Idėja savaitgaliui: kaip per vieną išvyką aplankyti 5 gražiausius piliakalnius netoli Kauno | Kas vyksta Kaune

Idėja savaitgaliui: kaip per vieną išvyką aplankyti 5 gražiausius piliakalnius netoli Kauno

R. Tenio nuotr.

Prasidėjęs rugsėjis dar lepina gražiais orais, tad daugelis kauniečių dairosi įdomaus maršruto aplink Kauną. Viena įdomesnių ir gražesnių krypčių – Panemunės kelias link Jurbarko bei čia esančių piliakalnių lankymas. Po pirmųjų šalnų, pradėjus spalvintis didingiems Nemuno šlaitams vaizdas čia bus išties užburiantis.

Nuvažiavę vos 70 kilometrų keliu vedančiu iš Kauno į Jurbarką – pro Raudondvarį, Vilkiją – visą laiką palei Nemuną, aplankyti galite net 5 įspūdingus Panemunės piliakalnius, kurie saugojo lietuvius nuo kryčiuočių antpuolių.

Pradėti maršrutą Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centro gidė Renata Žagminaitė rekomenduoja Vilkijoje, kur yra net keletas vietų iš kurių galima pasigrožėti vaizdinga Nemuno panorama – apžvalgos aikštelėje arba iš bažnyčios šventoriuje esančio bokšto.

Vilkijoje taip pat galima aplankyti A. ir A. Juškų etninės kultūros muziejų. „Tai seniausias Vilkijos pastatas, kuriam daugiau nei 300 metų. Muziejuje saugomi garsiausio lietuvių tautosakininko ir etnografinio Antano Juškos sukaupti etninės kultūros turtai: daugiau nei 70 000 senųjų lietuviškų žodžių žodynas, 7 000 dainų dainynas, apie 2 000 melodijų rinkinys, Vydūno ranka rašyti laiškai, B. Buračo autografais paženklintos knygos, dešimtys raštais mirgančių audinių, skrynių, šimtai senosios buities rakandų“, – pasakoja gidė.

Anot jos, tai jaukus etnografinis namas su medžio skulptūromis puoštu sodu, o muziejuje organizuojamos parodos ir kiti kultūriniai renginiai.

Pasižvalgę po Vilkiją keliaujame toliau. Vos už 5 kilometrų – pirmasis piliaklanis mūsų maršrute – tai Ringovės piliakalnis, dar vadinamas Pilike arba Linksmuoju kalnu. Piliakalnis įrengtas aukštumos kyšulyje, esančiame Nemuno krante tarp dviejų gilių griovų, į šiaurę nuo Kauno – Jurbarko kelio kryžkelės, Ringovės dešiniajame krante. Spėjama, kad XIV a., apie 1364 m. piliakalnyje buvo mėginama statyti didžiulę medinę pilį.

„Ringovės piliakalnio įkalnėje stovi iš skardos išpjaustytas, baltai nudažytas „Tėviškės angelas”. Šis angelas – tikras patriotas, mat jo krūtinėje stūkso Gediminaičių stulpai“, – R. Žagminaitė .

Aplankę Ringovės piliaklanį leidžiamės vėl keliu palei Nemuną – už kiek daugiau nei 8 kilometrų dar vienas garsus Seredžiaus piliakalnis, kuris jau yra Jurbarko rajono teritorijoje.

„Legenda pasakoja, kad Romos imperijos persekiojamas kunigaikštis Palemonas su šeima mūsų kraštą pasiekė plaukdamas Baltijos jūra. Vėliau, Nemunu pasiekęs dabartinio Seredžiaus vietovę, kunigaikštis čia pasistatęs pilį ir likęs gyventi“, – legendą apie šią lankytiną vietą pasakoja Jurbarko rajono turizmo informacijos centro turizmo vadybininkė Vida Steponavičienė.

Pasižvalgę po Seredžiaus apylinkes, keliaujame toliau. Vos 17 kilometrų ir mes jau legendomis apipintoje Veliuonoje, kur verta aplankyti ne tik Veliuonos piliakalnius, bet ir išlikusią dvaro sodybą, kurioje įsikūrusi mokykla, Veliuonos bažnyčią, iš kurios bokštų atsiveria įspūdingos Nemuno panoramos.

Veliuonoje aplankysite net du piliakalnius. Vienas jų – 32 m aukščio stačiašlaitis nupjauto kūgio formos piliakalnis. Ant šio piliakalnio XIII a. pab – XV a pab. stovėjusi Junigedos pilis, o greta jos – įtvirtintas papilys. Antrasis piliakalnis vadinamas Gedimino kapo kalnu. Ant piliakalnio stovi 1925 m. pastatytas paminklas Lietuvos didžiajam kunigaikščiui Gediminui. Kai kurie istorikai teigia, jog puldamas Bajerburgą, Gediminas žuvo ir esą buvo palaidotas Veliuonoje. Veliuoniečiai jo garbei supylė kapą, todėl piliakalnis pavadintas Gedimino kapo kalnu.

Pasižvalgę po Veliuoną – vykstame dar 18 kilometrų vienu vaizdingiausių Lietuvos kelių, o paskutinis mūsų maršrute – Kartupėnų piliakalnis. „Dalis istorikų šį piliakalnį sieja su Bisenės pilimi. Bisenės pilis žinoma kaip pirmoji lietuvių pilis, patyrusi Kryžiuočių ordino agresiją“, – sako V. Steponavičienė.

Ji taip pat siūlo lankytojams apsilankyti sukurtoje svetainėje, kur patalpintas audio gidas, kuris vaizdžiai pasakoja panemunės piliakalnių istorijas bei pristato kitas lankytinas vietas.

Na, o baigti šį vaizdingą rudenišką maršrutą V. Steponavičienė siūlo apsilankant vos už kelių kilometrų esančioje Panemunės pilyje, kur galima pasistiprinti prieš kelionę į namus skania vakariene arba kreiptis į turizmo informacijos centrą ir užsisakyti edukacinę vakarienę, kurios metu svečiai vaišinami žiobriais.

Nuo Panemunės pilies Jurbarko miestas yra vos už 17 kilometrų, tad turint ūpo galima dar užsukti ir į šį miestą ant Nemuno kranto, kuriame taip pat yra nemažai įdomių lankytinų vietų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA