Stipriausias atkirtis savižudybės grėsmei – nusiteikimas ieškoti ir noras priimti pagalbą | Kas vyksta Kaune

Stipriausias atkirtis savižudybės grėsmei – nusiteikimas ieškoti ir noras priimti pagalbą

R. Tenio nuotr.

Rugsėjo 10-ąją minima Pasaulinė savižudybių prevencijos diena šiemet tradiciškai neaplenks ir Kauno. Kaskart originalias socialines iniciatyvas rengiantis Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras pristato mėnesio renginių programą. Jos tikslas – paraginti žmones drąsiau kreiptis pagalbos, apnikus mintims apie pasitraukimą iš gyvenimo.

Ne gėda, o būtinybė

„Prašyti pagalbos nėra gėda – tai tiesiog būtina. Ypač svarbu kuo anksčiau pastebėti asmens krizę, įžvelgti savižudybės riziką ir užtikrinti, kad patyrę specialistai padėtų žmogui, apsaugodami nuo tragiškų padarinių. Esama daugybė gyvų pavyzdžių, kuomet abipusėmis pastangomis užbėgta tokioms grėsmėms už akių“, – pasakoja Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistė Lina Pranckevičiūtė.

Pasak jos, kiekvienam žmogui reikalingas artimųjų, draugų palaikymas. Tačiau net ir nesant stiprios paramos artimoje aplinkoje, vis tiek yra išeitis. Kaune nuolat veikia nemokama, anoniminė bei kiekvienam prieinama pagalba. Svarbiausia neatidėlioti ir išdrįsti kreiptis.

Kauno miesto gyventojams teikiama individuali anoniminė psichologinė pagalba, dirba atvejo vadybininkai, susitinkama su psichologais specialistais vaikų, paauglių, jaunimo bei suaugusiųjų grupėse, taip pat veikia savitarpio paramos grupės iš gyvenimo pasitraukusiųjų artimiesiems.

Plačiau apie įvairaus pobūdžio pagalbą Kauno mieste galima sužinoti internete adresu www.tunesivienas.lt.

„Kaune jau keleri metai veikia savižudybių prevencijos modelis. Nors ir viena prarasta gyvybė yra per daug, galime pasidžiaugti, jog savižudybių skaičius mieste praėjusiais metais ženkliai sumažėjo. Ši tendencija tik dar labiau įpareigoja mus visus toliau kryptingai dirbti, kad pagalba būtų prieinama, profesionali. Savižudybių prevencijos mėnuo dar kartą primena, kaip svarbu kalbėtis šia tema.

Savižudybių prevencija / R. Tenio nuotr.

Tikiuosi, tai paskatins, kad ir kaip sunku, savižudybės riziką patiriančiuosius neužsisklęsti su savo problema, bet kreiptis pagalbos. Ji išties yra ir tikrai veiksminga“, – sakė Kauno miesto tarybos Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto pirmininkas Donatas Večerskis.

Rugsėjo renginių ciklas

„Kiekvienu atveju svarbi net menkiausia akimirka, todėl turime nenusigręžti ir nežiūrėti į tai pro pirštus. Vos atpažinus galimą rizikos pavojų, būtina žmogui padėti nukreipiant jį profesionaliai pagalbai, būti greta, palydėti. Nuoširdus rūpestis, nenutrūkstamas žmogiškasis ryšys tokiose situacijose dažnai tampa pirmaeiliai“, – teigia L. Pranckevičiūtė.

Šiemet Pasaulinė savižudybių prevencijos diena minima su šūkiu „Savižudybes įveikime drauge“. Juo siekiama parodyti, kad kiekvienas iš mūsų galime savaip padėti artimajam ar bet kuriam bendruomenės nariui, turinčiam minčių apie pasitraukimą iš gyvenimo.

Prisijungdamas prie pasaulinių iniciatyvų, Kaunas suplanavo mėnesio trukmės renginių ciklą. Rugsėjo 10 dieną jis prasidės socialine iniciatyva, kuomet tamsius žmonių siluetus įkūnijantys statistai vaikščios centrinėmis miesto gatvėmis. Jie primins ne tik išėjusiuosius, bet ir tuos, kurie kiekvieną dieną yra tarp mūsų, galbūt apimti nevilties ir kamuojami minčių apie pasitraukimą.

Tą pačią rugsėjo 10-ąją nuo 18 val. prasidės dviračių žygis. Kauno visuomenės sveikatos biuras jį rengia drauge su Jaunimo linija ir įbendrove mone „S-Sportas“. Startavę nuo Laisvės kario skulptūros Kauno pilies prieigose, dviratininkai įveiks maždaug 13 km maršrutą į Panemunės šilą.

„Tu esi svarbus“ / Organizatorių nuotr.

Pasak organizatorių, žygio dalyviai galės tiesiogiai pabendrauti su savižudybių problemai neabejingais žmonėmis, emocinės paramos tarnybų atstovais. Registracija jau prasidėjusi renginio paskyroje feisbuke.

Siekia suartinti žmones

Rugsėjo 12 dieną 17.30 val. kauniečiai kviečiami į nemokamą filmo „Išgyventi vasarą“ peržiūrą. Kino seansų programą pratęs rugsėjo 13 d. nuo 17 val. rodomas filmas „Šventasis“. Visa tai – atviros psichiatrijos mėnesio dalis.

Savižudybių prevencijai skirtą mėnesį vainikuos rugsėjo 26-ąją drauge su Lietuvos sveikatos mokslų universitetu ir Rotary International Apygarda 1462 organizuojama konferencija-forumas „Priklausomybių problema savižudybių prevencijoje“. Dalyvauti renginyje kviečiami visų sričių specialistai, kurie savo darbe susiduria su priklausomybių turinčiais ar savižudybių rizikoje esančiais asmenimis.

„Savižudybių tema seniai nebėra tabu. Norisi, kad ji būtų prisimenama ne vien rugsėjį. Todėl ir mūsų renginių ciklas šiemet išsiplės kiek ilgiau. Kiekviena iniciatyva skirta suartinti bendruomenės narius, stabdyti savižudybių stigmatizavimą, stiprinti visuomenės atvirumą bei informuotumą apie nemokamas pagalbos galimybes. Be to, nuolatinis pasidalijimas patirtimis prisideda kuriant efektyvesnį savitarpio pagalbos tinklą ir stiprinant skirtingų sričių specialistų bendradarbiavimą“, – apie projekto tikslus kalbėjo viena jo koordinatorių L. Pranckevičiūtė.

Spalio pradžioje Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras pakvies gyventojus geriau pažinti miestą orientavimosi žaidime pėsčiomis. Tuo metu vienatvės jausmą neretai išgyvenantiems garbaus amžiaus žmonėms spalio 10 dieną (11 val. ir 14 val.) rengiama popietė prie kavos ar arbatos puodelio (būtina registracija tel. 8-603 81413).Minint senjorų mėnesį, pagyvenusius žmones vaišins renginio partneris – kavos draugas „Caffeine“.

Registracija į renginius ir detali informacija – internete adresu www.kaunovsb.lt arba Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro feisbuko paskyroje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA