Kaune už kelis šimtus tūkstančių eurų bus įrengta virš 200 išmanių stebėjimo kamerų | Kas vyksta Kaune

Kaune už kelis šimtus tūkstančių eurų bus įrengta virš 200 išmanių stebėjimo kamerų

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Bendrovė „Telia Lietuva“ su Kauno miesto savivaldybe pasirašė 700 tūkst. eurų sutartį įrengti vaizdo stebėjimo sistemai mieste. Ketinama įrengti kelių tipų kameras, skirtas automobilių ir viešųjų erdvių stebėjimui.

„Kameros skirtos saugumui didinti viešosiose erdvėse, skatinti vairuotojus laikytis Kelių eismo taisyklių, policijos operatyviniam darbui palengvinti“, – BNS sakė savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Vytautas Jurkevičius.

Ne mažiau kaip 234 kameros bus įrengtos 31 vietoje: stebimi bus mieste esantys tiltai, judrių gatvių sankryžos, kelios automagistralės A1 atkarpos, Kauno parkų ir paplūdimių viešosios erdvės.

Mieste bus įrengiamos kelių tipų stebėjimo kameros: dalis jų galės nuskaityti automobilių registracijos numerius, kitos bus valdomos, rodys naktinį vaizdą.

Viešųjų pirkimų dokumentuose nurodoma, kad perkama vaizdo stebėjimo sistema turės galėti atpažinti veidus, suskaičiuoti konkrečioje vietoje esančius žmones, sekti judančius objektus, rasti paliktus daiktus bei aptikti ugnį ar dūmus. Kai kuriose vietose prie kamerų bus įrengti mikrofonai, galintys identifikuoti stiprų garsą.

„Sistema turės plėtimo galimybę naujomis funkcijomis, kurios veiktų apdorojant įrašytą vaizdą“, – sakė V. Jurkevičius.

Gatvėse įrengtos kameros pagal viešojo pirkimo dokumentus galės identifikuoti kai kuriuos Kelių eismo taisyklių pažeidimus: ištisinės juostos kirtimą ar posūkio atlikimą iš netinkamos juostos, įvažiavimą į sankryžą degant raudonai.

Ten, kur bus įrengtos automobilio numerių atpažinimo sistemos, jos fiksuos visus pravažiuojančių automobilių numerius, identifikuos, iš kokios valstybės automobilis yra atvykęs, ir saugos informaciją duomenų bazėje.

Lietuvoje registruotus automobilius sistema automatiškai tikrins, ar jie yra apdrausti, ar galioja jų techninė apžiūra. Taip pat numatyta galimybė sudaryti sąrašus automobilių numerių, kuriuos užfiksavus apie tai būtų įspėjami atsakingi asmenys.

Šiomis kameromis fiksuojamą vaizdą stebės Kauno apskrities policijos Patrulinės tarnybinės rinktinės budėtojai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA