, – noras būti naudingam visuomenei, – akcentuoja M. Krupauskas.

– Turiu keletą pažįstamų, kurie taip pat IT įmonėse atliko praktiką ir pradėjo dirbti gan anksti. Nesakyčiau, kad tai gan retas dalykas, ypač šiais laikais. Dvyliktoje klasėje normalu atlikinėti praktiką ir jau dirbti, ypač IT, jeigu domiesi ir tau tai patinka.“

Sunkumai atnešė sėkmę

Skirtumas tarp mokyklos ir įmonės labai didelis, todėl iš tikrųjų nėra paprasta. „Man pirmasis mėnesis, kai reikėjo „įsivažiuoti“, buvo tikrai nelengvas, ypač dėl to, kad neturėjau profesionalių įgūdžių, kurių įgijau tik vėliau. Tačiau manau, kad perėjimas iš mokyklinio pasaulio į profesionalų pasaulį yra neišvengiamas, ir kuo anksčiau tai padarai, tuo geriau. Tad nors nebuvo lengva, bet tikrai verta“ – užtikrintai kalba Mykolas.

Anot jo, praktika atvėrė kelią į visą industriją, parodė, kaip realybėje vyksta programuotojų darbas, vaikinas sužinojo tokių dalykų, kurių gali išmokti tik juos darydamas.

Praktika išsklaidė iliuzijas

„Įsivaizdavau dalykų, kurių iš tikrųjų realybėje nėra ir jie ne tokie ypatingi. Tačiau kita vertus programavimas – nuostabi įgūdžių grupė, kuri tau leidžia šiais laikais sukurti produktą, kuriuo žmonės naudojasi, ir pasidalinti su visu pasauliu, ką sukūrei. Programavimas turbūt kaip modernios „Super galios“.

Ir nors man programuotojai atrodė tokie labai protingi, vyresni dėdės (juokiasi), kurie išmano aukštąją matematiką ir supranta visokiausius algoritmus, iš tikrųjų realybėje daug paprasčiau: kai pradedi gilintis, viskas tampa paprasta ir aišku“, – teigia dabar jau „Telia“ dirbantis M. Krupauskas.

Praktikantai kavos nenešioja

„Mano darbo diena buvo lygiai tokia pati kaip ir kitų programuotojų. Nors filmuose vaizduojama, kad praktikantas nešioja kavą, to nebuvo. Kai kuriems gali atrodyti, kad neturėjau vasarų kaip moksleivis, bet tikrai nesigailiu dėl prarastų atostogų, nes jas iškeičiau į neįkainojamą patirtį. Ši praktika padarė mane tokį, koks aš esu dabar ir tų dviejų mėnesių nekeisčiau į nieką“ – džiaugiasi M. Krupauskas.

Ieškos balanso tarp praktinių ir teorinių žinių

„Nenoriu sustoti ir mąstyti tik kaip moksleivis, noriu toliau tobulėti, nes yra vietos, kur stengtis. Sakoma, kuo daugiau tu žinai, tuo daugiau sužinai, ko nežinai. Darbas ir praktikos atlikimas visiškai užtvirtino mano tolimesnį profesinį kelią. Artimiausiu metu planuoju studijuoti. Manau, kad praktinės žinios, kurias įgijau prieš keletą metų atlikdamas praktiką ir dirbdamas, puikiai susijungs su akademinėmis žiniomis, kurias įgysiu universitete, ir galėsiu pritaikyti jas kylant karjeros laiptais“ – ateities planais dalijasi būsimas studentas.

Mykolas teigia nemanantis, kad tradicinė mokykla yra visiškai nereikalinga, bet labai svarbus grynas profesinis balansas tarp praktinių ir teorinių žinių.

Sužavėjo parodyta motyvacija

„Dažnai girdžiu aplinkui, kaip lyginamos kartos ir tikrai nesmagu girdėti, kaip kalbama, kurie yra geresni. Manau, kad daug svarbiau yra asmenybė, o ne tai, kokiai kartai priklausai. Mykolas vienas iš pavyzdžių, kad jeigu nori, esi motyvuotas, tai tu visada gali ateiti parodyti savo norą atsakingai prisiimti darbus ir pasiekti gerų rezultatų“, – aiškina „Telia“ darbdavio įvaizdžio ir įsitraukimo partnerė Benita Narkevičiūtė.

„Tokių motyvuotų praktikantų tikrai nėra daug. Jie visi skirtingi, tačiau džiugina, kad daug dažniau praktikantai ateina ne dėl balo ar ko nors panašaus, o dėl to, kad nori pasisemti žinių. Mes manome, kad praktikantas negali ateiti ir daryti darbų, kurių nenori. Tai būtų neteisinga“, – pasakoja B. Narkevičiūtė.

Praktikantų priima pagal galimybes

„Telia“ yra du būdai, kaip atkeliauja praktikantai. Vienas būdas, kai yra komanda, kuri gali priimti praktikantą, turi įdomių darbų, kuriuos gali pasiūlyti. Tada ta vieta skelbiama, kaip atvira pozicija, ir laukiami CV. Tačiau yra ir kitas būdas.

„Esame atviri ir paliekame savo elektroninį paštą į kurį, jeigu žmogus neranda sau tinkančios praktikos, gali parašyti laišką, pasakyti, ko ieško, kuo norėtų dirbti. Gavę tokį laišką tariamės su komandomis, ar jos turi darbų, kuriuos galėtų pasiūlyti, parodyti ir pamokyti. Jeigu darbų yra, kviečiame ateiti“, – teigia B. Narkevičiūtė.

Pavyzdžiui, žmogiškųjų išteklių komandoje pakankamai dažnai yra praktikantų, nes turime įvairių projektų, į kuriuos galime įtraukti žmones.

Mokykla nepadeda žengti pirmų žingsnių

„Mūsų šalies švietimo sistema nėra bloga, turinti labai daug problemų. Bet viena tikrai aišku: švietimo sistema paruošia mokinius ne darbui, bet tolimesniam akademiniam keliui – ėjimui į universitetą. Mokinys turi bandyti ateiti į tą profesinį pasaulį, bet mokykla to padaryti nepadeda, nors galėtų, o rasta praktika padėtų ramiau žengti pirmuosius žingsnius – teigia M. Krupauskas.

– Patys mokiniai turi ieškoti galimybių. Vienas iš pavyzdžių „Moksleivių praktikos forumas“. Siūlau nebijoti, sudalyvauti įvairiuose hakatonuose, konferencijose ar forumuose, nes būtent per juos tu gali susipažinti su kitais bendraminčiais, pamatyti įvairių veiklų ir praturtinti savo žinių bagažą.“

Patarimas „Moksleivių praktikos forumo“ dalyviams

„Visų pirma norėčiau juos pasveikinti, nes dalyvaujantys moksleiviai jau žengs pirmą žingsnį ir išeis iš komforto zonos: nueis į renginį, pamatys daug galimybių, pabendraus su įvairiais žmonėms. Jeigu nueisi į šį renginį, jau šio to pasieksi ir dabar yra pats laikas bandyti įvairiausias veiklas, kol nėra tiek daug atsakomybių. Būtent dabar galima klysti, bandyti, atsistoti ir vėl ką nors kita nuveikti, todėl būtent bandydamas, žvelgdamas kitus, bendraudamas su žmonėmis, atrasi, ką tu iš tikrųjų nori daryti“ – pataria Mykolas Krupauskas.

Daugiau informacijos apie renginį rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA