Pasaulinio garso akrobatinio skraidymo meistras parodys unikalų šou Kauno rajone | Kas vyksta Kaune

Pasaulinio garso akrobatinio skraidymo meistras parodys unikalų šou Kauno rajone

Organizatorių nuotr.

Per 40 metų danguje vienas garsiausių pasaulyje akrobatinio skraidymo pilotų Mark Jefferies matė visko. Tačiau pačiu pavojingiausiu skrydžiu virš Gobio dykumos ar Atlanto nardęs profesionalas vadina kadaise vykusį skrydį Kaunas – Gdanskas. Kaip tai nutiko ir kuo greitu metu vėl žada nustebinti lietuvius M. Jefferies pasakoja tiesiai iš pakilimo tako.

[galerija kiek=”4″]

Patirties daugėja, baimės – irgi

Paklaustas, ar per kelias dešimtis metų danguje drąsos padaugėja ar pamažėja daugkartinis Jungtinės Karalystės čempionas bei pasaulio čempionatų prizininkas kalba labai atvirai.

„Mes mėgstame sakyti: „Pilots can be old or can be bold. But there are no old bold pilots“ (liet. „Būna senų pilotų ir būna bebaimių pilotų. Bet nebūna senų bebaimių pilotų“)“, – juokiasi M. Jefferies ir papildo, kad svarbiausia – apskaičiuoti riziką.

„Rizika pati savaime nėra blogai, jeigu jai profesionaliai pasiruoši. Tiesa, su patirtimi tu tos rizikos imi pamatyti vis daugiau. Tačiau… tuo pačiu metu vis tobuliau ją įvertini ir suvaldai. Meistriškumo paslaptis ir slypi šiame balanse“, – atvirauja profesionalas.

Skraidyti pradėjo tėvų fermoje

M. Jefferies pilotuoti pradėjo savo šeimos fermoje, kurioje mini oro uostą puoselėja ir iki šiandien. Jo tėvas buvo ne tik ūkininkas, bet ir pilotas, todėl vaikinas nuo mažens taip pat troško pakilti į dangų: tai padarė vos sulaukęs dvidešimt vienerių. Norėdamas kuo greičiau užsidirbti savo lėktuvui, M. Jefferies savarankiškai mokėsi įvairių triukų, kuriuos dar nebūdamas profesionalus už pinigus rodydavo žmonėms – taip gabus jaunuolis netrukus išpildė savo svajones ir pradėjo pilotavimo intensyviai mokytis jau pas instruktorių.

„Tai buvo labai rimta mokykla, nes savąją mano instruktorius praėjo dar karo metais“, – gyvenimiškas pamokas prisimena M. Jefferies.

Lietuvoje apsilankė vos atkūrus nepriklausomybę

Išskirtinę programą rugsėjo 14-ąją Nemuno žiede vyksiančiam šviesų ir garso festivaliui „Light-on“ M. Jefferies ruošia ne atsitiktinai: Lietuvoje jis skraido jau beveik 30 metų, o tokius pilotus kaip Jurgis Kairys ar Rolandas Paksas gali vadinti savo draugais.

„Jeigu norite susisiekti su Jurgiu, tai pasakykite, kad skambinate nuo Mark Jefferies, – juokiasi komplimentų Lietuvai negailinti pilotas. – Aš labai labai myliu Lietuvą ir lietuvius. Nuo pat pirmųjų mano čia praleistų dienų!“

Tiesa, skrendant iš Lietuvos jis patyrė ir vieną didžiausių nuotykių savo gyvenime. „Tai įvyko maždaug prieš dvidešimt metų, kai skridome iš Kauno į Gdanską. Dėl prastų oro sąlygų atsidūrėme neplanuotoje vietoje virš Kaliningrado, kur mus ypač agresyviai pasitiko rusų lėktuvai bandydami bet kokia kaina nutupdyti ant žemės. Tiesą sakant, buvome labai arti nelaimės, taigi teko ne savo noru nusileisti ir ne savo noru praleisti ten net penkias nesvetingas dienas“, – pavojingą skrydį prisimena pilotas.

Kai skrenda kaip keleivis užmiega

Kaip akrobatinio skraidymo profesionalas jaučiasi paprastame keleiviniame lėktuve? „Nepatikėsite, bet vos tik jis ima riedėti pakilimo taku užmiegu ir pabundu tik nusileidus. Visada!“ – juokiasi M. Jefferies. Tai tik dar vienas įrodymas, kad danguje jis jaučiasi kaip namie.

„Buvo ne viena situacija, kai man kas nors skambina labai svarbiu reikalu, o aš iš dangaus atsiunčiu nuotrauką su žinute: „Pilotuoju, todėl negaliu kalbėti“, – gyvenimiškas detales išduoda daugiau laiko danguje nei ant žemės praleidžiantis pilotas.

Pasaulinio lygio profesionalo šou jau rugsėjo 14-ąją dieną bus galima pamatyti ir Nemuno žiede vyksiančiame šviesų ir garso festivalyje „Light – on“. M. Jefferies žada ypatingą skraidymo bei šviesų programą, kurią sukurs už naujutėlaičio „EXTRA 330” lėktuvo vairo: „Šis mano šou virš Nemuno žiedo bus ypatingas. Tai savotiška dovana visiems lietuviams ir padėka mano draugams iš Lietuvos.“

Daugiau informacijos rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA